StoryEditor

Na bicykli z Bratislavy do Bystrice za jeden deň: Maturant Lukáš získal prestížnu britskú cenu

17.03.2017, 19:25
Absolvent Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE) Lukáš Žilavý si v rámci tohto programu povedal, že sa za jeden deň dostane z Bratislavy do Banskej Bystrice. Týchto 250 kilometrov sa rozhodol prejsť na bicykli.

“Páčila sa mi myšlienka dostať sa tak ďaleko pomocou vlastných síl,” vysvetľuje svoj počin čerstvý maturant z Obchodnej akadémie Nevädzová v Bratislave. Paradoxne už pár rokov na bicykli ani poriadne nesedel. Vždy bol však športový typ, od šiestich rokov hrával futbal a chodil do fitnescentra, takže kondície sa nebál.

Bolesť ho nezastavila

Podľa vlastných slov ale netušil, ako bolí zadok už po desiatich kilometroch na dvoch kolesách. Prvá kríza prišla asi 50 kilometrov za Bratislavou. Pri Sládkovičove odhodil bicykel a ľahol si do trávy. Zaujal tým okoloidúcu policajnú hliadku, ktorá hneď zisťovala, či je v poriadku. Tá ho aj presvedčila, aby sa nevzdával. “Necítil som si nohy, miliónkrát som sa pýtal sám seba, prečo to robím”. Odpoveď bola vždy rovnaká - kvôli sebe.

Radosť, ktorú zažil, keď dorazil do svojho cieľa, cíti doteraz. Cesta do Bystrice mu trvala 17 hodín a 20 minút. “Dnes už viem, že dokážem oveľa viac, ako si myslím,” dodáva. Svojím dobrodružstvom zároveň motivuje k podobným veciam aj ostatných ľudí.

Pomoc hendikepovaným 

Okrem tejto aktivity sa ako dobrovoľník v Červenom kríži venoval mentálne hendikepovaným deťom.  Odvtedy cíti ešte väčší rešpekt a empatiu voči druhým. “Zmenilo to môj názor. Zistil som, že títo ľudia sú na prvý pohľad iní, no na druhej strane veľmi podobní ako my všetci,” priznáva 19-ročný držiteľ bronzového ocenenia Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu.

To si prevzal vo štvrtok 16. marca priamo z rúk britského veľvyslanca na Slovensku Andrewa Gartha v jeho rezidencii v Bratislave. Spolu s ním strieborné a bronzové ceny získali aj ďalší 27 študenti z rôznych škôl v Bratislave.

Študenti musia zvládnuť štyri výzvy

Medzinárodný vzdelávací program DofE založil pred 60 rokmi manžel britskej kráľovnej, princ Philip, ktorý je aj naďalej jeho patrónom. Ročne ho realizuje 1,3 milióna mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 140-tich krajinách sveta. V aktuálnom ročníku na Slovensku sa ho zúčastňuje vyše tisíc študentov.

Ten, kto chce cenu získať, musí prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník aspoň 6 mesiacov a zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Ocenenie je plusom pre študentov pri prijímacích skúškach na zahraničných vysokých školách aj pri hľadaní zamestnania.

01 - Modified: 2017-07-30 17:44:55 - Feat.: 0 - Title: Má osemnásť a už vedie vlastnú firmu. Študent Martin je tvorcom aplikácie na bratislavskú MHD 02 - Modified: 2017-07-30 17:45:20 - Feat.: 0 - Title: Gymnazistka Daniela natočila film o klenotoch Bratislavy. A vyslúžila si cenu vojvodu z Edinburgu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 04:05