GMB
StoryEditor

Čo to vlastne znamená byť osamelý? Dozviete sa na tejto výstave

03.10.2016, 07:00
Autor:
lucluc

Čo to vlastne znamená byť osamelý? Túto otázku si kladieme často. Teraz sa máme možnosť isť na jej spracovanie pozrieť na výstavu. Galéria mesta Bratislavy hostí výstavu Osamelí, prezentujúcu popri sebe práce autorov s diagnózou autizmu a diela profesionálnych výtvarníkov zo Slovenska, z Čiech a Nórska.

Na rozdiel od iných takýchto prezentácií všetci zúčastnení autori vytvárali pre projekt dielo na jednu spoločnú tému. Výsledkom je štyridsaťdva rôznych príspevkov na tému „osamelí/ý“. Ako celok ponúka táto výstava širšiu definíciu osamelosti a hovorí nielen o ťažkostiach, ktoré sú s ňou spojené, ale aj o tom, že ide o jednu z najobjavnejších a najurčujúcejších skúseností ľudského bytia. 

​Ako žijeme, ak nie sme v blízkom spojení s inou ľudskou bytosťou? Ako nadväzujeme kontakty s inými ľuďmi? Sú technológie prostriedkom, ktorý nás posúva bližšie k sebe alebo nás, dá sa povedať, väzní za monitormi? Je osamelosť etapou života, generačným problémom alebo symptómom našich čias?

Osamelý človek sa neraz uchyľuje sa do svojho súkromného priestoru v dôsledku choroby, straty, duševného ochorenia alebo pretrvávajúceho, neúnosného bremena plachosti a neschopnosti začleniť sa do spoločnosti. Autizmus je niekedy definovaný aj ako stav „kognitívnej osamelosti“. Autisti mávajú ťažkosti v utváraní sociálnych väzieb, v komunikácii a v schopnosti porozumieť emocionálnym stavom iných ľudí. „Hoci pre autistov býva komunikácia zložitá, ich práce prezentované na výstave, naznačujú, že rovnako ako my, aj oni túžia po sociálnom kontakte a obávajú sa svojej izolácie,“ hovorí kurátorka výstavy Naďa Kančevová.

Štyridsaťdva autorov a jedna téma
Prostredníctvom rôznych médií vrátane kresby, maľby, inštalácie, objektu a videa tu zúčastnení zdieľajú svoje myšlienky o vplyve samoty, neprítomnosti alebo nedostatku prepojenia, blízkosti i spriaznenosti, naznačujúc, že práve tvorivosť a predstavivosť nám môžu pomôcť samote odolať. Osobitosťou projektu je, že ani jeden zo zapojených umelcov tému nepoznal až do momentu, kedy ho autori projektu navštívili v ateliéri a zapli kameru. Audiovizuálna prezentácia s autentickými výpoveďami a záznamom tvorivého procesu všetkých štyridsiatichdvoch zúčastnených výtvarníkov bude premietaná priamo v priestoroch výstavy.

Vystavujú autori: Michaela Batelová, Erik Binder, David Böhm & Jiří Franta, Tomáš Böhm, Palo Čejka, Mária Čorejová, Petra Feriancová, Mirka Gáberová, Marek Golema, Jozef Griač,  Patrik Illo, Róbert Kačánek, Zuzana Kadlcová, Martin Kochan, Veronika Kocourková, Patrícia Koyšová, Kristína Kubalová, Marek Kvetan, Júlia Leto, Marek Meduna, Monika Mikyšková, Svätopluk Mikyta, Ján Môcik, Ladane Németh, Kateřina Nosková, Kjell Pahr-Iversen, Felipe Frode Schjelderup, Ladislav Svoboda, Běla Sýkorová, Lucie Šešulková, Kristýna Španihelová, Andrej Števlík, Mirjam Raent Thomassen, Andrej Torok, Fero Tóth, Ján Triaška, Olja Triaška Stefanović, Peter Valo, Viktorie Valocká, Jakub Verich, Audgunn Vilhelmsen, Lukáš Vosátko.                                                    

01 - Modified: 2024-01-25 12:08:27 - Feat.: - Title: Celebrity sa stali krstní rodičia netradičným spôsobom. Na východe si podelili nevyčísliteľné kúsky! 02 - Modified: 2024-01-17 08:52:53 - Feat.: - Title: Vizuálna správa o spoločnosti, ktorá oplýva peknými obrázkami, ale stráca pôdu pod nohami 03 - Modified: 2023-11-26 12:04:01 - Feat.: - Title: FOTO Autonómne vlaky či luxusné autá poháňané umelou inteligenciou. Českí a slovenskí študenti predstavili v Prahe budúcnosť dopravy 04 - Modified: 2023-11-16 12:39:55 - Feat.: - Title: Svetlom proti tme. V Bratislave sa otvorila rozprávková expozícia ako z iného sveta 05 - Modified: 2023-11-02 15:39:26 - Feat.: - Title: Mladým v Maďarsku zakazujú výstavu Word Press Photo. Vraj porušuje kontroverzný homofóbny zákon
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 21:41