StoryEditor

Richard Müller: Sú to len pesničky. Nič viac, nič menej

18.10.2016, 00:00
Slovenský spevák Richard Müller pred pár dňami vydal nový album

Novinku 55 mu produkoval český hudobník Ondřej Brzobohatý. Zároveň sa práve nachádza na koncertnej šnúre To najlepšie Tour 2016. Pre iDnes.cz ho vyspovedal Ondřej Bezr.

Spievať som vás naposledy videl na letnom festivale Metronome v Prahe. Prekvapilo ma, koľko ste vytiahli starých piesní, dokonca ešte z doby Banketu. Máte pocit, že dnes majú viac čo povedať?
Nie, takto by som po tom nepátral. My jednoducho na festivaloch hrávame úplne iný program ako v kulturákoch. Je tam úplne iná atmosféra. A vtedy nás proste len bavilo vytiahnuť tieto staré veci a zahrať si ich. Nič viac by som za tým nehľadal.

Napríklad pesničku Prečo vy, ľudia 20. storočia, máte vždy zachmúrený obočia? som od vás asi nikdy nepočul naživo ...
Hrali sme ju len v čase jej vzniku. Dávno, pradávno...

A hovoril som si, že ste ju možno teraz "oprášili", pretože máte dojem, že je znovu aktuálna.
Nie, to nemyslím. Sú to všetko len pesničky, nič viac, nič menej. TASR/Michal Svítok

Kapelu máte postavenú z výrazne mladších muzikantov.
Áno, a som s nimi veľmi spokojný, hráme v takmer rovnakej zostave už niekoľko rokov. V kapele je skvelý saxofonista Michal Žáček, toho všetci poznajú, alebo vynikajúci jazzový klávesista Matej Benko. Ja mám džez strašne rád a akcentujem, aby Matej veľa hral sóla. Celkovo sa prikláňam k tomu, že muzikanti musia mať priestor, aby si dobre zahrali, pretože potom ich koncert baví. A baví aj mňa.

Áno, je vidieť, že pri inštrumentálnych sólach naozaj počúvate. To nie je u spevákov bežné.
Jasné, ja si to naozaj veľmi užívam.

Prečo ste teda s touto kapelou nenahrali aj nový album 55? Na ňom vás sprevádzajú českí profesionáli.
Pretože sa kompletnej produkcie ujal Ondřej Brzobohatý. A ja keď sa pre niekoho rozhodnem na post producenta, už mu do toho vôbec nehovorím. Verím mu. A tentokrát sa mi to absolútne oplatilo. Ondřej vedel, čo chce, koho chce mať v štúdiu, a podľa toho sa zariadil.

Ako u vás prebieha vznik dosky? Ste pri nahrávaní celý čas?
Skôr to tak bývalo, ale teraz už nie. Tentoraz to bolo tak, že Ondřej posielal demonahrávky, ktoré sám skvele naspieval, ja som sa pesničky naučil, prišiel som do Prahy a nahral ich v štúdiu. A potom sa ešte v hotovej nahrávke menili niektoré elektronické zvuky za hry živých muzikantov. Ukázalo sa to z môjho pohľadu ako veľmi šťastné riešenie. Mal som k Ondrejovi absolútnu dôveru.

Kde sa vzala?
Vlastne ani neviem. Ja som mal s Ondrejom robiť už predtým na projekte Tante Cose Da Veder, kde Hapka a Horáček majú jednu jedinú pesničku v niekoľkých rôznych interpretáciách. A Ondřej tú dosku produkoval a vtedy mi kvôli tomu volal. Najskôr som súhlasil, ale potom sa mi to rozležalo v hlave, dospel som k tomu, že to asi nie je to pravé orechové a účasť som zrušil. A Ondřej sa samozrejme adekvátne urazil.

Potom sme sa stretli až na narodeninovom koncerte pána Horáčka. Ja som ale stále nevedel všetky súvislosti okolo Ondreja, netušil som, aký dobrý je to muzikant. To som sa dozvedal až v priebehu práce na albume, ktorý pre mňa produkoval. TASR/Andrej Galica

Plánujete, abynový album dostal živú podobu s tými hudobníkov, ktorí ho nahrali?
To je otázka. Ja by som veľmi rád. Ale v prvom rade záleží na tom, ako doska zarezonuje u publika.

Predchádzajúci album Sociálna sieť ste robili s Michalom Pavlíčkom a Michalom Horáčkom. Tam ste samozrejme vedeli, o koho ide. Ako ste s doskou s odstupom spokojný?
Ona je taká zvláštna ... Ale mám ju rád, pretože je dospelá, to sa mi na nej veľmi páči.

Ja si myslím, že je dosť netypická pre vás všetkých...
Áno, presne tak. Ale došlo k takému splynutiu duší. Úprimne som sa "zahľadel" do Michala Pavlíčka, vlastne som nikdy predtým nepoznal, ako je to skvelý, skutočne krásny človek. Viete, to je tiež ten dôvod, prečo striedam hudobných partnerov - aby som takých ľudí spoznával.

Vaša nová platňa sa volá 55. Máme ju považovať za uzavretie trilógie po albumoch 33 a 44?
To ani nie. Mne sa to jednoducho páčilo, nič iné by som za tým nehľadal. Je to len číslo veku, ktorého sa mi podarilo dosiahnuť.

Takže žiadne bilancovanie na doske ani na turné?
Ona každá platňa aj každé turné je svojím spôsobom bilancovanie. Ale že by som sa konkrétne teraz snažil túto zložku nejako zvýrazniť, to nie.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 04 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 04:31