StoryEditor

Opustila nás duša folku. Vypočujte si najobľúbenejšie skladby Leonarda Cohena

11.11.2016, 11:20
Autor:
mušmušbonbon
Suzanne, Hallelujah či Famous Blue Raincoat. Ktorá vám najviac prirástla k srdcu?

Vypočujte si rebríček 10 najobľúbenejších skladieb kanadského speváka a poeta Leondarda Cohena podľa hlasovania jeho fanúšikov v magazíne Rolling Stone. Bard folkových balád zomrel vo štvrtok 10. novembra ako 82-ročný.

10. I´m Your Man
Len zopár ľudí venovalo pozornosť Leonardovi Cohenovi v roku 1988. Zázračná spasiteľská skladba Hallelujah bola ešte v nedohľadne a mnohým poslucháčom pripadal Cohen už len ako starnúci folkový spevák zo 60. rokov, odkázaný dohrať v zastrčených kluboch na periférii. A vtedy hudobník vydal I'm Your Man. Brilantný album je plný synt-popových piesní o všetkom možnom od neonacizmu až po umenie hudobného komponovania. Titulnú pieseň, otvorenú ódu na žiadostivosť, Cohen odvtedy zahral na každom koncerte. A publiku sa nikdy nezunovala.
9. Anthem
Leonard Cohen napísal za svoj život neuveriteľné množstvo úžasných textov. A song Anthem je jedným z najlepších z nich. Pieseň sa stala útechou pre tisícky ľudí, ktorí práve prechádzali krízou akéhokoľvek druhu. Pomáhala im ísť dopredu, nepoľaviť a nevzdať sa...napriek všetkému.
8. Tower of Song
Mnoho ľudí, vrátane samotného Leonarda Cohena, bolo prekvapených, keď ho v roku 2008 uviedli do Rokenrolovej siene slávy. Pri akceptácii ocenenia čítal text piesne Tower of Song. A to, čo najskôr vyznievalo ako ironický komentár celej situácie, sa napokon pretavilo do hlbokomyseľného rozjímania nad Cohenovým životom a dielom.
7. Dance Me to the End of Love
V máji 1988 sa Cohen rozhodol, že bude svoje koncerty rozbaľovať za pomoci skladby Dance Me to the End of Love. O piesni musel mať naozaj vysokú mienku, pretože odvtedy odštartovala bez výnimky každé jeho vystúpenie. Nečudo, že pesnička vo fanúšikoch dodnes vyvoláva zimomriavky. Dance Me to the End of Love totiž funguje ako spoľahlivý prísľub začínajúceho sa úžasného hudobného večera.
6. So Long, Marianne
Dávno pred tým, ako Leonard Cohen napísal svoju prvú skladbu, spoznal sa s krásnou Nórkou Marianne Ihlen. Na mnoho rokov sa stali nerozlučným párom, spriaznenými dušami a vzájomnou inšpiráciou. Škandinávke Marianne môžeme ďakovať za Cohenove najvášnivejšie love songy. Toto je jeden z nich.
5. Bird on a Wire
Leonard Cohen sa práve nachádzal v stave depresie a žil na gréckom ostrove Hydra, keď si v jedno ráno všimol vtáčika sediaceho na telefónnej šnúre. Inšpirovalo ho to k napísaniu básne, v ktorej porovnáva sám seba s osamelým operencom. Kým sa z poémy stal hudobný hit, prešlo ešte veľa rokov a brehy ostrova Hydra omylo nespočetne veľa vĺn... no to čakanie stálo za to.
4. Everybody Knows
Bez diskusie najpesimistickejšia skladba z gigantického Cohenovho repertoáru. Do člna preteká, chudobní zostanú núdzni, bohatí budú naďalej ryžovať a skaza sa blíži nielen neodvratne, ale ešte aj rýchlo. No my máme aj napriek tomu všetkému pocit, že túto smršť hororov vďaka Cohenovi prežijeme
3. Famous Blue Raincoat
V 70. rokoch niekto ukradol Cohenovi starý tmavomodrý plášť do dažďa z apartmánu jeho milenky a múzy Marianne Ihlen v New Yorku. Už asi nikto nezistí, čo sa s oblečením stalo, ale isté je, že zlodej svojím úctyhodným počinom inšpiroval Cohena k napísaniu jednej z najpopulárnejších a najzáhadnejších piesní v kariére.
2. Suzanne
Krásna pieseň o nádhernej, a dokonca aj skutočnej žene, odštartovala jednu z najväčších kariér v hudobnom biznise. Na rozdiel od toho, čo hovorí text songu, Leonard Cohen s reálnou Suzanne Verdal nikdy nič nemal. A naopak, v harmónii s riadkami skladby, Suzanne spevákovi naozaj servírovala čaj a pomaranče. Vyznať sa v tom nemusíte, stačí počúvať.
1. Hallelujah
Aj ľudia, ktorým dodnes skoro nič nehovorí meno Leonard Cohen, poznajú jeho hit Hallelujah. Popularita pesničky sa rodila vo veľkých autorských bolestiach, no výsledok napokon zjavne stál za vynaloženú námahu. Hallelujah je akýsi novodobý hymnus, ktorý sa spieva rovnako často na pohreboch ako v uliciach a speváckych šou.

01 - Modified: 2016-11-11 17:51:45 - Feat.: - Title: Budhista aj inšpirácia Nirvany. Čo všetko sme nevedeli o Leonardovi Cohenovi? 02 - Modified: 2016-11-11 07:15:40 - Feat.: - Title: Zomrel hudobník Leonard Cohen, autor hitov Hallelujah či Suzanne
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 04:37