StoryEditor

Bol Disney láskavý strýko Walt alebo krutý xenofób? Názory sa rozpájajú

05.12.2016, 17:40
„Všetky naše sny sa splnia, ak budeme mať odvahu ich nasledovať," tvrdil americký rozprávkový gigant Walt Disney. Jemu odvaha nechýbala.

A očividne ani mnoho iného. Zakladateľ filmového impéria by sa v pondelok dožil 115 rokov. Svoje postavičky mal zrejme radšej než ľudí.

Naivita je najlepšia stratégia, fantázia najúčinnejšie know-how a odvaha byť krok pred ostatnými nevyhnutná v úspešnom biznise, a to aj v tom rozprávkovom. Platí to aj o pôvodcovi a gigantovi hollywoodskej animácie, korporácii The Walt Disney Company, ktorej zakladateľ Walt Disney by mal 5. decembra narodeniny.

Aj tento veľký príbeh plný malých a veselých epizód stojí (a doteraz nespadol) na silnej vizionárskej osobnosti, za ktorej dobráckym úsmevom sa možno skrýval krutý perfekcionizmus, ultimátne konanie či nedôvera v ľudí.

© The Walt Disney Co.

​Jeho široký, hollywoodsky biely úsmev odobril tucty rozprávok, s ktorými vyrástli generácie fascinované rozkošnými postavičkami v mierne naivných, vtipných a poučných príbehoch.

​Aj úsmev „strýka Walta“, ktorým si podmanil aj chladnú anglickú autorku zázračnej pestúnky Mary Poppins, aby mu poskytla autorské práva, tento napohľad veľkorysý bonviván rozdával na počkanie a stal sa akousi ochrannou známkou celého jeho rozprávkového biznisu.

Je celkom zábavné robiť nemožné veci, vyhlasoval Walt Disney. „To láskavé, nekonfliktné a vlastne akoby nezištné dobro, z ktorého Disney urobil prefabrikovanú komoditu, je mimoriadne úspešným obchodným artiklom. Aj tu platí, že veľkí umelci nemusia byť nevyhnutne dobrí ľudia,“ hovorí odborník na popkultúru Juraj Malíček.

Disney Movies

​​Pred niekoľkými rokmi Disneyho kultom otriasla okrem iných odbojná oscarová diva Meryl Streep, ktorá odmietla hlavnú úlohu vo vcelku krotkej komédii na motívy Disneyho života Zachráňte pána Banksa. „Antisemita? Pozrite sa. Mizogýn? Samozrejme. Rasista? Veď urobil film (Kniha džunglí) o tom, že by sme mali ostať s vlastnými svojho druhu. V duchu segregácie,“ neochvejne vyhlásila herečka.

"Niektorí z jeho spolupracovníkov tiež tvrdia, že Walt Disney nemal rád ženy," povedala Streep narážajúc na váženého animátora Warda Kimballa, ktorý sa takto vyjadril na staré kolená.

Ale ako to už v konflikte autor verzus dielo býva, Disneyho filmy neblednú a The Walt Disney Company, z ktorej sa stala korporácia rozšírená o ďalšie filmové štúdiá, sa okrem ďalších a ďalších rozprávkových príbehov môže tešiť aj z rozprávkových tržieb.

Mišenka/BRaK festival

„Disney bol „bad guy“ s pohľadom láskavého strýka Walta“
Juraj Malíček
doktor filozofie a odborník na popkultúru

Antropomorfizované zvieratká sú súčasťou našej kultúry vlastne od staroveku, mimoriadne dôležité sú v rozprávkach a bájkach, takže to vlastne nebolo nič nové. Dôležité je, ako ich v Disneym nakreslili - centrom sú veľké oči - "brána do duše", ktoré dobre sa animujú výrazy tváre. A samozrejme tie krátke grotesky, v ktorých postavičky vstupovali, sú dosiaľ možno neprekonanou zmesou animácie a gagov. Mickey Mouse, Káčer Donald a Goofy fungovali dokonca ako atypická rodina, ktorú sa nedá neobľúbiť si.
Keďže ako idealista mnohé z disneyoviek priamo milujem, veľmi rád by som veril, že Disneyho príbeh je príbehom mimoriadneho vizionárstva, umeleckého talentu a obchodného ducha. Snehulienku mu nakoniec nik nevezme. Sám Walt Disney bol ale podľa všetkého mimoriadne komplikovaný človek, vraj aj zanietený antisemita, jeden z iniciátorov honu na komunistov v Hollywoode, tyran šikanujúci svojich zamestnancov, jednoducho "bad guy" s pohľadom láskavého strýka Walta. Tým skutočným dobrákom bol skôr jeho brat Roy, spoluzakladateľ impéria.

Týždeň slovenského filmu

„Disney je špičkový gýč, na ktorom sme vyrastali“
Andrej "Admiral" Kolenčík
výtvarník a režisér animovaných filmov

"Disneyho tvorbou som prišiel prvýkrát do styku počas základnej školy v 80. rokoch, keď sa kde-tu medzi spolužiakmi objavil komiks prepašovaný z cudziny a po otvorení hraníc asi celá moja generácia vyrastala na seriáloch a komiksoch ako Káčerovo. Pre deti, ktoré dovtedy poznali iba slovenské večerníčky a štúdiové televízne inscenácie to bol zrazu úplne nový svet, z ktorého sa stala mánia.
Formálne aj obsahovo je Disney špičkový gýč s dokonalou animáciou pohybu. Prekresľovali sme Disneyho charaktery a môj kamarát sa dokonca doma "vykúpal" vo vystrihnutých bankovkách ako Strýko Držgroš.
Po čase ma prestalo baviť napodobňovať a začali sme vyrábať vlastné charaktery a príbehy v komiksom kopírovaných na xeroxe."

Lokality Disneylandov

  • Disney California Adventure Park, Anaheim, Kalifornia, USA, 1955
  • Walt Disney World, Orlando, Florida, USA, 1971
  • Eurodisneyland, Paříž, Francúzsko, 1992
  • Tokyo Disneyland, Tokio, Japonsko, 1983
  • Hong Kong Disneyland, Hong Kong, Čína, 2005
  • Disneyland Šanghaj, Čína, 2016

© The Walt Disney Co.

Medzníky The Walt Disney Company

  • 1923 založili spoločnosť bratia Walt a Roy Disneyovci ako animované štúdio Disney Brothers Studio, neskôr Walt Disney Productions
  • 1923 vytvoril Walt Disney prvý titul štúdia - krátky nemý čierno-biely film Alica v krajine zázrakov, ktorý uvádzala mladá herečka v interakcii s animovanými postavami
  • 1939 otvorili komplex filmových štúdií v Burbanku v Kalifornii s rozlohou 210 000 m2 financovaných zárobkom zo Snehulienky, v ktorých sídlia dodnes
  • 1942 zhruba 90 percent z 550 zamestnancov firmy pracovalo na projektoch s vojnovou tematikou, keď americká a kanadská vláda poverila štúdio výrobou propagandistických filmov
  • 1955 Walt Disney otvoril prvý zábavný park Disneyland v kalifornskom Anaheime. Dodnes ho navštívilo 515 miliónov ľudí vrátane svetových elít. Druhý v roku 1971 v Orlande na Floride.
  • 1959 kalifornský Disneyland priniesol prvú americký jednokoľajovú dráhu
  • 1966 (15. decembra 10 dní po svojich narodeninách) zomrel Walt Disney na komplikácie spôsobené rakovinou pľúc. Vedenie spoločnosti prevzal jeho brat Roy O. Disney
  • 1983 začal vysielať Disney Channel ako platený kanál káblovej televízie
  • 2005 po 20-tich rokov (aj na popud Waltovho brata) vo funkcii skončil Michael Eisner, ktorého po smrti Walta Disneyho do vedenia z Paramount Pictures pretiahol investor. Nahradil ho Robert A. Iger.
  • 2006 uskutočnil Disney zrejme najvýraznejšiu akvizíciu, kúpil konkurenčné a invenčné štúdiá animovaných filmov Pixar Animation Studios a zaplatil za ne 7,4 miliárd amerických dolárov

Ukážka z filmu Hľadá sa Dory. Ukážka z filmu Hľadá sa Dory. Falcon

Walt Disney v čislach

  • 13,10 miliardy amerických dolárov boli tržby Walt Disney Company v USA za rok 2015
  • 99,12 dolárov bola záverečná cena akcie Walt Disney Company z 30. 11. 2016
  • v roku 2016 o 39,6 percent - 2,85 miliardy dolárov medziročne stúpli tržby vďaka filmových hitom Kniha džunglí a Kapitán Amerika a prevádzkový zisk po zdanení vzrástol o 62 percent na 766 miliónov dolárov
  • Najlepšie zarábajúcim animovaným filmom Disney Studios bol Hľadá sa Dory z roku 2016 s 486,13 miliónmi dolárov
  • Najvyššie tržby spomedzi všetkých filmov vo výrobe alebo distribúcii Disney Studios malo kultové sci-fi Star Wars: Sila sa prebúdza z roku 2015, a to 936,6 milióv dolárov
  • Disney získal viac oscarových sošiek ako ktokoľvek na svete - 22, vrátane rekordných štyroch v jednom ročníku 1954
    Walt Disney Animation Studios majú na konte k dnešnému dňu 56 filmov
  • Za Snehulienku a sedem trpaslíkov z roku 1938 Disney vôbec prvý v histórii získal Oscara za filmové novátorstvo
  • Walt Disney 665 filmových a televíznych titulov produkoval, 120 režíroval a v 125 hral, z čoho sám seba v 43

01 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp 02 - Modified: 2024-02-11 11:30:00 - Feat.: - Title: Disney sa chce vrátiť na víťaznú vlnu. Na svojej platforme uvedie koncert Taylor Swift, do herného biznisu naleje 1,5 miliardy 03 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska 04 - Modified: 2024-01-31 10:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Internetom sa šíri fan trailer na Pirátov z Karibiku 6 s Johnnym Deppom a Jennou Ortega. Ľudia šalejú a pýtajú si film 05 - Modified: 2024-01-27 10:15:09 - Feat.: - Title: Toto ponúkne svet Star Wars v roku 2024. Tešiť sa môžeš na pokračovania, ale aj úplne nové príbehy z preďalekej galaxie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:54