StoryEditor

Akoby si Donald Trump potriasal rukou s Hillary Clinton. Pozrite si nový triler plný brutalít

23.11.2016, 23:00

Amy Adams, Jake Gyllenhaal a Michael Shannon. Skvelí herci vládnu Nočným zvieratám, americkému trileru s okato vysokými ambíciami, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Od prvých záberov tučných striptérok s vlajočkami si divák pripomenie, že režisér Tom Ford rád šokuje. A nebude to naposledy, hoci štafetu postupne preberú ešte surovejšie šoky. Úvodná bizarnosť filmu, ktorý sa od dnes premieta v našich kinách, sa viaže k módnej galérii, ktorú drží majiteľka v podaní Amy Adams nad vodou len vďaka svojim výstredným nápadom. Brutalita zase pramení z obsahu knihy, ktorú jej pošle bývalý manžel. Príbeh v knižke opisuje premenu muža, ktorému znásilnili a zabili ženu aj dcéru takmer pred jeho bezmocnými očami.

Dvojitá úloha
​Zložitá štruktúra, v ktorej sa prelínajú rôzne časové roviny aj románový príbeh s filmovým a kde Jake Gyllenhaal hrá ex-manžela Amy Adams a zároveň aj hrdinu knihy, v skutočnosti funguje trochu ako schválnosť. Názornú, desivú, zaľúbene obnovovanú krutosť inscenovaného zločinu halí film do rúcha vyššieho umeleckého zámeru.

Akt arogantného násilia na nočnej diaľnici je skvele nasnímaný, až človeka núti odvrátiť zrak. A s nástupom skvostnej postavy Michaela Shannona sa ako milý bonus dostaví nálada posledných spravodlivých šerifov v štýle diel bratov Coenovcov.

Klišé verzus brutalita
Avšak surovo pôsobivé krimi slúži skôr ako efektný obal inak dosť fádnej melodrámy. Súbežne s krvavou historkou sa v snímke totiž odhaľuje minulý (bohatý) i súčasný (prázdny) citový život navonok úspešnej majiteľky galérie.

Nový partner jej zahýba a hrdinka si postupne priznáva, ako nebezpečne sa začala podobať svojej vysmievanej matke, a vo finále hraničiacom s telenovelou by rada vzala svoju dávnu chybu späť.

Len pre fajnšmekrov
Jej osamelú sebareflexiu Ford aranžuje vo viac či menej absurdných kulisách okázalého umeleckého prostredia, ktoré majú zvýrazňovať odcudzenosť zmarených vzťahov. Vznikla tak snímka veľmi ctižiadostivá a labužnícka po stránke filmárskej aj hereckej, ale zároveň príliš prešpekulovaná.

Akoby chcela vyhovieť súčasne intelektuálskym kruhom, milovníkom zabijačských historiek aj ctiteľkám dojímavých romancí. Vo všeobecnosti a s nadsadením možno Nočné zvieratá prirovnať k pokusu, ako spojiť svety Hillary Clinton a Donalda Trumpa. Môžu sa na seba pred kamerami profesionálne usmievať a potriasať si rukami, ale vždy to bude pôsobiť aranžovane.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:08