StoryEditor

Hrozí mu smrť a aj napriek tomu odmieta transfúziu. Aký je váš názor na eutanáziu? (anketa)

28.01.2017, 23:00
V nemocnici zomiera 17-ročný Adam, ktorý je Jehovov svedok tak ako jeho rodičia.

Má leukémiu a život mu môže zachrániť transfúzia krvi. Tú však kvôli svojej viere odmieta. Keďže ešte nemá 18 rokov, môže súd nariadiť, aby mu lekári podali transfúziu aj proti jeho vôli. O všetkom má rozhodnúť sudkyňa Fiona Mayeová.

Právo na smrť

To je dilema, pred ktorú postavy svojho najnovšieho románu Právo na život (Slovart) postavil známy anglický spisovateľ Ian McEwan známy na Slovensku predovšetkým svojím románom Pokánie, ktorý bol aj sfilmovaný. McEwan pri písaní Práva na život vychádza z viacerých reálnych prípadov, ktoré otriasli Britániou. Išlo o prípady, keď ľudia žiadali o právo na eutanáziu, ale i o podobné tomu, ktorý opisuje McEwan.

Jedným zo známych prípadov je aj verejný boj za právo na eutanáziu, ktorým sa v Británii prezentoval McEwanov kolega Terry Pratchett. Ten trpel Alzeihemerovou chorobou a v roku 2015 jej aj podľahol. Vplyv verejnej debaty o eutanázii je u McEwana zrejmý. Ako známy majster pera si však tento námet upravil a mierne skomplikoval.

ANKETASte za zavedenie možnosti eutanázie na Slovensku? Áno, je to každého slobodná voľba 124 (46%) Áno, ale iba ak je človek smrteľne chorý a trpí 87 (32%) Nie 57 (21%) Neviem 2 (1%) Hlasovalo 270 ľudí, aj vy

Právo na lásku

Hlavnou postavou totiž nie je Adam, ktorý si transfúziou odmieta zachrániť život. Román je o sudkyni Fione Mayeovej, ktorá celý život rieši prípady rodinného práva a popri rozvodoch čas od času natrafí na prípad, keď musí doslova rozhodovať o niekoho živote. Sudkyňa o osudoch ľudí rozhoduje striktne na základe práva a rozumu.

Adamov prípad ju však zachytí nepripravenú v čase, keď sa od 59-ročnej ženy odsťahuje manžel. McEwan aj v tomto románe dokazuje, že je majster v opisovaní vnútorného sveta postáv, ktoré sa nachádzajú v hraničných situáciách. Nepotrebuje pritom napísať román, ktorý má 500 a viac strán, stačí mu na to dvesto strán. Vydaná napospas samote a sklamaniu z toho, že ju opustil milovaný muž, má Fiona iba pár hodín na to, aby rozhodla o Adamovom živote. A lásku, ktorú stratila v manželovi, prenáša na neplnoletého mladíka, ktorý v nemocnici zomiera iba kvôli tomu, aby sa zapáčil Bohu a predstaveným svojej Cirkvi.

Právo na život

McEwan je istota. Aj v tejto postfaktuálnej dobe, ktorá spochybňuje autority, prináša Angličan poctivý román, ktorý nepodlieha krátkodobému vkusu, ale pripomína skôr diela veľkých majstrov. McEwan je totiž tak ako oni dobrým pozorovateľom života. Najmä toho života, ktorý sa dostane do hraničnej situácie a je skúšaný. To je téma, ktorou sa McEwan preslávil a je to aj téma, ktorá mu stále najviac sedí.

V Práve na život je cítiť, že autor študoval podobné prípady v reálnej praxi. McEwan však neponúka ľahké odpovede. Áno, dozviete sa odpoveď, čo je správne podľa práva. Život však nie sú iba paragrafy. Naša životná cesta má viac zákrut. A McEwan vám dáva šancu, aby ste sa sami rozhodli o tom, čo je správne. Na základe toho, že vám ponúkne pohľad do najvnútornejšieho zákutia života svojich postáv. Spôsobom ako nikto iný.

Vydavateľstvo Slovart

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 03 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 04 - Modified: 2024-04-10 08:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bude v Česku legalizovaná eutanázia? 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:30