StoryEditor

Olympijský oheň v Riu už horí. Pozrite sa, ako vyzeral ceremoniál za tri milióny

06.08.2016, 07:30
Autor:
luclucTASRTASR

Zaujímavé a aktuálne, tak by sa dal opísať úvodný ceremoniál Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro, ktorý sa začal pred pár hodinami, o ôsmej hodine večer miestneho času (1.00 u nás), za prítomnosti viacerých lídrov krajín, vrátane prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, na najslávnejšom futbalovom štadióne sveta Maracane a v znamení rôznorodosti brazílskej hudby a tancujúcich tribún. Ide o premiérové hry na juhoamerickom kontinente. Vlajku nieslo 207 výprav spolu s viac ako 11-tisíc športovcami. Na 80-tisícovom štadióne nakoniec oheň zapálil bývalý maratónec a držiteľ ceny fair play Vanderlei Cordeiro de Lima. Presne o 23.27 tamojšieho času hry oficiálne otvoril zastupujúci prezident Brazílie Michel Temer. Potrvajú do 21. augusta.
Lacnejší ceremoniál
Jednu z najsledovanejších udalostí hier si pod taktovku zobral režisér Fernando Meirelles, ktorý sa predtým preslávil najmä filmom Mesto bohov o živote ľudí v najchudobnejších slumoch Ria de Janeira. Za tri milióny eur ponúkol jeho tím desaťkrát lacnejšie otvorení hier ako pred štyrmi rokmi Londýn. "Hanbil by som sa, keby som utratil rovnaké peniaze ako Londýn v krajine, ktoré chýbajú zdravotné prostriedky aj peniaze na vzdelanie," vyhlásil. "Preto som rád, že sme nespotrebovali peniaze ako blázni. Pracovať s nízkym rozpočtom malo v Brazílii zmysel." Už v predstihu organizátori varovali: "Nebude to také cool ako v Londýne a Pekingu," píše Tomáš Macek pre idnes.cz.

Oheň v rukách maratónca
Olympijský oheň na štadióne zapálil bývalý maratónec a držiteľ ceny fair play Vanderlei Cordeiro de Lima, ktorého o triumf na OH 2004 v Aténach obral atak jedného z divákov na trati. De Lima bol posledným z 12 494 ľudí, ktorí pochodeň niesli od jej zapálenia v antickej Olympii. Na štadión ju priniesol niekdajší špičkový brazílsky tenista Gustavo Kuerten a odovzdal ju bývalej basketbalistke Hortencii Marcariovej. Pochodeň pred príchodom na Maracanu zavítala lanovkou aj na Cukrovú homoľu, dominantu Ria so sochou Krista. Oheň hier zo štadióna Maracana prenesú po novom do prístavnej oblasti Ria, kde bude horieť po zvyšok olympiády. Neuvidíme ho teda tentoraz ako obvykle na atletickom štadióne. A bude zároveň aj skromný, pretože Brazílčania odmietli plytvať plynom. 


Pôvodne mal oheň zapáliť legendárny futbalista Pelé, ale na poslednú chvíľu sa čestnej úlohy zriekol zo zdravotných dôvodov. Lekári mu síce účasť najprv povolili, rovnako tak sponzori, vlastniaci jeho osobnostné práva, sedemdesiatpäťročný Pelé ale nakoniec sám uznal, že by celý akt nemusel kvôli obmedzenej pohyblivosti zvládnuť. "Momentálne nie som fyzicky v takom stave, aby som sa mohol olympijského začatia zúčastniť. Boh vám všetkým žehnaj," uviedol Pelé v oficiálnom vyhlásení.

Pred fanúšikova športovcov predstúpili aj prezident MOV Thomas Bach a šéf organizačného výboru Carlos Arthur Nuzman. "Olympijský sen sa stal skutočnosťou. Vždy verte svojím snom, my sme sa nikdy nevzdali. Sú to vaše hry, prvé v Južnej Amerike. Najkrajšie miesto na svete je tu a teraz! Brazília víta celý svet s otvorenou náručou. Rio je pripravené písať históriu, tak poďme spolu oslavovať," uviedol v emotívnom príhovore Nuznam.


"My sme vám verili. Premenili ste krásne mesto Rio de Janeiro na modernú metropolu. Náš obdiv k vám je obrovský, pretože ste to dokázali v zložitom období vašej histórie," odkázal brazílskym divákom šéf MOV Bach s tým, že hry v Riu budú reklamou na mier. "Žijeme v čase neistoty a tu je naša olympijská odpoveď – tisíce športovcov na jednom mieste, všetci spoločne v olympijskej dedine. V našom olympijskom svete sme si všetci rovní. Preto vyzývam športovcov – rešpektujte sa navzájom a rešpektujte olympijské hodnoty. Žijeme aj vo svete sebeckosti a povýšenectva. Tu je ďalšia naša olympijská odpoveď - s hrdosťou a otvorenou náručou vítame utečenecký tím."

Zastupujúci prezident Brazílie Michel Temer následne predniesol tradičnú otváraciu formulku hier, hoci slová v domovine nepopulárneho politika prehlušil piskot veľkej časti divákov na zaplnenom štadióne. Olympijskú vlajku na pódium potom priniesla osmička brazílskych osobností športu, aplauz zožala najmä futbalistka Marta. Tradičný sľub v mene všetkých športovcov zložil populárny brazílsky jachtár Robert Scheidt, Martinho Nobre zasa v mene všetkých rozhodcov a Adriana Santosová v mene trénerov.
Reuters

206+1 výprava
Prvou krajinou, ktorej športovci zamávali nadšenému davu bolo Grécko. V staroveku sa práve pod Akropolou zrodila myšlienka olympijského ducha a symbolicky sa tu uskutočnili v roku 1896 aj prvé novodobé Hry, odvtedy Gréci pochodujú oválom počas ceremoniálu ako prví. Producenti ceremoniálu vopred ohlasovali, že chcú zmeny - výpravy jednotlivých krajín prichádzali na plochu štadiónu stredom, nie po jeho obvode.

V tradičnom defilé všetkých 207 účastníckych výprav slovenská ekipa pochodovala na legendárnom štadióne podľa portugalskej abecedy ako 66. v poradí na čele s vlajkonosičkou strelkyňou Dankou Bartekovou. Naotvorení sa priamo zúčastnilo 25 slovenských športovcov a 23 členov výpravy. "Je úžasné, že sme mohli prvýkrát zažiť ceremoniál naživo. Keď sme vošli na štadión, boli to neopísateľné pocity," nadchýnal sa vodný slalomár Ladislav Škantár. Počas uvedenia slovenskej výpravy bolo vidno aj nadšeného slovenského prezidenta Andreja Kisku v hľadisku.

Najpočetnejšiu výpravu USA priviedol na ovál plavec Michael Phelps, s 22 medailami najúspešnejší olympionik všetkých čias. Vlajkonosičom po dopingovej kauze výrazne oklieštenej ruskej výpravy bol volejbalista Sergej Teťuchin, ktorých publikum prijalo rozpačito. Na čele výpravy Veľkej Británie stál tenista, wimbledonský šampión Andy Murray. "Na tento moment mojej profesionálnej kariéry som najviac hrdý," vyzdvihol Škót svoju úlohu. Jeho rival z dvorcov Rafael Nadal bol lídrom Španielov: "Som šťastný, že tu môžem byť. Pre každého z nás je česť byť na olympiáde, pre mňa o to viac, že som nebol pred štyrmi rokmi v Londýne."


Ďalšia známa tenistka, Caroline Wozniacka, viedla tím Dánska. Českú zostavu dirigoval džudista Lukáš Krpálek a širokú nemeckú delegáciu stolný tenista Timo Boll. Jamajčanov tentoraz na štadióne nezastupoval Usain Bolt, vlajku niesla jeho šprintérska kolegyňa Shelly-Ann Fraserová-Pryceová.

Mimoriadne vrelé privítanie publika zažil tím utečencov pod olympijskou vlajkou, tzv. Nezávislá, ktorý mal na čele atlétku Rose Nathike Lokonyenovú s Južného Sudánu, v malej skupinke boli i šprotovci z Konga a iných krajín. Tradične na záver nastúpila výprava domácich - vlajkonosičkou bola moderná päťbojárka Yane Marquesová.

Pri nástupe športovcov každý z nich priamo na ploche do špeciálnych stojanov zasadil nový strom. Presne 11-tisíc sadeníc rôznych druhov stromov za všetkých aktívnych účastníkov OH sa potom v stojanoch symbolicky premenilo na olympijské kruhy v zelenej farbe. Malo to byť gesto na dôkaz toho, ako sa zmenšuje rozsah vzácnych Amazonských pralesov.
Reuters
Podmanivá pocta Zemi
Poctu Zemi, jej zrodu, premene až k aktuálnym problémom bol cítiť na brazílskom štadióne od začiatku. Už úvod viac ako trojhodinového bloku patril morskému prílivu, vytrvalej "bubnovačke" i krátkemu ohňostroju. Ešte pred hymnou usporiadateľskej krajiny v akustickej verzii Paulinha da Violu a vztýčením brazílskej vlajky svietil na štadióne mierový symbol, vyplnený "symbolom života". A nechýbal ani odkaz na "gambiarru" - teda brazílske umenie improvizovať, či z malého urobiť veľkú vec.

Dôležitým posolstvom tvorcov ceremoniálu bola teda záchrana planéty -  jej trvalo udržateľný rozvoj s dôrazom na biodiverzitu a zlepšenie vzťahu ľudí a prírody. Mementom sú najmä emisie, klimatické zmeny a postupná likvidácia prírodných zdrojov. "Nestačí prestať škodiť planéte, ale začať ju liečiť," znelo jedno z hesiel organizátorov. V tejto súvislosti nechýbalo vyobrazenie ďalšieho zo symbolov Brazílie - Amazonského dažďového pralesa.



Časť okázalej piatkovej noci tvoril prierez brazílskymi dejinami od roku 1500, keď na pobreží krajiny zakotvil portugalský admirál Pedro Álvares Cabral. Hostitelia vzdali hold pôvodným obyvateľom i viacerým slávnym krajanom, od kolonizátorov cez otroctvo plynul v scenári čas symbolicky až k budovaniu brazílskych veľkomiest s výraznou architektúrou. Nasledovalo pripomenutie si historicky prvého motorového lietadla 14-Bis. Pred 110 rokmi ho skonštruoval Brazílčan Alberto Santos-Dumont. Kópia jeho legendárneho dvojplošníka krúžila nad štadiónom. Domáca topmodelka a tiež najúspešnejšia modelka na svete, Gisele Bündchen, potom ukázala naplno svoju krásu, keď prezentovala najslávnejší hit brazílskeho štýlu bossa nova z roku 1962 Dievča z Ipanemy. Hoci poslednú prehliadku na profesionálnom móle má už za sebou, toto bol jej úplne posledný catwalk po "pódiu" pred divákmi.
Reuters
Úsmev, hudobná i etnická rozmanitosť krajiny boli ďalšími nosnými bodmi otváracej šou s účasťou takmer päťtisíc účinkujúcich a dobrovoľníkov. Ceremoniál pripomínal jeden veľký karneval s energickým tancom, v svižnom tempe nechýbalo dvanásť najlepších škôl samby. 

01 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 02 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 03 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 04 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon 05 - Modified: 2024-03-27 12:55:54 - Feat.: - Title: Brazília potvrdila predvolanie maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:44