StoryEditor

Syn slávnych punkerov vyčíňa. Zajtra spáli pamiatky na kapelu Sex Pistols za milióny eur

25.11.2016, 17:00
Autor:
vahvah

Joe Corre, syn dvoch významných osobností britskej punkovej vlny, plánuje zničiť zbierku punkových pamiatok v hodnote niekoľko miliónov eur. Chce tak protestovať proti zaradeniu punku do hudobného hlavného prúdu, píše idnes.cz.

Potomok punkových legiend - manažéra skupiny Sex Pistols Malcolma McLarena a návrhárky  punkového oblečenia Vivienne Westwood - potvrdil, že cennú zbierku spáli zajtra v priebehu dňa. V sobotu totiž ubehne presne štyridsať rokov odvtedy, čo Sex Pistols vydali singel Anarchy in the UK. Ten je považovaný za medzník rozmachu punku vo Veľkej Británii.

Joe Corre sa chce spálením artefaktov pripojiť ku kritike niektorých skalných stúpencov žánru proti chystaným oficiálnym akciám. Nenávratne zmiznúť by tak mal predovšetkým veľký počet dobových odevov, vrátane kožených nohavíc, spraných džínsov a tričiek s provokatívnymi kresbami.

Punk je mŕtvy
Corre povedal, že je na mieste priznať si, že "punk je mŕtvy" a že preto bude najlepšie všetkého sa  zbaviť. Zároveň odmietol zbierku rozpredať a získané peniaze dať na charitu, pretože by si veci podľa neho kúpil nejaký bankár, ktorý by si ich doma zavesil na stenu. Corre tiež odmietol brať ohľady na fanúšikov punku. Tvrdí, že ho vlastne ani nezaujímajú, pretože ide o konformistov, len v inej uniforme.

Joe Corre už v marci vyhlásil, že namiesto toho, aby punk bol hnutím za zmenu, stal sa akýmsi múzejným kúskom či uctievaným počinom. "To, že má kráľovná Alžbeta II. oficiálne žehnať Roku punku 2016, je to najstrašidelnejšie, čo som kedy počul. Ľudia už neveria, že niekto hovorí ich hlasom," povedal.

Hudobná revolúcia
Skupina Sex Pistols vznikla v Londýne v roku 1975 a stala sa impulzom, ktorý spustil revolúciu v rockovej hudbe. Hoci kapela existovala iba necelé tri roky, stala sa ikonou punkovej vzbury mladých. Škandalózne koncerty, výtržnosti, vulgárne urážky v televízii, protesty šokovanej verejnosti na jednej a státisíce predaných singlov s piesňou God Save the Queen na druhej strane. Frázy zo skladby sa stali mottom celého punkového hnutia.

V roku 2017 však bude okolo punku opäť dôvod na oslavy. Od vydania svetovo známeho a jediného albumu rozporuplných britských punkerov Never Mind the Bollocks, Here 's the Sex Pistols totiž uplynie štyridsať rokov.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:57