CinemArt SK
StoryEditor

Slávna Bridget Jonesová je späť so všetkou parádou. Ale stratila tvár

18.09.2016, 14:00
Autor:
lucluc

Keď sa dnes povie Bridget Jones, je to pojem. Po 15 rokoch od prvého filmu symbolizuje ženu, tridsiatničku, ktorá nežije podľa dokonale nalinkovanej škatuľky spoločnosti. Nemá dokonalú prácu, doma muža, ktorému každý deň varí večeru a dieťa v náručí alebo na ceste. Bridget má priemernú prácu, románik so „zlým“ šéfom, ale aj s „dobrákom“, Bridget má svoje sny, ale o to viac problémov. Má však tiež zmysel pre humor, neuveriteľnú výdrž, osobité čaro a kamarátov. Takto vám zadefinuje hrdinku z pera spisovateľky Helen Fielding každý, kto niekedy o nej aspoň počul. A milióny žien sa s ňou v uplynulých dvoch filmoch stotožnili. Preto tvorcovia usúdili, že prišiel čas, a tak je v kinách opäť. Tentokrát Dieťa Bridget Jones.

Nový muž na scéne
Ako to už pri pokračovaniach veľkých hitov, ktoré prichádzajú po mnohých rokoch, býva, očakávania sú veľké. Nie vždy sa ich podarí naplniť a hlavne premiére predchádza množstvo dohadov, vyjadrení, porovnávaní a predpovedí. V tomto prípade najznámejšej bacuľky na svete v podaní Renée Zellweger o to viac.

So všetkými sa však tvorcovia popasovali statočne. Helen Fielding napísala knihu, ktorej sa scenár nového filmu príliš nedržal, ale na scenári spolu s režisérkou Sharon Maguire pracovala. Overený tandem teda mohol predpovedať úspech. Svoj návrat potvrdila, samozrejme, Zellweger, bez nej by to nešlo. Základ by sme mali.

To, čo sa mohlo ukázať ako veľký problém - odmietnutie účasti ďalšieho z kľúčových hrdinov, Daniela Cleavera, ktorého stvárňoval Hugh Grant, tvorcovia vyriešili. Vtipne a originálne. V príbehu sa síce fyzicky neobjaví, keďže, ako sám potvrdil, oslovili ho, ale on účasť odmietol, ale jeho duch tam zostal a zarámoval dianie celej tretej časti príbehu. Objaví sa teda na začiatku a na konci, a najmä na ten koniec si určite počkajte.

Colin Firth ako Mark Darcy, suchár v dobrom slova zmysle, o ktorom si všetci mysleli, že s ním Bridget skončí a je jej osudovou láskou, nechýba. A je rovnako okúzľujúci ako pred rokmi.

Bolo teda treba nájsť nového chlapa do slávnej trojice, a ten, kto pochyboval o úlohe Jacka Qwanta v podaní Patrika Dempseyho, bude milo prekvapený. Herec slávny najmä zo seriálu Chirurgovia stvárnil bohatého Američana, na ktorého Bridget natrafila a bude jedným z adeptov na otca. Bol neuveriteľne šarmantný a vierohodný, akoby k slávneho ansámblu patril odjakživa.

V novom príbehu je teda všetko inak. Nebude sa len bojovať o srdce Bridget, ona otehotnie a nebude vedieť, kto z jej aktuálnych nápadníkov je otec jej dieťaťa.

Vtipný príbeh, ale...
Scenár nového filmu ju znova ukazuje ako slobodnú ženu bez záväzkov. Veľkým orieškom by mohol byť príbeh, predsa len prešlo už viac ako desať rokov. Bolo treba jasne ukázať, prečo ešte Bridget žije sama vo svojom byte, že jej kamaráti sa už posunuli a majú rodiny, ako zvláda svoju prácu produkčnej v televízii, keď vo svete vládnu hashtagy, sociálne siete a podobne, ku ktorým ona nemá vzťah. A hlavne, keď jej ako 43-ročnej šéfujú oveľa mladší. V tomto zostal film verný svojim predchodcom, pekne vypointované scénky nasledujú jedna druhou, smejete sa a dobre bavíte od začiatku do konca. Všetko sa podarilo, ale...

...najväčším problémom sa ukázala samotná herečka Renée Zellweger. Na jej nehybnú tvár (po údajných plastikách, ktoré mala postúpiť a zmenili jej tvár na nepoznanie), ktorá stratila čaro, šmrnc aj charizmu, sa nedá pozerať. Bacuľka, ktorá sa vedela tváriť tak, že ste nechápali, je preč. Piskľavý detský hlas vás vyrušuje a musíte sa veľmi snažiť, aby vám nekazila dojem z príbehu.

Takže áno, príbeh Bridget je späť, so všetkým, čo k nemu patrí, ale samotná Bridget už nie je Bridget. Ani zďaleka.

Hodnotenie HN: 3 z 5 hviezdičiek
Réžia: S. Maguire
Hrajú: R. Zellweger, C. Firth, P. Dempsey

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:18