StoryEditor

Kapela, ktorá kedysi valcovala svetové hitparády. Legendárni Kelly Family hlásia veľký návrat

22.03.2017, 11:30
Tento rok uplynie tridsať rokov od prvého vydaného albumu slávnej rodinnej kapely The Kelly Family. Skupina prerazila v osemdesiatych rokoch, vrchol slávy prežila v deväťdesiatych a teraz všetko nasvedčuje tomu, že sa Kelly Family plánujú vrátiť na výslnie.

Na tento rok kapela ohlásila nový album a pred niekoľkými dňami vydala novú verziu videoklipu k piesni, informujú Lidovky. Čo počas desiatich rokov pauzy robili bývalí členovia kapely?

We Got Love. Tak znie názov nového albumu rodinnej kapely Kelly Family, ktorá v deväťdesiatych rokoch valcovala svetové hitparády. "Po rokoch sme späť v štúdiu a nahrávame nový album. Keď sa vypredali naše plánované májové koncerty v Dortmunde, tak sme si uvedomili, ako je pre ľudí dôležité, aby sme hudbu robili. Preto sme znovu v štúdiu. Nechceme veľa prezrádzať a namiesto toho budeme na albume intenzívne pracovať, "napísala koncom januára na svoj profil na sociálnej sieti Facebook kapela.

Práce na We Got Love skončili a album vyjde 24. marca. Bude zmesou starých hitoviek v nových aranžmánoch a tiež piatich úplne nových piesní. Prvou veľkou lastovičkou návratu kapely je nový klip k piesni Nanana. Tá síce vyšla už v roku 1997 na albume Almost Heaven, ale Kelly Family zvolili nový prístup a vdýchli piesni mainstreamovú sviežosť, aby sa v súčasných popových rebríčkoch nestratila.

Pre veľkých fanúšikov je pripravená aj limitovaná verzia albumu so zberateľskými predmetmi - samolepkami, pohľadnicami a látkovým sáčkom s logom kapely. Angelo, Kathy, Patricia, Jimmy, Joey a Johnny sú späť. Posledný album Homerun vydala kapela v roku 2004. Potom sa členovia rozutekali, zakladali rodiny a venovali sa sólovej tvorbe.

Začiatok: Početná rodina Američanov zo Španielska, Francúzska a Írska

V šesťdesiatych rokoch sa istý Daniel Kelly presťahoval so svojou manželkou Joanne a štyrmi deťmi z USA do Španielska. Vzťah ale dlho nevydržal a Joanne sa vrátila späť do Ameriky a Daniel si začal s vychovávateľkou svojich detí Barbarou. Celkovo mal Daniel Kelly dvanásť detí - štyri s Joanne a osem následne s Barbarou.

Prvú skupinu založili Paul, Caroline, Kathy a John v roku 1974. Hovorili si The Kelly Kids a hrali po miestnych večierkoch a spoločenských akciách. Na prvé turné vyrazili v roku 1976 už ako The Kelly Family. Destinácie koncertných šnúr brali ako svoje druhé domovy a učili sa miestne jazyky. Taký Paddy sa narodil priamo počas turné v Írsku. Zároveň vďaka časovej vyťaženosti nemali kedy deti chodiť do školy. Barbara s Danielom ich vzdelávali sami a to sa stalo príčinou niekoľkých kontroverzií, pretože Daniel bol zástancom alternatívnych metód a "školy ulice."

​V roku 1981 lekári Barbare diagnostikovali rakovinu prsníka v pokročilom štádiu. Rodina trávila celé dni piknikmi pri vode. Dva dni pred Barbarinou smrťou skupina zverejnila video "Christmas all Year," kde členovia spievajú rôzne koledy. Video bolo posledným prianím Barbary Kellyovej. Po jej smrti sa rodina presunula zo Španielska do Francúzska. Skupina hrávala po staniciach metra a vzápätí prijala francúzštinu aj do textov svojich piesní. V roku 1990 postihla Daniela silná mŕtvica a nemohol už naďalej skupinu riadiť.

Prelomovým bol rok 1994, keď kapela vydala úspešnú platňu Over the Hump. Tej sa predalo len v Európe 4,5 milióna kusov. Singel An Angel sa držal v nemeckých hitparádach celý rok. V roku 1996 skupina nadviazala nemenej úspešným albumom Almost Heaven a v roku 1997 sa presťahovala z Francúzska do Írska.

V roku 2000 bolo jasné, že kapela dlho nevydrží - už dospelé deti Daniela Kellyho si nachádzali partnerov a usadzovali sa. V roku 2002 vydala ochudobnená kapela s už len šiestimi členmi album La Patata, kde zmenila imidž a hudobný štýl, aby viac vyhovoval štandardom hudby pre mladých. Posledným záchvevom torza The Kelly Family bol album Homerun v roku 2004. V tej dobe   už mnohí z pôvodných členov žili vlastné životy a zvyšok sa k ním pridal.

Čo desať rokov robili bývalí členovia?

Paddy (Michael Patrick) Kelly údajne pri koncertoch kapely videl nenávisť okolo seba a v roku 2004 sa rozhodol stať mníchom. Šesť rokov sa venoval modlitbám a štúdiu. Pravidelne sa zúčastňoval kresťanských festivalov. V roku 2010 z kláštora odišiel a ešte v tom istom roku sa vrátil k hudbe. Koncertoval sólovo a to hlavne pre charitatívne projekty a začal predávať svoje vlastné obrazy.

Angelo Kelly oficiálne v kapele skončil v roku 2006. Vydal sa na sólovú dráhu. S rodinou sa presťahoval do Írska a na svojom profile na sieti Youtube zverejnil niekoľko videí o tom, ako si na tamojší život zvyká. Počas rokov 2009 až 2011 si dal úplnú hudobnú pauzu a venoval sa len rodine.

Joey Kelly sa nikdy na sólovú dráhu nevydal, pretože, podľa svojich slov, nevie vôbec spievať. Namiesto toho sa angažoval ako extrémny športovec a snažil sa prekonať rekordy - jeho snahu vydržať tri dni bez spánku vysielala aj televízia. John Kelly sa oženil so španielskou opernou speváčkou Maite Itoz a vydal sa na sólovú dráhu. Kathy koncertovala sólo pre charitu.

Jimmy Kelly bol čiernou ovcou kapely - kvôli problémom s drogami bol nahradený v roku 2002 Adrianom Kellym. Jimmy sa tak začal venovať natáčaniu filmov. Okrem svojich vlastných diel točil aj dokumenty o samotnej kapele. Údajne tiež strávil rok v kláštore, ako jeho brat Paddy. Otec súrodencov a zakladateľ kapely Dan Kelly zomrel na zástavu srdca v roku 2002.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 01:31