StoryEditor

Svetoznámy fotograf sa prestal báť farieb. A priznal si vek

12.10.2016, 18:00
Autor:
TASRTASR

Vo svete uznávaný fotograf slovenského pôvodu Robert Vano predstavil v pondelok v Bratislave svoju novú knihu. Spomienkovú fotografickú monografiu nazval Memories a v Prahe jej venoval rovnomennú výstavu.

Robert Vano vydáva knihu a premiérovo vystavuje vo farbe. Jeho expozícia v pražskom obchodnom dome Kotva ukazuje vôbec prvýkrát jeho farebné fotografie. Sedemdesiat štyri snímok nadväzuje na rovnomennú knihu, ktorá sleduje umelcovu tvorbu od roku 1968 po dnešok.

​"Nikdy som nepremýšľal o tom, že i ja budem niekedy spomínať. A je to tu! Aj keby som sa rozkrájal na malé kúsočky, je nemožné, aby som si nespomenul," píše v úvode Spomienok fotograf, ktorý spolupracoval s takými hviezdami svetovej modelingovej a šoubiznisovej scény ako Naomi Campbell, Cindy Crawford, Adriana Sklenaříková či Liza Minelli.

Čas na spomienky
Monografia prináša prierez tvorbou Vana od roku 1968 až po súčasnosť, nie však v chronologickom poradí, ale na základe asociácií samotného autora. "Musel som sa vrátiť k obrovskej kope starých negatívov. Každý z nich som najprv naskenoval, potom vyčistil a nakoniec upravil vo photoshope tak, ako mi zostali v pamäti z doby pred 50 rokmi," uviedol k príprave knihy. Tvorí ju takmer 200 snímok pochádzajúcich z archívov fotografa. Okrem čiernobielych fotografií v nej Vano po prvý raz zverejňuje aj svoje farebné zábery. Významná časť veľkolepej kolekcie aktov, portrétov a zátiší vznikla v New Yorku, Paríži či Miláne.

"Nikdy som nepatril k priaznivcom realistických farieb. Farby vždy prispôsobujem tomu, ako vnímam svet okolo seba," vyhlásil Vano. Do svojej novej publikácie zakomponoval aj fotografie, na ktorých v roku 1998 zachytil svetlo a atmosféru Islandu. Na prezentácii rozprával tiež o fotení s polaroidom, fascinácii kabaretom či sérii fotografií inšpirovanej tvorbou obľúbeného maliara Modiglianiho.

piaristi.cz

Absolútne šťastie
Novinka Memories je určená fanúšikom diela Vana a tiež milovníkom klasickej a módnej fotografie. Zážitok z fotografií umocňuje grafické spracovanie, rozmery knihy a kvalitný papier.

"Som absolútne najšťastnejší z tejto knižky. Mal som ju pripravenú tri roky a hľadal som vydavateľstvo, brzdili ma odklady. V každom povedali áno, áno, potom volali, že budú vydávať olympiádu a druhý zasa, že vydávajú Tatry," priblížil s úsmevom genézu knihy, ktorá napokon vyšla vo vydavateľstve Slovart. "Pán Heger mi nechal tú voľnosť, že som knihu mohol mať tak, ako som ja chcel, aj veľkosť, farbu, papier i grafiku. Milujem túto knihu, už to vyzerá svetovo," povedal Vano.

Robert Vano (1948) sa narodil v Nových Zámkoch. Krátko po maturite v roku 1967 emigroval do USA, kde pracoval ako kaderník, vizážista, asistent pre módnych fotografov a módne časopisy Vogue, Bazaar, Donna a Mademoiselle. Od roku 1984 pôsobil ako samostatný fotograf v New Yorku, Miláne a Paríži. V roku 1990 sa vrátil do Československa. Od polovice 90. rokov bol kreatívnym riaditeľom českej edície časopisu ELLE. V rokoch 2004 až 2009 pracoval ako umelecký riaditeľ agentúry Czechoslovak Models. V súčasnosti pôsobí ako umelecký fotograf v Prahe. V roku 2010 získal Európsku cenu Trebbia za tvorivú činnosť.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:51