StoryEditor

"Si tupý! Cigán Banga." Spevákovi sa za protest voči Ortelovi vyhrážajú smrťou

29.11.2016, 17:24

Líder skupiny Gipsy.cz Radek Banga čelí rasistickým nadávkam a vyhrážkam za vyjadrenie, ktoré zverejnil na facebookovom profile k protestu proti spevákovi Tomášovi Ortelovi počas sobotňajšieho odovzdávania ceny Český slávik. Mnoho ľudí na sociálnych sieťach naopak Bangovi vyjadruje podporu.

"Si tupý! Cigán Banga" či "náplava z Indie" patria k tým miernejším nadávkam, ktoré sa objavili pod príspevkom na hudobníkovom facebookovom profile. Niektorí sa mu dokonca vyhrážali smrťou (výber niektorých nenávistných príspevkov nájdete tu).

"Ďakujem každému, kto sa vedel slušne vyjadrovať, či už pozitívne, alebo negatívne, zdravá diskusia je potrebná," reagoval Banga neskôr na Facebooku na príspevky.

Banga v sobotu opustil sálu Hudobného divadla v Karlíne, keď si kapela Ortel na pódiu preberala ocenenie za druhé miesto v kategórii hudobných skupín. V nedeľu na svojom profile zverejnil vysvetlenie svojho protestu. Michal Růžička, MAFRA

​Spevák kontroverznej kapely Tomáš Ortel.

"Som zarmútený faktom, že týmto evidentným propagovanie nacizmu nielen prizeral celá sála, ale väčšina dokonca tlieskala. Prečo? Vaši starí otcovia boli možno v odboji, mnohí za to zaplatili životom, aj môj dedo bol v koncentráku a v ňom tiež zahynuli traja jeho bratia, všetci boli v odboji, rovnako ako pradeda mojej manželky," uviedol Banga.

Pod jeho príspevkom bolo v utorok dopoludnia vyše šesť tisíc komentárov. Sú medzi nimi ako nenávistné komentáre, tak aj slová podpory. Na vyhrážky upozornil v pondelok portál Romea.cz, ktorý sa v súvislosti s Bangovým protestom stal aj terčom nadávok.

Členovia kapely Ortel mali v sobotu na Českom slávikovi na svojich košeliach lebky sa skríženými hnátmi. V nich bol navyše vyobrazený český lev. Banga symbol dáva do súvislosti s jednotkami SS.

"Tento symbol poznajú skôr pamätníci, rovnako ako nacistický kríž, čo jednotky SS nosili na uniformách, čiapkach alebo prsteňoch. Takže prečo som sa šialene rozčúlil?" Napísal na svojom profile a dodal: "Pretože skupina Ortel prišla na pódium a na košeliach mali tieto lebky. Na tom pódiu stáli predovšetkým preto, že ho podporili "obyčajní ľudia," ktorí majú tú drzosť ešte tvrdiť, že ich Ortel nie je rasistický a v žiadnom prípade nepodporuje nacizmus."

Kapela Ortel aj jej spevák získali v prestížnej ankete striebro. Zlaté trofeje majú 19. krát speváčka Lucie Bílá a 11. krát kapela Kabát, Karel Gott dostal 41. Slávika, navyše je aj absolútny víťaz.

01 - Modified: 2022-10-25 07:37:09 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje kontroverznú kapelu Ortel. Album im so samopalom v ruke krstil dvojnásobný vrah Kajínek 02 - Modified: 2017-11-29 11:40:00 - Feat.: - Title: Kabát vracia Českého slávika. O kontroverzné sčítanie hlasov sa zaujíma aj Karel Gott
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 07:07