Vimeo/Jan Saska
StoryEditor

Natočil krátky bakalársky film. Teraz s ním Čech môže vyhrať Oscara

24.11.2016, 11:01
Autor:
ČTKČTK

Čierna komédia českého režiséra, scenáristu a kameramana Jana Saska Happy End bola zaradená do užšieho výberu desiatich krátkometrážnych animovaných filmov, ktoré sa budú uchádzať o amerického Oscara za rok 2016. Oznámila to na svojom webe Americká filmová akadémia. Prestížny ceny sa budú v Hollywoode udeľovať budúci rok vo februári.

HAPPY END (2015) : Film Clip from Jan Saska on Vimeo.

"Samozrejme je to správa dobrá, dozvedel som sa ju včera večer. Vedeli sme, že sme v prvej sedemdesiatke, ale postup do užšej desiatky nás potešil," povedal dnes agentúra ČTK Saska. Svoj bakalársky film Happy End pripravoval v produkcii Kamily Dohnalovej dlhých päť rokov. Po štúdiu klasickej animácie na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne Saska práve ukončil štúdiá na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe (FAMU).

"Nejaké plány mám, ale zrejme ich trochu prehodnotím. Kamila Dohnalová je moja spolužiačka z produkcie a ja som nemal žiadne predstavy o nejakých festivalových stratégiách. Práve jej zásluhou sme si počkali až na festival v Cannes, čo bola dobrá voľba," uviedol s tým, že aj ďalší projekt vznikne s jej spoluprácou.

"Po piatich rokoch som mal v pláne si trochu oddýchnuť a načerpať inšpiráciu, preto sa konkrétny projekt zatiaľ nerysuje," dodal filmár, ktorý sa v prípade Happy Endu postaral o réžiu, scenár, kameru, strih aj animáciu. Jeho hrdinami sú poľovníci, traktorista, vodič favoritu a náhodný reťazcový sled udalostí, ktorými sa ako červená línia tiahne stružka krvi.

Šesťminútový film sa tento rok predstavil na filmovom festivale v Cannes, zvíťazil v súťaži študentských filmov na medzinárodnom festivale animovaných filmov v Třebíči. Podľa recenzií ide o "morbídnu čiernu komédiu o smrti so šťastným koncom".

Saskov film sa do užšieho zoznamu desiatich najlepších dostal spomedzi 61 diel vybraných do súťaže. Podľa americkej akadémie teraz porota zoznam ďalej zúži na päticu animovaných filmov.

Konečná nominácia na Oscara bude oznámená 24. januára budúceho roku. Ceny sa budú rozdeľovať v Hollywoode 26. februára, priamym prenosom bude televízia podľa organizátorov vysielať ceremóniu do 225 krajín sveta.

Jan Saska, ktorý budúci rok bude mať tridsať rokov, je aj autorom niekoľkých komiksov. Jeho predchádzajúci film Prepadnutie získal ceny na festivaloch v Lisabone a v ruskom Gelendžik.

01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:33