StoryEditor

Nemci oživili legendu. Náčelníka Vinnetoua si zahral Albánec

22.11.2016, 14:53
Autor:
spaspa

Mýtus žije, hlása podtitul trojdielnej televíznej série Vinnetou & Old Shatterhand. RTL a Betafilm v spolupráci s RTVS a ČT pripravili reboot filmovej klasiky - Vinnetoua. Réžie sa ujal Philipp Stolzl, ktorý režíroval slávnu snímku Liečiteľ a vytvoril nové príbehy pokrvných bratov. Sú inšpirované románmi Karla Maya, ale moderne spracované.

Príbehy majú so "starým" Vinnetouom spoločnú hudbu nemeckého hudobného skladateľa Martina Böttchera a filmovaciu lokáciu - Chorvátsko. Jednotka má pripravené tri príbehy - Nový svet, Tajomstvo Strieborného jazera a Posledný boj. Prvý diel odvysiela Jednotka 26. decembra a obdeň každý ďalší.

V novom obsadení sa ako Tangua objaví Predrag Bjelac, známy z Cirkusu Bukowski či Gangster Ka.

Televíznu premiéru troch dvojhodinových epizód ohlásila RTL na 25., 27. a 29. decembra. Zároveň s ukážkou novej verzie slávnych mayoviek, ktorú napísal scenárista Liečiteľa Jan Berger a natočil režisér toho istého filmu Philipp Stölzle, vypukli polemiky, či sa herecká zostava vyrovná pôvodným tváram.

Pierra Bricea nahradil v úlohe Winnetoua Albánec Nik Xhelilaj, ktorý hral s Aňou Geislerovou vo filme Smútok pani Šnajderovej. Ako Old Shatterhand sa po Lexovi Barkerovi predstaví Wotan Wilke Möhring, komisár Falke z nemeckého krimiseriál Miesto činu, a zlosyna Santera hrá švajčiarsky rodák Mario Adorf.

Pre českého diváka je zaujímavý náčelník Tangua, stvárni ho totiž Predrag Bjelac, ktorého dráha vedie od Harryho Pottera a Ohnivého pohára cez Dieťa č. 44 až k nominácii na Českého leva za vedľajšiu úlohu v Gangster Ka.

Nemci zase spoznajú aj inú tvár z Miesta činu, Milana Peschela ako Sama Hawkensa. Najviac dohadov budí množstvo poľských postáv v deji, ako aj Iazua Lariosová, ktorá sa objavila vo filme Apocalypto a teraz hrá Nšo-či.

Točilo sa opäť v Chorvátsku, takže pamätníci originálnych filmov zo 60. rokov uvidia iné tváre v obdobných scenériách. Nové rozprávanie začne hneď, ako sa nemecký inžinier Karl May vydá roku 1860 do Ameriky. Prvá časť sa volá Nový svet, druhá Tajomstvo Strieborného jazera a tretí Posledný boj.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:55