StoryEditor

Zoznámte sa, prosím. Toto je Toni Erdmann, favorit na Oscara

29.10.2016, 00:00

Doslova donaha odhaľuje nemecký film návrat chladnej rumunskej manažérky k ľudskosti. Zaslúži sa o to jej otec Toni Erdmann, ktorý dal nenápadnému dielu ešte aj neatraktívny titul, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Napriek nudnému názvu zbiera film, ktorý sa od štvrtka hrá už aj v našich kinách, najvyššie známky od divákov aj kritikov. Okrem toho je považovaný za hlavného favorita v boji o Oscara za najlepší neanglicky hovorený film.

Rodičovská pomoc
Režisérka a zároveň autorka scenára Maren Adeová plus herci Peter Simonischek a Sandra Hüllerová si vo filme prakticky vystačia sami. Mikrosvet učiteľa vo výslužbe najprv desí svojou márnosťou: muž je spustnutý, pes slepý a matka invalidná. Ale Toni rád šokuje, hoci aj na hrane neškoleného okresného zabávača s upírskym zubami.

Keď Erdmann vidí svoju dcéru, ako dôležito vedie plané telefonáty so šéfmi, rozhodne sa vstúpiť do jej života. Najprv zľahka zanedbaný a ťažko zanedbateľný vo veľkom svete kontraktov a prezentácií, potom neprehliadnuteľný v preoblečení, ktorým pripomína etudy Richarda Genzera z Partičky.

Biznis verzus život
Strojené večere, zdvorilé úsmevy, oprašovanie paničiek vplyvných klientov, kostýmy, kravaty. Toni rozbíja skleníkovú spoločnosť svojimi vtipmi. Našťastie nie je buran, skôr spoločenský zabávač typu Ein Kessel Buntes. Provokáciu chápe ako terapiu, hoci tým dcéru chorobne posadnutú kariérou privádza do rozpakov.

Občas film siahne k doslovnosti morálky – pýta sa, či je dcéra šťastná a či má čas žiť. Občas siahne k lacnému kontrastu smotánky a chudákov na pôdoryse súčasného Rumunska, kde sa stret otca ľudomila a pragmatickej dcéry prenáša na sociálnu pôdu.

Rumunsko ako kulisa
Avšak obraz súčasnej Bukurešti tvorí príznačné pozadie k autentickým prestojom, kedy si tí najbližší nemajú čo povedať a kde sa kolegiálny sex pestuje ako racionálny únik z neustáleho stresu.

Toni Erdmann vlastne nerobí nič objavné, len demaskuje falošnú pozlátku umelých vzťahov. Ale robí to čisto, skoro bez kázne, s nostalgiu, nadhľadom a hravou pointou. Ukazuje cestu cez trapasy späť k vrelosti. A za spôsob, akým v ňom hrdinka spieva, má ešte päť percent navyše.

01 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:08