StoryEditor

Zo slávnej značky Star Wars si novinka Rogue One berie pramálo

18.12.2016, 11:00
Sú to vôbec ešte Hviezdne vojny, alebo nie?

Sú to vôbec ešte Hviezdne vojny, alebo nie? Do kín ide prvý z novej série samostatných filmov odvodených od hlavnej línie vesmírnej ságy, príbeh povstalcov, ktorí chcú ukradnúť plány nepriateľskej zbrane - Hviezdy smrti, píše Mirka Spáčilová pre český iDnes.

​Režisér Gareth Edwards má jednu Godzillu za sebou, druhú pred sebou a pri nich by mal tiež zostať. Pretože svoju novinkou, tuctovou digitálne vybíjanou Rogue One, by sa mohol chváliť, ak by v názve nemala posvätné spojenie Star Wars.​

​Producenti zrejme vedeli, že príbeh nestojí za deravý groš, nieto za minutú štvrť miliardu dolárov, takže žiadajú recenzentov, aby neprezrádzali detaily. Teda možno len všeobecne konštatovať, že zápletka je chudobná, v prvej polovici prakticky založená iba na stretnutí osoby A s osobou B a ich (ne)dobrovoľnom presune k osobe C.

​Že do popredia stavia Johanku z Arku na čele oddaných partizánov, z ktorých ten najfešnejší ju vezme dokonca za ruku. Že akcia sa poriadne dostane k slovu až vo finále, pričom film trvá dve a štvrť hodiny. Že vo veliteľských stanoch dobra i zla sa schôdzuje ako v Bruseli vrátane dutých aj nadutých fráz. Že herci sú nezaujímaví a že to celé pripomína viac tínedžerské fantasy typu Hunger Games než klasické Hviezdne vojny.
Pretože okrem ohlasovanej krádeže plánov sa prakticky nič iné nestane, nastavuje sa čas dvoma metódami: hrdinovia majú problémy s pripojením a tvorcovia s umením skratky.

Naopak plusové body možno pripísať scénografii počnúc leteckou bitkou nad modrou lagúnou a končiac vežou knižnice, kde ústredný pár predvádza akrobaciu v štýle špičkových agentov zlaňujúcich do centrály CIA.

​Občas sa vynorí nápaditá rekvizita, napríklad v podobe chápadlovitého detektora lži. A čo sa týka špeciálnych efektov, na ne sú v ILM, firme otca zakladateľa George Lucasa, proste machri. Ale v zásade sa neurodilo nič, čo by fanúšik žánru nevidel stokrát, aj veľmi vzácne pokusy o humor sa zase podsúvajú robotovi.

Hlavne však - ešte výraznejšie ako v minulom filme z oficiálnej série Star Wars: Sila sa prebúdza - mizne kľúčové kúzlo pôvodnej rozprávky, jej filozofický rozmer rytierskeho rádu Jediov.

​Povstalci z Rogue One zosobňujú plebejské všeľudové povstanie, niečo medzi Jánošíkom a samovražednými atentátnikmi. Vymyká sa tu jediný osobitejší hrdina, slepý vyznávač Sily a ázijských bojových umení.

Proste vzniklo fantasy, ktoré nad priemernú známku povznesú až ku koncu práve a len nostalgické chvíľky, kedy sa prihlási k pôvodnej poetike a k jej znakom vrátane hudby. Lenže Star Wars v názve sľubujú viac.

01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 03 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 04 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 18:04