StoryEditor

Prečo nie je nevyhnutné čítať Rowlingovej knihy

18.06.2004, 00:00

Čím to je, že každá nová kniha o Harry Potterovi čitateľa pritiahne na prvú stránku a skončí na poslednej?
Predovšetkým je to dané tým, že autorka J. K. Rowlingová je veľmi dobrý marketingový stratég. Dáva do kníh všetko, čo sa už v literatúre niekedy objavilo a malo úspech. Sirôtka, ktorá sa má stať záchrancom celého sveta. Neposlušného čarodejníckeho učňa, ktorému sa vždy odpustí, pretože ide o hlavného hrdinu. Matku vystupujúcu z hrobu, aby zachránila syna. Zázračnú budovu čarodejníckej školy, kde je všetko možné. Podliaka nebývalej sily, ktorý nemôže byť vari ani porazený. Mračná nad svetom dobra.
Všetky tieto dramatické prvky priťahujú rozprávačov sediacich pri ohni po tisícročia. Len sme boli akosi zvyknutí na to, že nám tieto príbehy zostali v hlave dlhšie a s viacerými podrobnosťami ako Harry Potter.
Skúsme si v duchu vybaviť, napríklad, dej tretieho dielu. Všetci si spomenieme, že sa to dialo v Rokforte. To je vo väčšine prípadov všetko.
Ďalší prvok, ktorý si Rowlingová obľúbila: deus ex machina nastupujúci vždy, keď hrdinovi nestačia sily a čary. Sily však nedochádzajú ani tak hrdinovi ako autorke, ktorá sa utieka iba k čarodejníctvu. Ani v jednom diele Rowlingová nedokázala vymyslieť koniec, v ktorom by to Harry zvládol sám. Jej rozuzlenia sú síce pekné, ale čím ďalej tým viac im chýba logika.
Zo všetkých strán počujeme, aký je úžasný a kvalitný Harry Poter. Nie je. Čítame ho, aby sme sa zabavili. Ale potom, keď knihu vrátime na poličku, jeho stopa zostáva v nás nezreteľná.
Čo je hlavný dôvod, prečo deti Pottera čítajú? Spoločenská nutnosť. Kto chce byť in, musí čítať nového Harryho. Ako bolo kedysi nemožné žiť bez "céčok", dnes je nemysliteľné žiť bez J. K. Rowlingovej. Ak nechce byť človek outsiderom.
Ako sa na J. K. Rowlingovú pozerajú ostatní spisovatelia? Sir Terry Pratchett, autor populárnej Zemeplochy, povedal na spisovateľkine konto: "Literatúru si predstavujem ako veľký čarodejnícky kotlík, z ktorého si všetci čerpáme látku na písanie. Považujem však za povinnosť niečo doňho vždy pridať, aby mali po čom siahnuť aj ostatní."
Pratchett je známy tým, že si z reálneho sveta vyberá všeobecne známe motívy a vytvára na ne originálne variácie. V tom je zakopaný pes! J. K. Rowlingová stále berie a berie, vymýšľa kombinácie, ale v jej románoch sa nestretneme s ničím novým, okrem metlobalu a odtrpaslikovávania záhrady.

Autor je spolupracovník Hospodářskych novín

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 00:54