Táto fotografia zachytáva popravu deviatich kurdských rebelov a dvoch policajtov šáchovho režimu. Fotografia vznikla v roku 1979 a obletela celý svet. Získala Pulitzerovu cenu ako vôbec prvá fotografia od anonymného autora. Tým bol Jahangir Razmi, ktorý si cenu prevzal po 27-ich rokoch, keď jeho identitu aj s jeho súhlasom odhalil Wall Street Journalarchív
StoryEditor

Krvavá revolúcia a popravy začnú, keď... + 10 faktov o prevrate v Iráne

04.02.2017, 23:00

Kedy začína revolúcia? Kedy sa národ postaví proti diktátorovi a nezastaví sa ani pred hrozbou tajnej polície, zatýkania a popráv? Kedy vyjdú do ulíc tisícky ľudí aj napriek tomu, že im hrozí, že budú zastrelení?

Na tieto otázky odpovedá vo svojej útlej knižke, ktorú na Slovensku vydalo vydavateľstvo Absynt, poľský reportér Ryszard Kapuściński.  

Šáchov Irán
Šachinšach sa dá do slovenčiny preložiť ako kráľ kráľov. A presne to bol v Iráne Mohammad Reza Šach Pahlaví. Posledný monarcha, ktorý vládol tejto obrovskej moslimskej krajine so 77 miliónmi obyvateľov. Neobmedzený vládca, ktorý svoj vlastný ľud sklamal na toľko, že ho Iránci chceli zvrhnúť a zabiť. Aby si zachránil vlastný život, musel v januári 1979 utiecť z krajiny. O mesiac neskôr už krajinu ovládol moslimský vodca ajatolláh Chomejní a vznikla islamská republika.  

Revolučný Irán
Kedy teda začína revolúcia? Kapuściński na to dáva vo svojej knihe úplne jasnú odpoveď: „Skúsenosť človeka z davu: pri pohľade na blížiaceho sa policajta skameniem od strachu a začnem utekať...

A predsa tento raz všetko prebieha inak. Policajt kričí, ale človek neuteká. Stojí a díva sa na policajta. Pohľad je obozretný, ešte s omrvinkou strachu, ale zároveň už tvrdý a bezočivý. Presne tak! Človek z davu sa bezočivo, nebojácne pozerá na uniformovanú moc! Nehýbe sa z miesta.“

To je okamih, keď sa všetko zmenilo. Predchádzalo mu to, že Pahlaví ignoroval vlastných ľudí. Bohatstvo získané z predaja ropy investoval iba do vlastného luxusu, palácov a do vyzbrojovania armády a tajnej polície. Privlastnil si zlato krajiny a milióny poddaných ignoroval.

Odpor, ktorý jeho politika vyvolala, potláčal násilím až dovtedy, kým sa kyvadlo bolesti, strachu, nenávisti a zloby nepohlo jeho smerom a nezasadilo mu smrteľný úder. Dynastia, ktorá chcela vládnuť naveky, skončila v troskách aj napriek podpore svetových veľmocí.  

Poľský Irán
Ryszard Kapuściński dokázal na 150-tich stranách svojej knihy dokonale opísať príčiny vzniku islamskej revolúcie i náladu, ktorá v tamojšej spoločnosti panovala. Príbeh vzbury, ktorá vyústila do revolúcie, na základe ktorej diktatúru šacha vystriedala moslimská republika, ktorá má od demokracie tiež veľmi ďaleko.  

Poľský reportér aj v tejto knihe dokazuje, že bol majstrom svojho remesla. Jeho jedinečný štýl hry s jazykom, ktorý prekračuje hranice reportáže, do slovenčiny výborným prekladom preniesol Karol Chmel. Natíska sa iba jedna otázka. Prečo sme na tieto reportážne skvosty museli čakať tak dlho?

01 - Modified: 2023-09-27 10:12:11 - Feat.: - Title: Francúzsky veľvyslanec opustil Niger, potvrdil Elyzejský palác 02 - Modified: 2023-09-18 14:05:30 - Feat.: - Title: Sprisahanci chystajú násilný prevrat, všetko spustí rozhodnutie z Bruselu, varuje gruzínska tajná služba 03 - Modified: 2023-09-14 08:10:00 - Feat.: - Title: Keď sa Hitler prestal iba vyhrážať: Teror henleinovských ordnerov si v pohraničí vyžiadal desiatky obetí 04 - Modified: 2023-09-11 06:49:11 - Feat.: - Title: Spomienku na výročie vojenského prevratu v Čile sprevádzali potýčky s políciou 05 - Modified: 2023-09-07 13:26:17 - Feat.: - Title: Budapešť už nebude prijímať kritiku USA v otázkach demokracie, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:16