StoryEditor

Vojak bez zbrane zápasí uprostred krvavej paľby. Tento film spravil z Mela Gibsona režiséra roka

12.11.2016, 23:00

Víťaz bez pušky a pacifista s lekárničkou, ktorý sa v krutom boji neskrýva a zachráni 75 kamarátov. To je skutočný aktér bitky o Okinawu. Mel Gibson o ňom nakrútil filmovú novinku v našich kinách Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Desmond T. Doss dostal za svoje hrdinstvo Medailu cti, Mel Gibson za svoju snímku na udeľovaní Hollywood Film Awards cenu pre režiséra roka. Dossov čin je nespochybniteľný. A jeho filmová verzia?

​Povedzme, že je úctyhodná. Nevzdáva sa tradičnej podoby historických portrétov - od detstva cez lásku a narukovanie až k vojnovému peklu. Divák si tak môže prehľadne spojiť Dossovu chlapčenskú prípravu v skalách s jeho špeciálnou dvojitou slučkou pri armádnym výcviku.

Pátos vo filme drží Mel Gibson na uzde. A to isté platí aj o zobrazení viery, ktorá členovi Cirkvi adventistov siedmeho dňa nedovoľuje nosiť zbraň. Lebo mladík, ktorého Andrew Garfield hrá s bezstarostne sa zubiacou neústupnosťou, dvakrát skoro zabil svojich blízkych. A to je rovnako silný, pre dramatickú motiváciu dokonca ešte vďačnejší dôvod, prečo sa aj na vojnovom poli stráni násilia.

Dossovu romancu možno vziať na milosť len preto, že sa nebojí smiechu. Kľúčové okamihy filmu sa však odohrávajú v uniformách. Patrí k nim drsne zábavný dril, bezradný vojenský súd a konečne aj bojové výjavy. Tam je Gibsonova inštrumentácia scén sústredená na maličký kúsok pôdy a zručne využíva veľké detaily. Divákom je tak dopriate vidieť veľa krutosti, a to vrátane skrvavených čriev či dobíjania ranených takmer maniakálnymi Japoncami.

Bioscop

​Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu nerozpráva príbeh s tajomstvom, ale ilustruje životopisné heslo. A robí to celkom zručne, vkusne a bez zbytočnej hystérie. Trofej pre režiséra roka však možno aj napriek tomu brať skôr ako gesto odpustenia drzému Gibsonovi. Keď už svoje "kacírske" výroky vykúpil dielom takým očividne kresťanským...

01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 03 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 04 - Modified: 2024-04-08 12:27:28 - Feat.: - Title: Renault vylepšuje svoj kompaktný crossover. Novinka prináša mnoho zásadných zmien 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 11:01