Logo Eurovision/Michal Smrek
StoryEditor

Ukrajina sa pri príprave Eurovízie borí s problémami. Zmena hosťujúcej krajiny môže stále byť v hre

15.02.2017, 10:21
Ukrajinský organizačný tím podieľajúci sa na príprave 62. ročníka Eurovízie v Kyjeve zažil v pondelok 13. februára už druhú masovú rezignáciu svojich hlavných predstaviteľov.

Generálni manažéri projektu Viktória Romanová a Alexander Kharebin podali okamžitú demisiu spoločne s väčšinou svojho organizačného tímu, citujúc prieťahy vo všetkých oblastiach organizácie. Jedná sa už o druhú veľkú zmenu v organizačnom tíme.

V novembri minulého roku rezignoval aj generálny riaditeľ ukrajinskej verejnoprávnej televízie NTU Zurab Alasania. Ten ako dôvod uviedol neochotu ukrajinskej vlády, ako aj administratívy Kyjeva dostatočne sa podielať na spolufinancovaní projektu.

Ukrajinská vláda na organizáciu Eurovízie poskytla 16 miliónov eur

Alasania však tvrdil, že na samotné technické zabezpečenie súťaže sa z ohláseného rozpočtu dá použiť len 7 miliónov eur. Pre porovnanie, organizácia vlaňajšej Eurovízie v Štokholme vyšla švédsku verejnoprávnu televíziu SVT na 13 miliónov eur. Masová rezignácia prišla týždeň po ohlásení nových prieťahov, spojených so spustením predaja lístkov na tohtoročnú Eurovíziu.

Ukrajinský protimonopolný úrad totiž zrušil tender na zabezpečenie ich predaja po tom, ako sa niekoľko neúspešných účastníkov tendra odvolalo. Hosťujúce televízie zvyčajne používajú zisk z predaja lístkov na pokrytie úvodných organizačných nákladov.

Predaj lístkov bol nakoniec prekvapivo spustený 14. februára – len týždeň po zrušení pôvodného tendra. Stále je to však takmer 3 mesiace po tom, ako sa s predajom lístkov začalo vlani v Štokholme.

Do začiatku súťaže už zostáva len niečo vyše dvoch mesiacov

  • K prvým prieťahom došlo už vlani v lete, keď sa už ohlásená oficiálna prezentácia hosťujúceho mesta presunula hneď niekoľkokrát.
  • O ďalšie prieťahy sa postaralo aj mesto Kyjev, ktoré do dnešného dňa nezačalo s výstavbou sľúbeného tunela pre chodcov, ktorý im má uľahčiť prechod medzi stanicou metra a Medzinárodným exhibičným centrom, kde sa Eurovízia bude konať.
  • Organizátori sa okrem iného posťažovali aj na skostnatenosť ukrajinských úradníkov, ktorí im nijakým spôsobom nevychádzajú v ústrety.

V hre je medzinárodná prestíž Ukrajiny

Na Eurovízii sa totiž tohto roku zúčastňuje 43 krajín. Finále si vlani pozrelo viac ako 100 miliónov divákov. V prípade zlyhania by teda Ukrajinu čakala medzinárodná blamáž, ktorá by určite neuľahčila presadenie politických reforiem, o ktoré sa krajina momentálne pokúša.

Európsky zväz vysielateľov (EBU), ktorý Eurovíziu formálne zastrešuje, sa k neustálym problémom s organizáciou tohto ročníka pravidelne vyjadruje a opatrne ubezpečuje, že tento ročník sa uskutoční v už ohlásenom termíne medzi 9. a 13. májom.

V kuloároch sa však šíri informácia, že Ukrajina môže o svoje právo na organizáciu súťaže prísť, ak sa celý proces čoskoro nepohne dopredu. Jediným úspešne ukončeným tendrom je ten na zabezpečenie loga, vizuálnej identity súťaže a scény.

Slovensko sa už piaty rok po sebe na Eurovízii nezúčastní, ako jedna z mála krajín Európy. Česká republika sa predstaví v druhej polovici prvého semifinále, 9. mája.

01 - Modified: 2016-05-09 15:09:58 - Feat.: 0 - Title: Štartuje Eurovízia. 60-ročná prehliadka bizarných postavičiek a (tiež) hudby 02 - Modified: 2016-05-13 16:06:20 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina pohrozila odchodom zo súťaže Eurovízia, ak vyhrá Rus
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:12