StoryEditor

Zaslúžený zážitok z Československého skutočného príbehu. Masaryk je kráľ

15.03.2017, 19:47
Autor:
ipip
História zasadená v precízne prepracovanom príbehu s na mieru šitým scenárom pre diváka, ktorý žiada od česko-slovenskej tvorby viac. Masaryk.

Masaryk prekvapil. Možno ostatných nie, ale skeptika áno. Dokonalým spracovaním, napínavým dejom, dojemnými scénami, čiernym humorom a dokonalým hereckým výkonom hlavného hrdinu si získal srdce nielen kritikov, ale aj divákov. A moje.

​Čo sa týka filmovej tvorby, špeciálne slovenskej a českej, mnohí sme náročnejší, čo často skĺza za hranicu nútenej kritiky. Tento film ale prekvapil. Bola som úprimne povedané skeptická, napriek oceneniam a rozsiahlej reklame, uverím keď uvidím.

Masaryk si zaslúži úctu - ten filmový určite

Aby sme začali od začiatku. Dej je prepracovaný od začiatku, pri jeho pozeraní som sa cítila ako v 3D kine. Tento film som nepozerala, ale zažívala a precítila.

Prvé scény patria rozbúreným morským vlnám za spevu a hru klavíra. Kde domov můj zahraný jednoducho a nedokonale. Jan Masaryk spieva do špiku psychicky rozložený. V tejto jedinej chvíli som pochopila celý hlboký význam hymny (vtedy československej).

Krivda Československa alebo ´Kto hodil kameňom´?

Film otvára dvere do sveta Jendu Masaryka, ktorý na výslovnú žiadosť putuje do blázninca, resp. psychiatrickej liečebne, kde už pred rokmi našiel útočisko. Ale už nič nie je také ako bývalo. Bez domova, bez útočiska a stratený. A zlomený.

Po prvých momentoch keď ho ako škodné zviera prinútia k poslušnosti, odráža sa pomaličky odo dna a medzi vnútorne raneným Masarykom a neúprosným doktorom sa buduje tenký most bizarného porozumenia. Medzi nemeckým psychiatrom z krajiny agresora a jediným nezmieriteľným článkom Nemeckom okupovanej krajiny sa rodí priateľstvo, ktoré nahrádza medikamenty, určené k liečbe zlomenej psychiky a vykradnutej duše Masaryka.

Na začiatku jeho terapie nás v rozprávaní uvedie do zlatej éry Československa. Tam vtedy bujnie zábava, sex, kokaín, priateľstvá, drahé róby, kvalitná hudba, politická stabilita, verejná istota.

Cez ženy, drogy a neúprosnú povahu sa nám Masaryk dostáva pod kožu. Dokonale vystihnutý charakter drží po celý čas v príbehu svoju líniu. Jasne definované povahové črty odrážajú zložitú osobnosť a jej pohnútky v dobe, keď všetko okolo znie ako lož. A aj je.

V deji sa divák nestráca, ponára sa do neho

Počas pobytu stretáva v rámci svojej prednášky, novinárku a zaujímavú ženu. Tá vnáša do jeho života závan úsmevu a nádeje a spoznávame v ňom sympatického muža, ktorého čierny humor vám bude blízky ako on sám.

Napriek zložitosti charakterov jednotlivých postáv, Beneša nevynímajúc, im rozumieme a cítime ako sa cítili oni.

Dej tri rozmery

Politická pavučina diplomatických úskokov a zrád, vedúcich k tomu, že mocnosti nakoniec obetujú Československo Hitlerovi a nechajú ho stáť ako naivné dieťa, ktoré sa ako posledné dozvie pravdu, úplne samo.

Na jednej strane pocity ľudí, ktoré sa bijú v hrudi Masaryka, keď zistí, že Beneš podpísal Nemcom ustúpenie území, aby zabránil vojne. Jeho hrdý nápad mobilizácie a boja proti Nemcom bol len prezidentov diplomatický ťah. Vidí ľud, ktorý so zbraňami v rukách musí pasívne ustúpiť.

Šiel v stopách otca T.G. Masaryka a tieto ideály ostali len jemu. Pocit Československa je zhmotnený v pocitoch Masaryka, keď zradený odchádza od Beneša. "Jemu môžeš ako jedinému veriť," povedal mu otec na smrteľnej posteli. Posledné lanko dôvery voči Benešovi a svetu sa pretrhlo, a preto sa Masaryk nechá zavrieť na psychiatrii.

Na strane druhej sú pocity Beneša, ktorý sa z jednoplošnej historickej postavy rozrastá o niekoľko vetiev, ktoré ale zapadnú do seba ako puzzle. Ktorý na jednej strane zrádza Masaryka, no pri bližšom pohľade má na krku nôž. Ak neustúpi, Británia a Francúzsko ich nechajú bez ochrany a oni budú pokladaní za iniciátorov vojny.

Na konci filmu nevieme definovať akí títo muži boli, ale vieme presne ako sa cítili.

Postavy sú vo filme mimoriadne ľudské, niekoľko-pásmové a nie prvoplánové. Dej, ako aj vynikajúci scenár, skĺbil históriu so psychológiou. Prebudil ducha starého Československa v nadnárodnom formáte.

Zaslúži si všetkých 12 Českých levov, zaslúži si divákov. Je to film, ktorý vám ukradne čas aj na občerstvenie. Ukradne vám srdce.

Máme veľa dobrých filmov. Masaryk je ale kvalitný a výnimočný.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:58