StoryEditor

"Stvoriteľ" legendárneho Bambiho je mŕtvy, bývalý imigrant sa dožil vyše 100 rokov

03.01.2017, 15:34
Autor:
ipip
Tyrus Wong, umelec, ktorého diela inšpirovali aj legendárneho tvorcu chronicky známych rozprávok Walta Disneyho, zomrel.

Autor kresby obľúbeného Bambiho zomrel vo veku neuveriteľných 106 rokov. Svoje posledné chvíle prežil v kruhu rodiny a blízkych.

Tvrdá cesta za americkým snom

Wong bol čínsky prisťahovalec, ktorý emigroval so svojím otcom z Číny do Spojených štátov ešte ako dieťa. Americkému snu obetoval aj fakt, že v rodnej krajine zanechal matku a sestru, s vedomím, že ich už nikdy neuvidí.

Po štúdiu na umeleckej škole, začala v roku 1938 jeho spolupráca s Disneym ako "inbetweenerom". Pracoval na stovkách kresieb, ktorými sa snažil medzi pozíciami vytvoriť ilúziu pohybu.

Keď filmové štúdio začalo s prácou na Bambim. „Šiel domov a maľoval niekoľko obrázkov jeleňa v lese“, uvádzajú v spomienkach predstavitelia múzea Disney.
"Walt Disney si všimol, že Tyrus bol schopný produkovať vynikajúce umelecké diela, ktoré pritom nemusia nutne vyzerať ako v lese. Šlo skôr o pocit, že ste v lese. Waltova vízia a Bambiho v spojení s Wongovými kresbami ovplyvňujú filmy dodnes,“ dodávajú.

Priekopník animovaných kresieb

Týrus Wong pracoval len pre Disney a to po dobu troch rokov. Potom prešiel k Warner Brothers ako koncepčný umelec, kde navrhoval pohľadnice pre Hallmark.

Potom, čo odišiel sa venoval vytváraniu stoviek prepracovaných bambusových drakov, získal mnoho ocenení ako uznanie jeho práce a stal sa predmetom dokumentu o jeho živote.

Talent, dôstojnosť a veľké srdce

Riaditeľ dokumentu povedal: „Po jeho smrti sme stratili skvelého umelca, filmov a animácií legendy. Jeho vplyv na umelecké zloženie animovaných prvkov Bambiho nemožno preceňovať.
Bol to čínsky a americký priekopník a hrdina.“

Tyrus Wong, autor kresby Bambiho od Walta Disneyho. Tyrus Wong, autor kresby Bambiho od Walta Disneyho. Twitter

"Tyrus stál vždy tvárou v tvár nepriazni osudu s dôstojnosťou, odvahou a umením ... ohromil nás svojím talentom, ktorý očaril svojim chlapčenským humorom. Nám ostal v pamäti s jeho pokorou, veľkorysosťou, odolnosťou a veľkým srdcom."

01 - Modified: 2023-12-19 07:21:40 - Feat.: - Title: Marvel ukončil spoluprácu s hercom Jonathanom Majorsom, súd ho uznal vinným z napadnutia expriateľky 02 - Modified: 2023-11-18 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Animák, ktorý navždy zmenil kinematografiu. Pred 95 rokmi mal premiéru revolučný a ikonický film s Mickey Mousom 03 - Modified: 2023-10-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Štúdio Disney oslavuje 100 rokov. Multimiliardové impérium sa zrodilo v skromnej garáži na predmestí Los Angeles 04 - Modified: 2023-08-23 09:14:21 - Feat.: - Title: Hollywoodske štúdiá zverejnili podmienky pre scenáristov, chcú tým ukončiť štrajk 05 - Modified: 2023-07-04 09:30:51 - Feat.: - Title: REPORTÁŽ Keď animovaný film otvára dúhovú bránu do utopického sveta. Ikonický ročník Fest Anča priniesol nezabudnuteľné zážitky
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 02:30