StoryEditor

Svetová Rihanna zaspievala na vypredanom Szigete v Budapešti. Bez hitov či prídavkov

12.08.2016, 15:00
Autor:
TASRTASR

Kráska z Barbadosu Rihanna bola včera hlavnou hviezdou najväčšieho stredoeurópskeho festivalu Sziget na ostrove Óbudai v Budapešti. Presne o 22. hodine vystúpila na pódium a aplauzom ju privítalo skoro 90-tisíc fanúšikov. Sziget bol totiž vypredaný.

Kráska z Barbadosu vydala v januári 2016 ôsmy štúdiový album Anti, ktorý propaguje na Anti World Tour 2016. Je to jej siedme koncertné turné, ktoré začala 12. marca v Jacksonville na Floride a európsku časť 17. júna v holandskom Amsterdame. Sziget oslovila už prvou piesňou Stay. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mala Rihanna zatiaľ 33 piesní, z nich rovnú desiatku na prvom mieste.

Festivalový set však na rozdiel od klasických koncertov "nepustí", a tak na mnohé hity nedošlo. Fanúšikovia, hlavne dievčenská časť pred pódiom si preskúšali hlasivky pri piesňach Love The Way You Lie, Birthday Cake, Pour It Up, Numb, Live Your Life, Umbrela, Desperado, Rude Boy, We Found Love, Diamonds, Four Five Seconds a Kiss It Better. Poďakovanie, zamávanie do publika a bol koniec 70 minútového vystúpenia. Nekonal sa žiaden prídavok - napriek skandovaniu pred pódiom. Zíde sa pár minút odpočinku naviac, Rihanna totiž už dnes večer koncertuje vo švajčiarskom Zürichu.  

Speváčka a modelka Robyn Rihanna Fenty, tak znie jej celé meno (1988, Saint Michael, Barbados), sa v roku 2003 zoznámila s producentom Evanom Rogersom, ktorý dovolenkoval na Barbadose a ten ju pozval do USA, aby nahrala prvé demo snímky. V auguste 2005 vydala debutový album s názvom Music Of The Sun. Z tohto albumu je aj prvý hit Pon de Replay, ktorý skončil na druhom mieste v americkej a anglickej hitparáde. V apríli 2006 vydala druhý album A Girl Like Me a v júni 2007 tretí album Good Girl Gone Bad so superhitom Umbrella. Za túto pieseň získala cenu Grammy. V novembri 2009 vydala štvrtý album s názvom Rated R s hitom Russian Roulette, v novembri 2010 piaty album Loud, v novembri 2011 šiesty Talk That Talk, siedma štúdiovka Unapologetic vyšla v novembri 2012. V januári 2016 vydala ôsmy album Anti. Na svojom konte má osem cien Grammy.

#BUDAPEST I had so much fun!! Thank you for having me #SZIGET!

Video uverejnené používateľom badgalriri (@badgalriri),


Ďalšie štvrtkové hviezdy

Podvečer včerajšieho, nultého dňa na hlavnom pódiu rozbiehal aj mladý anglický spevák a skladateľ Jake Bugg (1994). Rodák z Nottinghamu je na scéne od roku 2011. Stihol vydať už tri albumy, debutový Jake Bugg vyšiel v októbri 2012 a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Úspešný bol aj druhý Shangri La z novembra 2013, ktorý sa dostal na tretiu pozíciu. Aktuálny tretí - On My One - je z júna tohto roku a dostal sa na štvrtú pozíciu. Z neho zazneli skladby On My One a Gimme The Love, z dvoch predchádzajúcich potom Lightning Bolt, Two Fingers, Broken či What Doesn't Kill You. Sympatický 22-ročný muzikant fanúšikov oslovil, v ponúknutom setliste mu viac svedčal rokenrolový rytmus.

Mladého Angličana striedala skúsená rakúska formácia Parov Stelar Band. Rodák z Linzu, dídžej, producent a hudobník Marcus Füreder (1974) vytvoril štýl, ktorý je kombináciou jazzu, house, electro a breakbeatu. Na scéne je od roku 1998, začínal ako dídžej v nočných kluboch. V roku 2001 vydal EP platňu Kiss Kiss a v tom istom roku aj debutový album Shadow Kingdom. V roku 2004 vydal druhý album Rough Cuts, ktorým sa dostal na medzinárodnú scénu v rámci elektronickej hudby.  Dnes má na svojom konte štrnásť albumov, najúspešnejším z nich je The Demon Diaries. V podaní jeho formácie zazneli skladby Jimmy's Gang, Keep On Dancing, All Night či The Sun. Slovenskí fanúšikovia určite ešte nezabudli na jeho vystúpenie na tohtoročnej Pohode.

Problémová streda

Stredu, ktorá bola mínus prvým dňom, poznačilo nepriaznivé daždivé počasie, ktoré však neodradilo návštevníkov. Miesta niektorých stredajších programov organizátori kvôli počasiu zmenili, uviedol server globoport.hu. Týkalo sa to aj vystúpenia slovenských kapiel. Polícia tiež v stredu predviedla štyroch návštevníkov ostrova a jeho okolia. Z nich dvaja muži, Maďar a Talian, mali pri sebe drogy. Ďalší predvedený Budapešťan zámerne prevrátil reproduktor. Švajčiar chcel ukradnúť alkohol a dokonca napadol personál, ktorý mu v tom chcel zabrániť.

Podľa spravodajského servera 24.hu poznačilo úvodný deň podujatia aj ťažké zranenie 20-ročnej cudzinky, ktorá nadránom za nevyjasnených okolností spadla z pódia. Pacientku s poranením chrbtice museli hospitalizovať. Na moste vedúcom k hlavnej vstupnej bráne na ostrov zase našla bezpečnostná služba batoh bez majiteľa a oznámila to polícii. Policajti vykonali potrebné preventívne opatrenia a batožinu preveril pyrotechnik, ktorý nenašiel žiadne výbušniny. Podľa informácií spravodajského servera kisalfold.hu bola v batohu klobása a pivo. Server poznamenal, že jedlo a pitie je zakázané brať na festival.

Festival Sziget, ktorý ponúka priestor aj opere, divadlu, cirkusu, múzeám, výtvarníkom, ale aj milovníkom športu, bol v rokoch 2011 a 2014 vyhlásený za najlepší veľký festival v Európe. Návštevníkov do 17. augusta čaká vyše 1500 programov. Dnes pokračuje svojím tretím dňom: na hlavnom pódiu vystúpia domáci Bohemian Betyards, John Newman a Bastille z Anglicka, Manu Chao La Ventura z Francúzska, na A38 stage anglické kapely Editors a Unkle Live, na World Music stage známy srbský Goran Bregovič Wedding & Funeral Band.  

01 - Modified: 2024-04-23 13:37:03 - Feat.: - Title: Príď sa pozrieť na najväčší koncert v histórii Slovenska, ešte ti za to aj zaplatíme. Hľadáme brigádnikov na AC/DC 02 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 15:06