archív festivalu
StoryEditor

Silný záver festivalového leta. Cez víkend je Lodenica, Uprising i Kremnické gagy

26.08.2016, 17:00
Autor:
TASRTASR

Máme síce pred sebou posledný prázdninový víkend, avšak pred sebou tri výnimočné festivaly v rôznych častiach Slovenska. A každý úplne iný. V plnom prúde už je Lodenica v Piešťanoch, dnes začali aj Kremnické gagy a prvé tóny znejú aj na bratislavských Zlatých pieskoch, kde prebieha Uprising festival.

Festival Lodenica sa začal už vo štvrtok, no areál kempingu Lodenica organizátori otvárajú už deň predtým na pravé poludnie. Keďže Lodenica je aj rodinným podujatím, bohatý sprievodný program čaká aj na deti. „Už skoro štvrťstoročie sa snažíme robiť ľuďom radosť a sľubujem, že aj v Piešťanoch to bude silné. Slovenské publikum je skvelé. Viete oceniť hudbu, ktorá má melancholický základ a ktorá je temperamentnou kombináciou hudby Južnej Ameriky a rómskych rytmov. Veľmi sa tešíme,“ uviedol pre médiá jeden z headlinerov Emir Kusturica. Umelec, ktorý vystúpi v sobote po ôsmej večer do Piešťan priletí súkromným lietadlom a sľubuje, že so svojím The No Smoking Orchestra to poriadne roztočia. Okrem ohnivej balkánskej šou čaká návštevníkov aj škótska kapela Middle of the Road, český Čechomor, Kamelot či bratia Nedvědovc,  IMT Smile, Desmod, Allan Mikušek a ďalší hudobníci.

„Už roky sú fanúšikovia zvyknutí, že Lodenica je dokonalý rodinný festival. Sme preto veľmi radi, že sa nám okrem hudobného programu opäť podarilo pripraviť aj super program pre najmenších. Môžu sa tešiť na farmu Humanita Bertu Betáka s westernovými scénkami a indiánskymi stanmi, na školu country tancov, ale tiež na kráľovské mestečko s premietaním filmov o prírode, knižnicou a súťažami. Nafukovadlá a trampolíny sú úplnou samozrejmosťou. Som si istý, že v Piešťanoch sa tento víkend zabaví každý, kto chce," vraví organizátor festivalu Dušan Drobný z agentúry Topfest. Stanovanie v areáli Lodenice je bezplatné a zabezpečili sme aj komfortné parkovanie na vyhradenom parkovisku. "Pre tých, čo neprídu vlastným autom, sme zariadili aj kyvadlovú dopravu. Bude premávať do nedeľného poludnia z a na autobusovú aj železničnú stanicu."

Gagy v Kremnici
Dnes na pravé poludnie sa začal v Kremnici už 36. ročník európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2016. Medzinárodné stretnutie profesionálnych i amatérskych „lovcov“ bude zacielené na ľudské omyly a neduhy spoločnosti. Počas troch dní sa predstaví viac ako 250 autorov a interpretov z ôsmich štátov Európy, Izraela a Slovenska. Strieľať si budú sami zo seba, ale najmä z deformácií a absurdností, ktoré obklopujú náš bežný život a obracajú ho naruby. V trojdňovom programe je 36 hlavných produkcií a 25 sprievodných akcií. Promenádu nominovaných diel a výkonov v ôsmich kategóriách bude sledovať a trofeje v podobe Zlatého gunára či Trafenej husi udeľovať medzinárodná Akadémia humoru na čele s prezidentom Mariánom Labudom. Akadémia ocení aj najlepšieho ostrostrelca titulom Grand Prix 2016.

Najväčšou vábničkou pre široké vrstvy labužníkov humoru bude francúzske saxofónové kvarteto Les DéSAXéS z Paríža. V hudobno-pohybovej šou s názvom Saxophonissimo s francúzskym šarmom a bez slov rozohrá vtipné dialógy na svojej ceste okolo sveta. Headlinerom festivalu bude tiež Tony – španielsky poľovník na ženské srdcia z cirkusovej "crazy company" Paki Paya. Ten na zemi i na vysokom „posede“ rozprúdi seriál disko príbeh v štýle 70. rokov Shake, Shake, Shake. Romantici si prídu na svoje aj v gangsterskej rozprávke Bláznivý Petříček z produkcie pražskej agentúry Next Picture v hlavných úlohách s českými hercami Táňou Vilhelmovou a Vojtechom Dykom.

Slovenským vábnikom bude zábavná francúzska konverzačná komédia Meno – o nečakanom odhalení vzťahov v rodine z dielne agentúry Aeon a Štúdia L+S. Návštevníci festivalu budú nepochybne zvedaví aj na paľbu otázok a poznámok populárneho českého herca v špeciálnej festivalovej Show Jana Krausa. Slovnej prestrelke neuniknú slovenskí hostia: Iveta Radičová, Dušan Chrenek, Marián Labuda a Boris Farkaš. Skalní pozorovatelia festivalu určite zvetria aj posledné prírastky z Divadla GUnaGU: Divná doba, divná láska, divné životy a Milujem svoj mobil (Americká jazda), ktoré cez humor a satiru často zasahujú do živého. Najmenšie mláďatá nepríde strašiť, ale zabaviť české bábkové Divadlo Drak z Hradca Králové s rozprávkou Všechno lítá, co peří má. Staršie ročníky určite zaujme jeho Poslední trik Georgese Méliese. Z českých luhů a hájů do Kremnice kvôli deťom ešte premigrujú divadlá Squadra Sua s hasičskou naháňačkou Bombelos a Long Vehicle Circus s najnovšou rozprávkou na chodúľoch Alenka.



Zlato na Zlatých pieskoch
Bratislavský rekreačný areál Zlaté piesky bude tento víkend patriť fanúšikom reggae. Dnes popoludní sa začal deviaty ročník hudobného stretnutia Uprising Reggae Festival, ktorý si počas doterajšieho pôsobenia získal veľmi dobré meno nielen doma, ale aj za hranicami Slovenska. Na hlavnom pódiu ho popoludní otvorí prešovská formácia N3O Akustika.

V programe najväčšieho letného hudobného podujatia na Zlatých pieskoch sú známe svetové mená v tomto žánri, medzi nimi Alborosie, Nneka, Tarrus Riley, Sugar Hill Gang, Looptroop Rockers, Dj Vadim, The Skints, Rocky Leon, Kabaka Pyramid, Dubioza Kolektiv či Modestep. Priamo z Londýna si slovenskú premiéru prídu na Uprising odohrať The Skints. Je to mladá úspešná kapela, ktorej hudba by sa dala charakterizovať ako zvuk Jamajky na londýnsky štýl. Na Zlaté piesky má v auguste namierené aj jeden zo súčasných top jamajských reggae interpretov, Kabaka Pyramid so svojou „rebel music“. Ako znie súčasné reggae v Kingstone, príde predstaviť so svojou dvornou kapelou The Bebble Rockers. Kombináciu chytľavých melódií, stopercentného nasadenia a strhujúcej energie príde na Slovensko predstaviť Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny. Kapele predchádza chýr o tom, ako vedia na pódiu rozpútať nefalšované balkánske šialenstvo. Svoje zastúpenie bude mať aj Amerika so zmesou reggae, ska, punku a rocku, ktorú vo svojej pozitívnej one-man-show predvedie miláčik domáceho publika Rocky Leon.

Zlaté piesky zažijú britskú crossoverovú smršť menom Modestep. Tvrdé jadro kapely tvoria dvaja bratia, spevák Josh a Tony, ktorý sa v kapele stará o elektronickú zložku hudby. Vďaka YouTube sa ich prvý singel Feel Good stal svetovou senzáciou s desiatkami miliónov videní. Ich originálny a energický mix dubstepu, drum'n'bassu a tvrdých rockových gitár a bicích im zabezpečil miesto na akciách ako Coachella či Download. Pre ich vyťaženosť a neustálemu koncertovaniu v Severnej Amerike, Európe aj Ázii majú na konte síce len dva albumy, avšak práve networking na festivaloch im umožnil pri tom druhom s názvom London Road spolupracovať s pestrou škálou medzinárodných umelcov ako Teddy Killerz, Skindred či The Partysquad. Už tradične sa fanúšikovia môžu tešiť aj na výber toho najlepšieho z domácej reggae scény, ktorú tento rok zastúpia Medial Banana, N3O Akustika, Gonsofus, La3no Cubano, Moja Reč & Komplot či Mc Rida Radar. Festival ukončí v nedeľu ráno 28. augusta o šiestej hodine dvojica Irie Sound.

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 03 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift 04 - Modified: 2024-04-04 10:21:33 - Feat.: - Title: Lizzo z biznisu neodchádza, Selena niekoľkokrát strašila, že na Instagrame končí. Robia to len pre to, aby upútali pozornosť? 05 - Modified: 2024-04-01 12:00:00 - Feat.: - Title: Končím, napísala slávna speváčka Lizzo fanúšikom. Vadia jej klamstvá a vtipy o jej vzhľade
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 22:16