StoryEditor

X-Men na magický spôsob. Scény z tohto filmu sa zapíšu do histórie

27.10.2016, 00:00

V našich kinách sa aktuálne teší zo súcej návštevnosti Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. K najnovšej snímke z dielne Tima Burtona tiež vychádza knižná predloha a na trh príde aj audio kniha. K titulu sa zjavne viaže snaha vybudovať podobnú ríšu ako v prípade Harryho Pottera a Kroník Narnie, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

S Harrym Potterom a Narniou sa Domov slečny Peregrinovej zhoduje aj v žánri detskej fantasy a v britských kulisách, hoci dospievajúci hrdinovia tohto príbehu ako aj sám autor sú Američania. Neobyčajné deti chránené na odľahlom mieste dámou ovládajúcou časovú slučku, sa zase podobajú svojim starším kolegom z amerického komiksu X-Men. Rovnako sú obdarené zvláštnymi schopnosťami.

​Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej teda zjavne nemožno označiť za ohňostroj originality. Avšak vo svojej filmovej kategórií rozhodne patrí k tomu lepšiemu, bystrejšiemu, napínavejšiemu a najmä hravejšiemu.

Učesaný štýl
Aspoň v Burtonovom poňatí, hoci režisér svoje osobité videnie tento raz trochu uhladil. Film sa javí menej bizarný aj magický a viac poetický až romantický, ale neškodí mu to. Len očakávania fanúšikov možno mierili inam. Hoci pár duchov a morbídnych scén sa nájde aj v tejto snímke.

Dva prvky hrajú Burtonovi priamo do kariet. Jednak kontrast súčasného tínedžera zo slnečnej Floridy a zapadnutého ostrova pri brehoch Walesu zahaleného v atmosfére 40. rokov, jednak nemenej zábavné rekvizity, do ktorých režisér ukryl odkazy od Nožnicovorukého Edwarda až po Alicu v krajine zázrakov.

Doslova lahôdky
Keď tušíme neviditeľného chlapca alebo sledujeme vznášajúce sa dievča, z filmárovho pohľadu môžeme vyčítať rovnaké očarenie rozprávkou ako u divákov. Nemecký nálet či veštecké premietanie "z oka" utkvie v pamäti a snová scéna, kedy sa pár potápa vzduchovou bublinou do vraku plného mierumilovných kostlivcov, spadá do filmárskej pokladnice tak labužnícky, až sa vám pritom zatajuje dych.

Budú aj ďalšie
Na druhej strane musí film stihnúť aj veľa vysvetliviek vrátane historických súvislostí. Takže miestami zbytočne napučí. A hoci z neho netrčí obvyklá laserová monumentálnosť, strašenie sa drží metodiky, pod ktorú sa mohol podpísať ktokoľvek.

Navyše z filmu dosť jasne vysvitá, čo autor aj čitatelia vedia, totiž že Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej je len prvým dielom trilógie, takže možno očakávať pokračovanie. Nič proti nim, rozprávka je to pekná. Len trochu anonymná.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 15:45