LSS
StoryEditor

Shakespearovský eštebák na Hrade. Othello je aj po 400 rokoch stále aktuálny

08.08.2016, 11:30
Autor:
lucluc
Keď sa vyberiete na hociktoré predstavenie Letných shakespearovských slávností, máte jednu istotu. Že si odnesiete veľmi dobrý divadelný zážitok. Jednu istotu však nemáte takmer nikdy. Aké bude počasie a či vás dážď z Bratislavského hradu nevyženie skôr, ako sa zatiahne pomyselná opona na javisku medzi hradnými múrmi. Boli roky, keď sa to dialo veľmi často. Tento rok veľká búrka prišla počas predošlého víkendu, a tak milovníci britského dramatika Williama Shakespeara prišli na druhé dejstvo Othella až na druhý deň. Prvá hra tohtoročných slávností sa už dohrala, vystriedajú ju tituly Sen noci svatojánské a Dvaja páni z Verony.

6 stoličiek, 6 postáv
Príbeh spred viac ako 400 rokov sa režisér Michal Vajdička pokúsil preniesť do aktuálnych reálií a dopadlo to dobre. Z originálneho príbehu ten „svoj“ oklieštil o úvodné boje proti Turkom ohrozujúcim Cyprus, kde sa Othello, Maur v službách Benátok, ukáže ako skvelý a zdatný bojovník. A tiež je vynechaná postava Biancy (milenka Othellovho námestníka Cassia). Vajdička sústredil podľa svojich slov pozornosť len na osobnú rovinu hlavného milostného vzťahu – na otázku, ktorá je veľmi jasná a zrozumiteľná. Pýta sa teda: kam môže dohnať starnúceho muža žiarlivosť na mladú manželku? Prejdú dve hodiny a viete to aj vy.
Na javisku, ktoré je veľmi jednoduché, je len šesť stoličiek. Hlavní protagonisti nevyužívajú žiadne veľké rekvizity a na všetko im stačí len malý priestor. A mobil. Praktické, úsporné a napriek tomu silné. A tak sa príbeh začne. Dlho sa za hlavnú postavu tejto slávnej hry považoval Jago (Luboš Kostelný), intrigán, ktorý sa kvôli tomu, že sa nestal on Othellovým námestníkom, rozhodne všetko a všetkých zničiť len v mene svojho cieľa. A jeho výstupom sa hra aj začína. Ozrejmí divákovi situáciu a mobil, ktorý mu slúži aj na nahrávanie si vlastných myšlienok, používa tiež na ovládanie „obrazov“ na hradných múroch, ktoré atmosféru temna ešte viac umocňujú. Ako je známe, postarší Othello (Jozef Vajda) si tajne zobral za ženu mladučkú, krásnu a čestnú Desdemonu (Veronika Khek Kubařová) a chystajú sa žiť v pokoji. To však Jago nenechá len tak, a do intríg namočí aj svoju ženu Emíliu (Rebeka Poláková), Cassia (Daniel Žulčák) a benátskeho šľachtica Roderiga (Daniel Fischer). Othella proste presvedčí, že mu je žena neverná.

Temno s dažďom
Tak, ako hra počas prvej polovice postupuje pomaly, sa vo svojej druhej časti stane ešte viac naliehavou. Pri jednotlivých výstupoch postáv nikto neodchádza z pódia, ostatní sedia (alebo stoja) bez pohnutia na okraji a dej sa sústreďuje okolo aktuálnej zápletky. Desdemona svoju mladosť podčiarkuje aj kvetovými šatami, kontrastom k čiernym kostýmom ostatných. Jazykovú bariéru – jej češtinu – skvele (a často humorne) využili a Kubařová sa vynikajúco so svojou postavou vyhrala. Je krásna, keď sa usmieva, podmanivá, keď trpí a plače. Kostelný vo svojej úlohe novodobého eštebáka, ktorý si všetko nahráva a fotí, je taký zlý, že nemáte ani štipku zľutovania. Najviac však vyniká Vajda, ktorý napriek svojmu veku ukazuje, že je vo skvelej kondícii a dokáže hrať nielen tvárou a telom tak, že mu každý jeho pohyb, boj a nenávisť veríte do posledného slova. Keď svoju milovanú drží pod krkom, zabudnete, že ste na Hrade a že sa spustilo z neba pár kvapiek. Pretože prišli akoby na objednávku a do divadla pred vami skvelé zapadnú.
„Othello je hra o ľudských slabostiach. Priťahuje ma práve skúmanie a odhaľovanie vzniku týchto slabostí. Keď sa povie Othello, každý hneď povie, že je to o žiarlivosti, ale v Othellovi je oveľa viac tém. Napríklad frustrácia. A keďže momentálne žijeme frustrované životy v krásnej dobe, zdá sa mi táto téma úplne aktuálna,“ hovorí režisér. A to sa presne stalo. Jednoduchosťou, skvelými hereckými výkonmi v hre starej štyri storočia dokáže vystihnúť dnešnú dobu viac, akoby ste čakali.

01 - Modified: 2024-02-09 15:22:36 - Feat.: - Title: Máme sa na čo tešiť! V súčasnosti najúspešnejší český muzikál Biograf láska mieri do Bratislavy 02 - Modified: 2024-01-12 09:57:56 - Feat.: - Title: Herečka Kamila Magálová opúšťa dosky SND. Prečo sa tak známa diva rozhodla? 03 - Modified: 2024-01-12 14:27:47 - Feat.: - Title: Je to najlepší herec všetkých čias, tvrdí režisér Nolan. Cillian Murphy nemá rád pozornosť, radšej trávi čas doma 04 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vladimír Polívka: Mám v sebe takú genetiku, že moja cesta nemohla byť miernejšia 05 - Modified: 2023-11-16 09:54:31 - Feat.: - Title: Zvuky vesmíru, jaskýň i najhoršie ľudské stránky: Tieto koncerty prekračujú limity
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:26