StoryEditor

FOTO Ples v opere: Hviezdou večera Alphaville, ples výnimočne otvárala známa Slovenka

07.01.2017, 21:51
Autor:
ipip
Skvelá herečka Emília Vášáryová slávnostným úderom na gong otvorila v sobotu večer v historickej budove Slovenského národného divadla 17. ročník Plesu v opere.

Slovenskú plesovú sezónu otvoril Ples v opere, 17. ročník tohto dobročinného podujatia, ktorý sa konal v historickej budove Slovenského národného divadla. Zúčastnilo sa na ňom šesťsto hostí a desiatky umelcov, ktorí sa postarali o nevšedný umelecký zážitok.

"Sme veľmi radi, že Ples v opere druhýkrát po sebe podporí tému včasnej intervencie, je to podpora rodiny, ktorej sa narodí postihnuté dieťa. Podpora prichádza od začiatku, neriešime po štyroch – piatich rokoch, kde takéto dieťa umiestniť. Je to služba, ktorá má posilniť takúto rodinu, pomôcť jej, aby sa zmobilizovala, aby vedela, ako dieťa stimulovať, ako sa oň starať. Je to vlastne komplexná pomoc v prirodzenom prostredí," uviedol Vladislav Matej, výkonný riaditeľ nadácie a koordinátor projektov Nadácie na podporu sociálnych zmien Socia.

Úspech ľudovej kultúry

Ústrednou témou bola charita a tradícia, návrat k slovenským koreňom, prostredníctvom ľudových motívov a zvyklostí. V hlavnej úlohe sa predstavil umelecký súbor Lúčnica, ktorá symbolizuje pôvodnú ľudovú kultúru Slovenska.

Spojenie tanca, inštrumentácie a vokálnych prejavov sa ale tentokrát snúbilo nečakaným spôsobom. K tomu prispela spolupráca so skladateľom, dirigentom a producentom Oskarom Rózsom.

Prekvapil už úvodný otvárací ceremoniál unikátnym spojením tradičnej slovenskej ľudovej hudby s nekonvenčnými prvkami hudobnej interpretácie. Prekvapil už úvodný otvárací ceremoniál unikátnym spojením tradičnej slovenskej ľudovej hudby s nekonvenčnými prvkami hudobnej interpretácie. Orange

​"Zaujala ma idea a zadanie spojiť Lúčnicu s modernejšími prvkami, so scénickým stvárnením s Janou Burkiewicz a hlavne dostal som voľnú ruku v rámci hudobnej zložky. Čiže to je to, čo mňa zaujíma. Na druhej strane táto práca má svoje špecifiká, hlavne v tejto poslednej fáze, posledné tri dni, kedy sa skúša na pódiu,“ povedal pre TASR.

Ali Caldwell sa zúčastnila aj známej speváckej súťaže The Voice, v ktorej porote zasadá napríklad i Alicia Keys či Miley Cyrus.

Bude to môj prvý ples. Je to pre mňa veľká výzva, veľmi sa teším, že vystúpim s takými úžasnými hudobníkmi. Bolo to pomerne dosť veľa štúdia, hlavne som sa musela potrápiť s výslovnosťou niektorých slov. Zajtra to bude úžasné,” uviedla na stretnutí s médiami.

Zvládla to ale bravúrne a výsledný dojem a spracovanie vyrazilo dych prítomným v sále.

Úvodný otvárací ceremoniál Úvodný otvárací ceremoniál Orange

Producentom Plesu v opere je Peter Princ a hudbu v hlavnej sále má na starosti známa skupina Big Bandu Gustava Broma, pod taktovkou Vlada Valoviča. Okrem nich sa predstavil aj David Koller Band s Lenkou Dusilovou a Funkiez.

Hlavná hviezda Alphaville

Okrem Lúčnice sa predstavili na Plese aj Paul Young, Rick Astley a zahraničný hosť skupina Alphaville.

Sme veľmi poctení tým, že ste nás pozvali na tento ples a zároveň sme radi, že takto prispejeme k liečbe detí so zdravotným postihnutím. Som tiež otec a tak otázka charity je aj pre mňa dôležitá, aj preto sme prišli. Hrali sme už na niekoľkých plesoch, vždy je to špeciálna príležitosť a zároveň každý ples je trocha iný. Veľmi sa tešíme, priestor je krásny, je to nádherná architektúra. Zajtra budeme všetci v gala, zahráme naše známe skladby," dodal líder kapely Alphaville Marian Gold. Na Plese potešili najmä hitmy Big In Japan, Sounds Like a Melody, Forever Young a Jet Set. Ako sa sami vyjadrili, po siedmich rokoch prídu na jar aj s novým albumom.

Nové tváre Plesu v opere

Medzi prvými hosťami v budove SND bol aj reprezentačný tréner hokejistov SR Zdeno Cíger, líder skupiny Vidiek Ján Kuric, modelka Lucia Hablovičová s módnym návrhárom Borisom Hanečkom či slovenský herec Ján Greššo.

Na snímke herec Marej Majeský s maželkou Janou. Na snímke herec Marej Majeský s maželkou Janou. TASR

Objavili sa aj nové tváre, ktoré mali na udalosti roka svoju premiéru. Jedným z nich bol aj Marek Majeský s manželkou Janou alebo nová spoločníčka lídra strany Sme rodina, Borisa Kollára. Tento rok ňou nebola Andrea Heringhová, ale rovnako šarmantná mladá dáma, ktorá zažiarila v modrej róbe jeho dcéra Alexandra Kollárová, ktorú má so Stankou Horňákovou.

Členom plesového výboru je aj majster sveta a olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth. Bola to jeho premiéra na tento spoločenskej udalosti.

Pre TASR priblížil reakciu na pozvanie: "Vyšlo to až na druhýkrát, lebo minulý rok som bol na sústredení na Kanárskych ostrovoch a tak som sa nemohol zúčastniť. Teraz už sa to nedalo odmietnuť, navyše ak som členom čestného výboru plesu. A keďže je zameraný na charitatívny rozmer, ktorý je pre mňa určite dôležitý, to bola motivácia, prečo som prijal túto funkciu."

Prvýkrát bol medzi plesovými hosťami aj moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval s manželkou. "V mojom prípade to bolo tretie pozvanie, teraz to vyšlo. Povedal som si, že moja manželka si zaslúži šaty a pozornosť, ktorou tento ples je. Prispeli sme na dobročinný účel, ktorý tento ples má. Tanečne som na tom tak, že sa na parkete nestratím, veď som za mlada tancoval vo folklórnom súbore," doplnil známy moderátor.

Na snímke líder strany Sme rodina Boris Kollár s dcérou. Na snímke líder strany Sme rodina Boris Kollár s dcérou. TASR

Čestný plesový výbor, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou, tvoria aj tento rok významné osobnosti spoločenského a hospodárskeho života. Sú nimi Eva Blahová, Martin Huba, Marián Chudovský, Elena Kohútiková, Pavol Lančarič, Jaromír Pastorek, Matej Tóth, Ľubica Vargicová a Emília Vášáryová.

Priebeh plesu

Moderátorkou večera bola herečka Zuzana Mauréry. Organizátori plesu siahli po netradičnom rozhodnutí: Ples v opere vždy otvárala zahraničná hviezda úderom na gong.

Tentokrát však urobili inak a dilemu ohľadne toho, kto otvorí Ples v opere úderom na gong, uzavrela a zároveň aj otvorila celú udalosť známa herečka Milka Vášaryová.

Skvelá herečka Emília Vášáryová slávnostným úderom na gong otvorila v sobotu večer (7.1.) v historickej budove Slovenského národného divadla 17. ročník Plesu v opere. Skvelá herečka Emília Vášáryová slávnostným úderom na gong otvorila v sobotu večer (7.1.) v historickej budove Slovenského národného divadla 17. ročník Plesu v opere. Orange

​Dramaturgia tohtoročného plesu pripravila niekoľko nových momentov. Prekvapil už úvodný otvárací ceremoniál unikátnym spojením tradičnej slovenskej ľudovej hudby s nekonvenčnými prvkami hudobnej interpretácie v hlavnej úlohe so súborom Lúčnica, s ktorou sa predstavila aj americká soulová a R'n'B speváčka Ali Caldwell, ktorá zaspievala slovenskú ľudovú pieseň Ej, padá, padá rosička.

Prekvapil už úvodný otvárací ceremoniál unikátnym spojením tradičnej slovenskej ľudovej hudby s nekonvenčnými prvkami hudobnej interpretácie. Prekvapil už úvodný otvárací ceremoniál unikátnym spojením tradičnej slovenskej ľudovej hudby s nekonvenčnými prvkami hudobnej interpretácie. Orange

​Premiérovo sa na plese predstavila aj mladá a dnes už úspešná speváčka Celeste Buckingham s new-age popovou kapelou King Shaolin. K dobrej plesovej nálade mierou nemalou prispel počas celého večera Big Band Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviča.

​Úspech mal aj David Koller a jeho Band, hostia plesu si zatancovali pri známych hitoch z éry skupiny Lucie aj sólových songov Davida Kollera Nic není nastálo, Medvídek z Bogoty, Gypsy Love, Sex je náš, Sen, Amerika či Chci zas v tobě spát.

​Program po polnoci otvárala nemecká synthpopová skupina Alphaville. Táto formácia na čele so spevákom a skladateľom Marianom Goldom zbierala najväčšie úspechy v závere druhej polovice 80. rokov. Z pódia zazneli známe hity Dance With Me, Big In Japan, Sounds Like a Melody či Forever Young.

Vrcholnej dobročinnej a spoločenskej udalosti

Ples v opere nadväzuje na charitatívne poslanie z minulého roka a prispeje k dosiahnutiu cieľa, aby v každom samosprávnom kraji Slovenska mohlo byť zriadené a fungovalo aspoň jedno Centrum včasnej intervencie.

"Dobročinný rozmer plesu považujeme za jeho najsilnejšiu a najvýraznejšiu črtu, kladieme na ňu veľký dôraz. Rozhodli sme sa tento rok tak ako minulý podporiť Centrá včasnej intervencie, pretože tie tú pomoc finančnú aj morálnu naozaj potrebujú. Po dvoch centrách, ktoré sme pomohli otvoriť minulý rok otvoríme aj ďalšie v Trenčíne. Sme v kontakte s centrom v Banskej Bystrici aj v Košiciach, majú už pomerne veľa klientov, ktorí ich služby využívajú a veľmi si ich chvália," povedala pre TASR riaditeľka plesu Andrea Cocherová.

Špecializovanú odbornú pomoc potrebuje na Slovensku ročne viac ako 2000 detí, ktoré sa narodia s poškodením orgánov alebo iným zdravotným znevýhodnením. Včasnou intervenciou je možné podchytiť zdravotný problém detí tak, aby následky do budúcnosti boli minimalizované.

Pomôcť môžu práve novovzniknuté Centrá včasnej intervencie (CVI), ktoré bezplatne ponúkajú odborné služby zdravotne znevýhodneným deťom a ich rodinám.

01 - Modified: 2017-01-05 14:42:42 - Feat.: 0 - Title: Najkrajšie róby Plesu v opere: Zaspomínajte si, ako to vyzeralo v roku 2016 02 - Modified: 2017-01-06 18:13:13 - Feat.: 0 - Title: Ples v opere otvorí slovenskú plesovú sezónu 03 - Modified: 2017-01-08 08:43:15 - Feat.: 0 - Title: Ples v opere 2017: Pozrite sa, ktorá známa Slovenka prekvapila už pred začatím
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:28