StoryEditor

Po odchode z detského domova ju zneužili na prostitúciu. Slovensko má novú drsnú snímku

06.10.2016, 19:15

Do slovenských kín 6. októbra vstúpi surová česko-slovenská dráma Pirko. Predpremiéru mala uplynulý víkend na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch. Názov odvodený od slova pierko je metaforou krehkej duše nevyhnutne unášanej vetrom osudu, ktorý ju môže kedykoľvek a kamkoľvek nechať padnúť...

S titulnou skladbou a propagáciou filmu pomohol raper Rytmus, no veríme, že zásadný film, ktorý zozbieral skutočné reálie z našich ústavov na prevýchovu mladistvých vzhľadom na nedávne udalosti v resocializačnom centre v Galante nadštandardné promo nebude potrebovať.

Hraný film inšpirovaný skutočnými udalosťami sleduje osud Martiny, ktorá po dosiahnutí dospelosti odíde z detského domova a s obmedzenou hotovosťou sa vydáva naproti osudu za svojou láskou z domova do Prahy.​Zdanlivo vyškolená drsným prostredím, kde film zobrazuje dospievanie detí bez akýkoľvek výchovných vplyvov, prichádza s jednou taškou a bez akýchkoľvek skúseností s reálnym svetom do skutočného asociálneho pekla partie svojho frajera, ktorý sa o ňu ani o seba nedokáže postarať, lebo je na tom podobne - a ešte horšie.

Martina sa nemá ako a čím brániť a čomu relevantnému dôverovať, pozná "vonku" jedinú osobu a meno svojej matky, ktorá o ňu nikdy neprejavila záujem, len z tlačiva. Z domova, z ktorého ako každý túžila zmiznúť naplniť si svoje prirodzene naivné sny a kde vládla rádoby hierarchia, sa logicky dostáva na spodok tej skutočnej, a so zničujúcimi následkami.

Režisérka dlhé roky skúmala prostredie opustených detí zúfalo nepripravené na život, ktoré nemajú schopnosť a reálnu šancu na lepší život a ich osudy zabalila do presvedčivých, emocionálne otrasných záberov násilia a prostitúcie.

Sekvencie vyvolávajú až fyzickú nevoľnosť a strhujúco vťahujú do nepríjemného deja, ktorý svojou autenticitou diváka doslova paralyzuje. Jedna scéna na jeden dlhý záber dokonca dôveryhodne stvárňuje znásilnenie.

Napínavý príbeh dokonale dotvára sugestívna orchestrálna hudba z pera Ľubice Čekovskej a dychberúce herecké výkony neznámeho obsadenia, ktoré presahujú našu kinematografickú lokalitu. Záver predstavuje pre hrdinku istú katarziu, s ktorou sa však divák cielene nestotožní. Musí život hrdinky takto skončiť/začínať?

Nastupuje kvantum nevypovedaných otázok, ktoré, veríme, tvorcovia čerpajúci z reality v dohľadnej dobe zodpovedajú. Po dokudráme Až do mesta Aš a Lehotského hranej snímke z polepšovne Zázrak totiž na Slovensko prichádza česko-slovenský film, po ktorom by nielen vzhľadom na aktuálne udalosti mala nasledovať verejná diskusia.

Hodnotenie HN: 5 z 5 hviezdičiek
Réžia:
L. a P. Klein Svobodoví
Hrajú:
D. Zeleníková, M. Finger, B. Polívka

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 19:05