StoryEditor

Osudové ženy aj umelecké rebélie. Richard Müller sa sám sebe vo filme nepáči

18.11.2016, 13:00
Autor:
TASRTASR
Dokumentarista Miro Remo predstavil dnes v Bratislave médiám svoj nový počin, ktorým si podľa vlastných slov splnil dlhoročný sen - vytvoriť film o Richardovi Müllerovi.

Dokument Nespoznaný nakrúcal tri roky v spolupráci s Marekom Kučerom, kreatívnym producentom snímky.

Tvorivá dvojica sa pokúsila vyskladať mnohovrstevný portrét svojho obľúbeného speváka, ktorého piesne ovplyvnili celé generácie Slovákov a Čechov. "Obaja sme odrástli na autorskej 'zlatej' Richardovej tvorbe v období po začiatku milénia. Fascinovaní zážitkom, ktorý sa preniesol aj do našich životov, sme hľadali cestu, ako sa dostať k tak veľkej osobnosti," uviedol na tlačovej konferencii Remo.
Nechal sa spoznať
Richard Müller hneď na prvom stretnutí s filmármi s nakrúcaním dokumentu súhlasil. "Videl v nás presne to, s čím sme do toho filmu išli - nadšenie z jeho tvorby, chceli sme ho spoznať a Richard nám plne dôveroval," doplnil Kučera na margo interpreta, ktorý zažil dramatický vzostup v 90. rokoch i pád v novom miléniu.

Müller pred desiatimi rokmi vyhlásil, že s hudbou nadobro končí, no odvtedy sa už niekoľko ráz vrátil na scénu za potlesku vypredaných koncertných hál. Film divákom odkryje, čo sa skrýva za svetlami reflektorov a akú cenu musí spevák platiť za to, aby mohol robiť prácu, ktorú má rád.
Choroba ako súčasť života
Nespoznaný prináša nielen intímny rez do života speváckej legendy, ukazuje aj to, ako je Müller limitovaný svojou chorobu, skúšky pred turné či spievanie na koncertoch je pre neho veľmi ťažké. "Veľmi rýchlo sme zistili, že Richarda neodrežírujem, že je to tak silná osobnosť, ktorú môžem maximálne pozorovať. Pozorovať svet, v ktorom žije a vzťahy, ktoré si vytvára," naznačil svoju autorskú koncepciu Miro Remo.

​Filmári čiastočne vstúpili aj do zákulisia skupiny Fragile, keďže dokument nakrúcali počas príprav a turné Richarda Müllera s touto kapelou v rokoch 2013 až 2016. "Bolo to náročné obdobie spojené s mnohými nástrahami vyplývajúcimi z objektívnych skutočností. Avšak možno práve preto táto spolupráca priniesla mnoho pozitív. Som šťastný, že toto pre nás umelecký krásne obdobie je zaznamenané," uviedol šéf skupiny Fragile Braňo Kostka.

Na margo speváka, ktorého mohol sledovať tri roky, videl, čo všetko nie je schopný urobiť a naopak čoho schopný je, poznamenal: "Je neuveriteľné, čomu on čelí a je fantastické, že to dokáže. A to tiež hovorí o tom, aký je jeho vzťah k fanúšikom, koncertu a hudbe ako takej."

Nepáčil sa sám sebe
Richard Müller sa na novinárskej projekcii nezúčastnil, pretože absolvoval veľké koncertné turné v ČR. Novinárom poslal vyjadrenie, v ktorom sa uvádza, že si film pozrel mnohokrát, kým vznikal a dostal sa do finálnej podoby. A či sa spevákovi páči? "Odpoveď je nie, a to preto, lebo vo filme váži o 50 kíl viac ako v súčasnosti," uvádza sa vo vyjadrení, ktoré poslala médiám PR manažérka Richarda Müllera Nora Krchňáková.

Film vstúpi do kín vo štvrtok 17. novembra. "Bude sa premietať vo všetkých dobrých kinách na Slovensku," informovala Silvia Dubecká z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). Nespoznaného budú uvádzať filmové kluby, kamenné kiná a diváci ho nájdu aj v sieti kín spoločnosti Cinemax.

01 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 02 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 03 - Modified: 2024-01-15 13:06:48 - Feat.: - Title: Čoskoro príde do kín dokument o Karlosovi Vémolovi. Už teraz je kontroverzný! 04 - Modified: 2024-01-13 10:34:18 - Feat.: - Title: Zamiloval sa do Slovenska. Dokumentarista Nigel Marven sa ešte chce vrátiť, uvažuje nad pokračovaním filmu 05 - Modified: 2023-10-26 06:00:00 - Feat.: - Title: Daniel Radcliffe točí dokument so svojím kaskadérskym dvojníkom. Ten ochrnul, keď ho zastupoval pri jednej zo scén v Harry Potterovi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:52