StoryEditor

Návrat prekliateho dieťaťa. Harry Potter je späť a kriesi mŕtvych hrdinov

27.09.2016, 21:00

Ôsmy diel Harryho Pottera s podtitulom Prekliate dieťa príde v posledný septembrový deň v slovenskom preklade na pulty našich kníhkupectiev. Kniha ponúka poctivý návrat do čarodejníckeho sveta a môže osloviť aj čitateľov, ktorí dosiaľ odolávali potterovským kúzlam, píše Monika Zavřelová pre idnes.cz.

Harry Potter a prekliate dieťa vychádza vo forme divadelnej hry, ktorá sa prvýkrát predstavila na konci júla v Londýne. Jej autorom je scenárista Jack Thorne, ktorému pri písaní pomáhal režisér John Tiffany a samozrejme autorka celej ságy J. K. Rowlingová. To by boli fakty. Kto si však nechce pokaziť pôžitok a prekvapenia pri čítaní ôsmej časti, nech radšej nečíta ďalej.

​Prvotné obavy z nepohodlného čítania, ktoré býva nevyhnutným aspektom divadelného scenára, v prípade Prekliateho dieťaťa odpadajú hneď na prvých stranách knihy. Po prvé vďaka tomu, že autor čitateľa zoznamuje len s niekoľkými novými hrdinami, ktorí sú jednoducho zapamätateľní - predovšetkým ide o Harryho prostredného syna Albusa Severusa a jeho kamaráta, syna Draca Malfoya, Scorpiusa. Po druhé jednoducho preto, že sa Jackovi Thornovi podarilo zachovať dialógy na dynamickej úrovni, navyše ochudobnené o neustále a často únavné opisy, v ktorých sa Rowlingová vyžívala.

Scenár ničomu neuškodil
Dej Harryho Pottera a prekliateho dieťaťa sa odohráva devätnásť rokov po skončení siedmej knihy. Ako názov napovedá, v hre pôjde hlavne o potomkov hlavných hrdinov. Harry, teraz skúsený auror, teda strážca zákona, je neustále pod dohľadom ministerstva kúziel a svojej kamarátky Hermiony Grangerovej. Svoju prácu zvláda na výbornú, výchovu syna Albusa však o niečo menej.

A práve jeho prostredný syn spoločne s mladým Malfoyom spôsobí katastrofu, o ktorej nápravu sa potom bude musieť zaslúžiť skoro celý čarodejnícky ansámbel. Vďaka častému cestovanie v čase, ktoré sa v hre objavuje, pomôcť prichádzajú i postavy dávno mŕtve - Cedric Diggory, a dokonca aj sám profesor Severus Snape. Čím si však tvorcovia trochu zavarili, pretože ak by niekedy mal vzniknúť podľa hry i film, fanúšikovia tvorcom neodpustia preobsadenie zosnulého Alana Rickmana, rovnako ako vyčiarknutie celého Snapeovho partu. Zvesti o tom, že si spoločnosť Warner Bros registrovala na Prekliate dieťa ochrannú známku však zatiaľ nikto nepotvrdil ani nevyvrátil.



Menej slov a viac činov
Jediné, čo môže inak svižné čítanie hry narušiť, je opakovanie scén, s ktorými je aj letmý čitateľ či divák Pottera dávno oboznámený. Na druhú stranu je správne, že tvorcovia neprepadli predstave o Potterovi, ktorého každý pozná, a sprístupnili ho aj kúzelníckym outsiderom.

Na rozdiel od konca siedmej knihy, kde si Rowlingová nechala jasný priestor pre ďalší príbeh (Prekliate dieťa sa začína poslednou scénou zo siedmej knihy), však Jack Thorne príbeh uzavrel. Síce pateticky a s ľahkým životným ponaučením, to už však k Potterovi, ktorého čítali hlavne deti, patrí. Aj napriek tomu, že pôvodní čitatelia si už zakladajú vlastné rodiny a uzatvárajú manželstvo. Zatiaľ však pokračovaniu nič nenasvedčuje a sama Rowlingová nedávno povedala, že s príbehom skončila.

Autorka ságy na začiatku knihy Thornovi ďakuje, že dokázal s príbehom magické veci. Potterovskí fanúšikovia naopak priznávajú, že z Prekliateho dieťaťa zase až tak nadšení nie sú. Všetci však vedia, že o to už dávno nejde. Potter už nikoho nemusí presviedčať o svojich kvalitách. Potter proste je a ľudí baví. A o to ide.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:52