Martin Hrabovec (v strede) s britským ambasádorom Andrewom Garthom a šéfom Towercomu Ivanom Peschlom, ktorí mu bronzové ocenenie odovzdali.DofE.sk/KK Photography
StoryEditor

Má osemnásť a už vedie vlastnú firmu. Študent Martin je tvorcom aplikácie na bratislavskú MHD

19.03.2017, 19:50
V predchádzajúcich dňoch sme priniesli príbehy mladých ľudí, ktorí za svoje aktivity získali Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburgu. Jedným z nich je aj programátor Martin Hrabovec.

Tento 18-ročný študent má vlastnú spoločnosť, ktorá vytvorila viacero aplikácii a webových stránok. Kvôli medzinárodnému programu DofE sa rozhodol naprogramovať aplikáciu pre telefóny s operačným systémom Windows, ktorá mapuje verejnú dopravu v Bratislave.

 “Existoval reálny dopyt, ľudia využívajú MHD a pre ostatné platformy ako Android či iOS existovali off-line aplikácie, kde sa vyhľadávalo dopravné spojenie, no pre tie s Windows nič také neexistovalo. Tak som si povedal, že to zmením,” vysvetľuje, čo ho k tomu nápadu priviedlo.

​Nebolo to však jednoduché. Prvýkrát sa pustil do programovania systému (backend), lebo dovtedy programoval najmä dizajn (frontend). Okrem toho musel riešiť aj to, ako sa dostať k dátam o doprave, čiže grafikonom. Nakoniec sa mu to však podarilo a MHD Bratislava má už vyše 1000 stiahnutí. A napríklad jeho ďalší výtvor Nemecko-Slovenský Offline Slovník dokonca okolo 2700.

Ako dobrovoľník v rámci DofE tiež učil študentov programovať. “Celkom zabralo, keď som programovanie začal predstavovať skôr ako hru,” vraví držiteľ bronzovej ceny, ktorú si prevzal od britského veľvyslanca na Slovensku. Tú berie ako šancu na zlepšenie si šancí pri prijímačkách na univerzitu, ak na nejakú pôjde. Teraz sa chce venovať strednej škole a svojmu biznisu.  

Čo je DofE?

Medzinárodný vzdelávací program DofE založil pred 60 rokmi manžel britskej kráľovnej, princ Philip, ktorý je aj naďalej jeho patrónom. Ročne sa ho zúčastňuje 1,3 milióna mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 140-tich krajinách sveta. Do aktuálneho ročníka na Slovensku sa prihlásilo vyše tisíc študentov.

Vo štvrtok 16. marca sa držiteľmi strieborných a bronzových cien stalo 28 mladých ľudí z rôznych škôl v Bratislave, medzi nimi aj spomínaný Martin.

Ten, kto chce cenu získať, musí prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník aspoň 6 mesiacov a zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Ocenenie je plusom pre študentov pri prijímacích skúškach na zahraničných vysokých školách aj pri hľadaní zamestnania.

01 - Modified: 2017-07-30 17:45:20 - Feat.: 0 - Title: Gymnazistka Daniela natočila film o klenotoch Bratislavy. A vyslúžila si cenu vojvodu z Edinburgu 02 - Modified: 2017-07-30 17:45:47 - Feat.: 0 - Title: Na bicykli z Bratislavy do Bystrice za jeden deň: Maturant Lukáš získal prestížnu britskú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 00:09