StoryEditor

Najslávnejší čarodejník Harry Potter je späť. Aj s krízou stredného veku

05.08.2016, 00:00

Anglický fenomén Harry Potter sa minulý víkend vrátil späť medzi svojich fanúšikov. A to hneď dvoma spôsobmi. V divadelnom predstavení aj v  nezvyčajnej knižnej forme.

Na pulty kníhkupectiev sa pričaroval nový titul Harry Potter a prekliate dieťa. A v londýnskom West Ende mala premiéru rovnomenná hra. Scenár drámy minulý víkend po 9 rokoch reálneho a 19 rokoch epického času vzkriesil legendárneho čarodejníka. "Accio, Harry Potter." A legendárna postava je späť.

Vo forme vlastnej povädnutej kópie sužovanej krízou stredného veku. „Byť Harrym Potterom nebolo nikdy jednoduché. A s vekom sa to len zhoršuje. Teraz, keď je z Harryho prepracovaný zamestnanec Ministerstva kúziel, manžel a otec troch školopovinných detí, je jeho bremeno ešte ťažšie. Čas plynie, Harry neúprosne zostarol a čitatelia by sa na to mali pripraviť,“ varuje spoluautor knihy, scenárista Jack Thorne.

Stromy a jablká
Príbeh štartuje spolu s rušňom Rokfortského expresu pohýnajúceho sa z londýnskej stanice King´s Cross. Legendárny vlak vezie za kvalitným kúzelníckym vzdelaním to najelitnejšie z mladej čarodejníckej krvi. Deti sú nemenej svojské, ako boli ich rodičia, a ťažko nájsť čitateľa, v ktorom by nevyvolali silné emócie.

Mladší Harryho syn Albus Severus je mĺkvy typ, čo sa málokedy prejavuje. Trpí všetkým možným od slávy svojho otca cez odlišnosť od zvyšku rodiny až po nálepku najväčšieho školského nemehla. Absolútnym protipólom mu je sesternica Rose Grangerová-Weasleyová, verná kópia svojej ambicióznej matky Hermiony vynásobená desiatimi. Len málokto vie čarodejníkmi na nižšej úrovni opovrhovať tak elegantne a mrazivo ako malá karieristka Rose. Nesúrodé trio hlavných hrdinov uzatvára syn najznámejšieho literárneho blondiaka Draca Malfoya, zakomplexovaný Scorpius.

Zo synov úhlavných nepriateľov sa hneď na prvých stranách scenára stávajú kamaráti, čím z hry vyšachujú znechutenú Rose. A dobrodružstvá v štýle starých dobrých potterovských časov sa môžu začať... Aj napriek tomu, že scenár je limitovaný fyzickými mantinelmi divadelnej sály, príbeh nestráca nič z čarodejníckeho čara a dobrodružnej atmosféry. Osekaný je síce o bezbrehé úlety do sveta fantázie, podrobné opisy historických súvislostí a filozofické odkazy, no akosi tým o nič neprichádza.

Reuters

Šikovné dieťa
Prvá potterovka, ktorej autorkou nie je iba spisovateľská „kapsa, potras sa“ J. K. Rowlingová, ale aj scenárista Jack Thorne a režisér John Tiffany, má už po prvom týždni na trhu našliapnuté stať sa knižnou udalosťou roka. A inak to nie je ani na Slovensku. Predaj anglického originálu knihy utešene rastie a spokojnosť z kategórie nad očakávania svorne hlásajú všetci, čo sa na jej uvedení pod Tatrami podieľali.

„Predali sme mnoho stoviek kusov a očakávame, že podobný záujem pretrvá, pretože až teraz veľa ľudí zisťuje, že kniha vyšla,“ hovorí výkonný riaditeľ internetového knižného obchodu Martinus Michal Meško. Jeho slová potvrdzuje aj PR manažérka Alexandra Petrášová z Vydavateľstva Slovart, ktoré je distribútorom anglického titulu na Slovensku. „Predajnosť prekonala očakávania. O knihu je obrovský záujem medzi fanúšikmi, ktorí spolu s nami netrpezlivo čakajú na druhú zásielku z Británie. Ďalšie kolo Harry Potter mánie zrejme zaskočilo aj samotného vydavateľa, keďže dodacie lehoty sú dlhšie, ako sme predpokladali.“

Reuters

Tajomstvo fenoménu
Zdá sa, že overený recept, ktorý spravil „niečo“ z potterovských románov, nesklamal ani pri scenári. Zmes čarodejníckej hantírky, vtipných spoločenských postrehov a odvekého boja dobra so zlom pôsobí na čitateľov ako balzam, ktorého sa nevedia nabažiť.

„Len máloktorý dospelý dokáže byť taký empatický k deťom a tínedžerom a tak úprimne súcitiť so všetkými ich malými i veľkými krivdami ako J. K. Rowlingová. Najprv sa deťom približovala ako učiteľka, potom ako autorka a filantropka. Pohybuje sa na rovnakej vlnovej dĺžke ako jej čitatelia, je autentická, prirodzene pracuje s archetypmi a je obdarená úžasnou predstavivosťou. Toto je postoj, ktorý nemôže nefungovať,“ vysvetľuje okamžitý úspech scenára medzi čitateľmi britská kultúrna antropologička Aimé Grieve.

Prekliatemu dieťaťu na pultoch kníhkupectiev i na divadelných doskách veští úspech porovnateľný s tým románovým. V slovenskom preklade vyjde knižka v rekordne krátkom čase. Fanúšikovia si do diára môžu poznačiť september 2016. Pred sebou majú len mesiac čakania. Tomu hovoríme čary.

01 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson 02 - Modified: 2024-04-02 09:30:00 - Feat.: - Title: Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách 03 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Písanie môže spustiť osobnú revolúciu: Prečo a ako slová na papieri liečia? 04 - Modified: 2024-02-09 15:22:36 - Feat.: - Title: Máme sa na čo tešiť! V súčasnosti najúspešnejší český muzikál Biograf láska mieri do Bratislavy 05 - Modified: 2024-01-23 12:30:46 - Feat.: - Title: Čo všetko vieme o seriálovom Harry Potterovi? Štúdio prezradilo aktuálny stav príprav na návrat do čarodejníckeho sveta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:24