Slavmiro - Photo Gallery
StoryEditor

Vo veku 70 rokov zomrel významný experimentálny umelec Milan Adamčiak

17.01.2017, 13:47
Autor:
ipip
Milan Adamčiak, ktorý len pred mesiacom oslávil okrúhle narodeniny, zomrel vo veku 70 rokov.

Zomrela významná postava umeleckej scény, informovala stránka BANSKÁ ST A NICA na sociálnej sieti Facebook .

Milan Adamčiak bol známy ako slovenský konceptuálny umelec, autor vizuálnej poézie, hudobník, skladateľ a muzikológ, informuje Wikipedia.

"Milan Adamčiak si ku svojim sedemdesiatinám doprial skutočne nevšednú performance - táto ma bohužiaľ potešila najmenej. Keď sme organizovali v Literárnom klube nedávno uvedenie posledných dvoch kníh jeho 4 zväzkového súborného diela, ktoré vydal Michal Murín - jeho kolega, priateľ a najväčší propagátor, nemohli sme ani tušiť, že to bude jeho posledné vystúpenie. Ostáva pre mňa záhadou, ako sa tak erudovaný a kreatívny človek dostane na spoločenský okraj, pričom je to hlas práve takého človeka, ktorý by mal znieť v širokej verejnosti. Snáď práca na jeho odkaze týmto nekončí a budeme môcť ešte dlho čerpať z jeho životnej sily a inšpirácie," vyjadril sa pre HN o známom umelcovi František Malík kultúrny manažér a vydavateľ.

V rokoch 1972 až 1992 bol pracovníkom Slovenskej akadémie vied. Venoval sa vo svojej práci vizuálnej poézii, grafickým partitúram, akčnému umeniu, performance, experimentálnemu komponovaniu.

Bol aj viceprezident Európskeho kultúrneho klubu na Slovensku, spolu s Petrom Machajdíkom a Michalom Murinom zakladateľ avantgardného súboru Transmusic comp.

01 - Modified: 2017-01-17 10:25:17 - Feat.: 0 - Title: Posledný človek na Mesiaci: Pôvodom bol Slovák aj Čech 02 - Modified: 2017-01-17 12:29:36 - Feat.: 0 - Title: Zomrel prvý slovenský dídžej Fero Hora
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:05