StoryEditor

Ich život v Iraku ohrozovala vojna. Presťahovali sa do Nitry a vystúpia na festivale

17.09.2016, 00:30
Autor:
stlstl

Ich život v Iraku ohrozovala vojna. Rozhodli sa pre útek a nový domov našli na Slovensku. 149 asýrskych kresťanov sa v marci tohto roka nasťahovalo práve do Nitry a jej okolia. A Medzinárodný festival Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 23. do 28. septembra 2016, ich prizval do svojho programu.

Akademická sochárka Elena Kárová, ktorá už desať rokov vedie úspešný projekt Asociácie Divadelná Nitra – Darujem ti tulipán, ktorý vďaka umeleckým aktivitám integruje slabozraké a nevidiace deti i deti mentálne postihnuté, sa tento rok podieľala na vzniku Komunitného centra asýrskych kresťanov na nitrianskom Palánku pod hlavičkou Občianskeho združenia Pokoj a dobro. Hneď v úvodný deň festivalu, 23. septembra 2016, sa uskutoční pod jej vedením celodenný workshop s názvom Tulipán pre deti z Iraku.

„Iracké deti v integrácii so zrakovo postihnutými a vidiacimi deťmi zo základných škôl v Bratislave a v Nitre strávia celý deň spoločne. Vytvoria veľkoplošnú maľbu, budú spolu tancovať, bubnovať a mamy asýrskych kresťanov im pripravia ich tradičné jedlá. Deti si vypočujú prednášku troch nevidiacich dievčat o ich tvorivých úspechoch a zažijú živú festivalovú atmosféru – navštívia festivalové predstavenie Teatra Tatra Cirkus Charms v šapitó aj interaktívny objekt empathy BLACK BOX,“ priblížila Elena Kárová.

Práve empathy BLACK BOX sa rok od svojej úspešnej premiéry na festivale a reinštalácii v centre Bratislavy vracia na Divadelnú Nitru. Unikátny interaktívny objekt pre vidiacich o svete nevidiacich sa predstaví na inom_námestí pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre. Návštevníci sa vstupom prenesú do sveta nevidiacich, zoznámia s princípom Braillovho písma a v čiernom priestore v úplnej tme zažijú, napríklad, čo znamená pre nevidiaceho pripraviť si čo i len raňajky.

Projekt Darujem ti tulipán je súčasťou dlhodobého programu neformálneho vzdelávania, ktorý Asociácia Divadelná Nitra uskutočňuje už vyše 15 rokov v rôznych podobách a s rôznymi cieľovými skupinami. „V intenciách svojej otvorenosti a rozmanitosti Divadelná Nitra rozvíja verejný diskurz, venuje sa neformálnemu vzdelávaniu a integrácii, upozorňuje aj na aktuálne témy a v neposlednom rade zapája do svojho programu skupiny na okraji záujmu spoločnosti,“ povedala riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Neformálnemu vzdelávaniu a témam ako utečenectvo či extrémizmus v minulosti a dnes sa bude venovať aj jedna zo sekcií Divadelnej Nitry, nazvaná príznačne Agora Európa, ktorá zastreší podujatia Živá knižnica, Verejná obývačka a Súd nad Európou. Prinesie živé diskusie s odborníkmi a verejnosťou v školách či na ulici.

Živá knižnica v Krajskej knižnici Karola Kmeťka ponúkne žiakom základných a študentom stredných škôl dva workshopy. Prvý, 23. septembra, budú viesť divadelníci a aktivisti Iveta Ditte Jurčová a Michal Ditte z Divadla Pôtoň a bezpečnostný analytik a odborník na tému extrémizmu Radovan Bránik. 28. septembra zas bude o svojich skúsenostiach hovoriť koordinátorka dobrovoľníckej pomoci utečencom na srbsko-maďarských hraniciach Zuzana Kizáková.

01 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 04 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 02:20