StoryEditor

Aký je svet Harryho Pottera bez slávneho čarodejníka? Pripravte sa na zábavnú laserovú skazu

19.11.2016, 23:00

Spisovateľka J. K. Rowling dostala raz nápad menom Harry Potter a plánuje z neho žiť čo najdlhšie. Fantastické zvery a ich výskyt nie sú len novinkou v našich kinách, ale aj začiatok celej novej päťdielnej ságy z Potterovej ríše. A tak aj vyzerajú, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Bolo - nebolo. Ešte skôr, ako profesor Albus Dumbledore vyškolil Harryho Pottera, učil iného sľubného kúzelníka, ktorého špecializáciou sa stalo záchranárske odchytávanie ohrozených magických zvierat. Lenže stačilo, aby si v New Yorku omylom vymenil kufor, a zvieratá obrátili mesto naruby.

​To je nová, hravejšia a vtipnejšia stránka snímky. Síce nekonečne dlho trvá, kým sa celá svorka podivných tvorov predstaví, ale deti môžu jasať, aké sú zvieratká roztomilé, a dospelých pobaví napríklad ukážka toho, ako sa roztúžené monštrum chová v ruji.

Odvrátená tvár
Avšak film má ešte druhú rovinu, v ktorej v podstate recykluje potterovskú schému. Teda snahu mágov skryť svoju existenciu pred ľuďmi, aby netiekla krv, a súčasne skrotiť vzdorujúcich jedincov z vlastných radov, ktorí sa obrátili na temnú stranu. Majú síce iné mená, ale páchajú rovnakú laserovú skazu.

Zjednodušene možno povedať, že v prológu budúcej ságy skúša režisér David Yates prepojiť dva svety: čisto rozprávkový a úsmevne odľahčený s bojovými výjavmi moderného žánru fantasy. Nie vždy to ide dokopy, zvlášť keď film svojou prevažne zoznamovacou stavbou pripomína skôr pilotný diel seriálu.

Na svojej strane má však režisér niekoľko silných výhod. Jednak vďačné newyorské retro, jednak hercov. Eddie Redmayne je chlapčensky plachý, Colin Farrell transparentne démonický a Dan Fogler zábavný.

Filmové leporelo
Na toto viac ako dvojhodinové leporelo sa príjemne pozerá, lenže zahltí diváka takým množstvom postáv, mien a dejových odbočiek, že vlastne zápletku zabrzdí. Potechu poskytujú skôr detaily, počnúc návštevou v bizarnom bare opísanom z Hviezdnych vojen a končiac reakciami psov na mýtické bytosti.

Naopak silového čarovania sa nahromadí toľko, až sa pomaly prejedá. Príslušník čarodejníckej komunity sa vykľuje pomaly z každého druhého chodca, ktorý sa práve tvári zachmúrene.

Presne to vystihol ScreenCrush, ktorého recenzia Fantastickým zverom vytýka, že strácajú čas budovaním pôdy pre nadchádzajúce sériu. Vo svojom žánri prinášajú veľmi slušný filmový zážitok, ale keby sa sústredili na jeden zovretý, samostatný príbeh, mohli pôsobiť ďaleko lepšie.

01 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-08 12:27:28 - Feat.: - Title: Renault vylepšuje svoj kompaktný crossover. Novinka prináša mnoho zásadných zmien
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:09