StoryEditor

Recenzia: Kultový Star Trek je späť. Ale spomalil tempo

20.08.2016, 13:30

Hollywood má rád istoty. Najmä ak mu do kasy prinášajú desiatky miliónov. Pri najnovšom filmovom pokračovaní kultovej sci-fi série Star Trek s podtitulom Do neznáma sa touto ambíciou riadili aj tvorcovia tohto filmu. Nový Star Trek je stávkou na istotu, ktorá sa spolieha na veľkú fanúšikovskú základňu vesmírnej lode Enterprise a jej posádky. Prvé dva filmy reštartovanej série však vždy priniesli čosi viac, môžete sa presvedčiť aj v našich kinách.

Poctivý film, poctivé sci-fi
Režisér Justin Lin má na svojom konte štyri filmy zo série Rýchlo a zbesilo. Od producenta J. J. Abramsa dostal úlohu režírovať nový film série, ktorá sa začala presne pred 50 rokmi ako filmový seriál. Prvá polovica filmu je natočená ako z učebnice o kvalitnom sci-fi. Lin pomaly buduje atmosféru filmu, dáva nahliadnuť do života hlavných protagonistov a ukazuje ich ako zraniteľných a pochybujúcich o svojej budúcnosti a zmysle života. 

Po nastolení základného príbehu začne veľkolepá zápletka, ktorá posádku Enterprise vystaví neľahkej skúške. Dostatočný priestor dostáva aj hlavný záporný hrdina Krall, ktorého presvedčivo zahral Idris Elba. Práve obsadzovanie úhlavných nepriateľov kapitána Kirka a jeho posádky zvládli tvorcovia nových filmov série, ktorá sa reštartovala v roku 2009, dokonale. Elba pokračuje vo famóznych výkonoch Erica Banu vo filme Star Trek (2009) a Benedicta Cumberbatcha v Star Trek: Do temnoty (2013).

Veľkolepé finále sa nekoná
Lin v prvej polovici film výborne rozbehol. Okrem Elbu mu v tom pomohli aj zvyšní herci z posádky Enterprise, ktorí si tretí návrat k svojim úlohám doslova vychutnávajú. Pamätníkom a fanúšikom to určite pripomenie časy, keď bol ešte kapitánom Enterprise Kirk v podaní Williama Shatnera. 
Až potiaľto je všetko dobré. Lin však zlyháva vo veľkolepom finále, ku ktorému film smeruje. A práve tu sa prejavili „rýchle a zbesilé“ gény režiséra. To, čo stačí pre fanúšikov série o rýchlych autách, je pre Star Trek málo. Lin si za prvú hodinu filmu vyskladal a dobre vyladil fungujúci stroj. Ten sa však tesne pred koncom mierne zadrhol. Do cieľa sme síce my aj režisér prišli, ale na základe výkonu v prvom polčase sa čakal lepší výsledok. 

Náročná úloha
Star Trek by si k svojej 50-tke naozaj zaslúžil lepší darček. To by ho však musel tvoriť a baliť J. J. Abrams, a nie Justin Lin. Abrams však uprednostnil réžiu nových Hviezdnych vojen. Megaúspech filmu Sila sa prebúdza dokazuje, že sa rozhodol správne. Dokázal Star Trek reštartovať výborným spôsobom a úspech jeho dvoch filmov dokazuje, že presvedčil aj divákov.

Lin teda stál pred náročnou úlohou, ktorej sa zhostil s odvahou. A jediné, čo sa mu dá vyčítať, je nezvládnuté finále filmu. Trinásta časť filmovej série tak preňho bola mierne nešťastná. Určite však nenatočil najhoršiu časť Star Treku, ale dobre rozbehnutú sériu pribrzdil. Fanúšikovia série si však zrejme vydýchnu, ak ďalšie pokračovanie dostane na starosť iný režisér. Nebolo to totiž zlé, ale Star Trek má na viac. 

Hodnotenie HN: 3 z 5 hviezdičiek
Réžia: J. Lin
Hrajú: C. Pine, Z. Quinto, Z. Saldana


Tržby posledných Star Trekov (v dol.)
Star Trek: Do temnoty (2013)

Réžia: J. J. Abrams
Tržby: 467,4 mil.

Star Trek (2009)
Réžia: J. J. Abrams
Tržby: 385,7 mil.

Star Trek X: Nemezis (2002)
Réžia: S. Baird
Tržby: 67,3 mil.

Star Trek IX: Vzbura (1998)
Réžia: J. Frakes
Tržby: 112,6 mil.

Star Trek VIII: Prvý kontakt (1996)
Réžia: J. Frakes
Tržby: 146 mil.

Zdroj: Box Office Mojo 

 

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:42