StoryEditor

Slovenský hudobník roka? Kráľom najprestížnejších cien bude člen kapely Hex

07.11.2016, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) zverejnil nominácie na prestížne ocenenia, ktoré udelí už po devätnásty raz. Najlepším slovenským skladateľom, textárom a spevákom ich odovzdá počas slávnostného večera, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 10. novembra v Bratislave.

Medzi nominovanými sú Miro Žbirka, Vašo Patejdl, Kamil Peteraj, Boris Filan či Adam Ďurica. „Tradične hovoríme o nomináciách, aj keď by bolo správnejšie hovoriť o short liste alebo finalistoch. Štatistické výsledky totiž nenominujú, ale určujú poradie," povedal člen predstavenstva SOZA Richard Jajcay.

Dva typy ocenení
Ceny SOZA sa delia na štatistické a honorárne. Štatistické sú exaktným a objektívnym zhodnotením toho, ktoré piesne sa v minulom roku najčastejšie hrali v rádiách.

"Asi prvý raz v histórii cien SOZA sa stalo, že všetky tri najhranejšie skladby za uplynulý rok majú jedného spoločného spoluautora - Petra Dudáka zo skupiny Hex. Takže Ďuďo má cenu SOZA istú, vopred gratulujem," dodal Jajcay.

Klasická zostava
Na cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel sú nominovaní Václav Patejdl, Ivan Tásler a Miroslav Žbirka, na cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel Boris Filan, Vladimír Krausz a Kamil Peteraj.

Na cenu SOZA za najhranejšiu skladbu ašpirujú Keď sme sami (Hex), Mandolína a Neľutujem (obe Adam Ďurica). Na cenu SOZA za zvukový nosič sú nominovaní Fíha Tralala Bumbarasa (Martina Fíha Jelenová), Mandolína (Adam Ďurica) a S láskou (No Name), za audiovizuálny nosič trojica 30 Rockov vo veľkej škole dní (Tublatanka), Spievankovo 2 a Spievankovo 5 (Mária Podhradská a Richard Čanaky). Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní získa jeden z trojice Rádio Lumen, Rádio Rebeca a Rádio SiTy.

Poďakovanie za prínos
Honorárne ceny sú vyjadrením uznania za prínos ocenených osobností pre slovenskú hudobnú kultúru. O ich udelení rozhodujú autori, ktorí zastupujú rôzne žánre hudby v Dozornej rade SOZA.
"SOZA každoročne oceňuje aj tých, ktorí celoživotným dielom prispeli k tomu, že hudba je a bude vo svojich rozličných podobách a žánroch podstatnou súčasťou slovenského kreatívneho priemyslu. Aj v tomto roku ju dostanú tí, ktorí si to skutočne zaslúžia," uzavrel Richard Jajcay.

Moderátorom slávnostného večera bude Peter Lipa. V programe vystúpi Adam Ďurica, No Name, Silvayovci, Mucha Quartet aj operná speváčka Eva Šušková.

01 - Modified: 2024-04-19 14:36:28 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 31 nových skladieb a rozbíja internet 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:17