StoryEditor

Recenzia: Filmová dovolenka, na ktorú tak ľahko nezabudnete

24.07.2016, 00:00
Autor:
lucluc

Slávna rocková hviezda Marianne trávi pokojnú dovolenku na slnečnom ostrove v Taliansku so svojím partnerom Paulom, keďže dočasne prišla o hlas. Letná idylka je narušená nečakanou návštevou jej bývalého priateľa Harryho a ešte nečakanejšie jeho očarujúcej dcéry Penelope... Keď idete do kina na film s týmito informáciami, môžete očakávať všeličo, napadnú vám rôzne zápletky a osudy hlavných hrdinov. Keď sa však s týmito informáciami vyberiete na film Oslnení slnkom, ktorý je už pár dní v našich kinách, čaká vás unikátna zmes – radosti, lásky, túžby, poznania, samoty, strachu spolu so slnkom, jedlom, hudbou a sexuálnym napätím – ktorú keď do seba vstrebete, len tak ľahko nevymizne.

Sladké vášne
Na prvý pohľad a prvé opísanie celkom jednoduchý príbeh bez výrazných zápletiek a prvoplánovej akcie. A o to viac je snímka talianskeho režiséra Lucu Guadagnina ťaživá, naliehavá a vnárajúca sa pod kožu. Je to práve silné psychologické vykreslenie postáv, keď sa niekedy až desivým spôsobom odkrýva kúsok po kúsku charakter jednotlivých postáv. O to príťažlivejšie, že v hlavných úlohách sa predstaví výnimočná Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes a Dakota Johnson, ktorej sa v poslednom čase naozaj darí a preslávila sa najmä úlohou vo filme 50 odtieňov sivej. Kombinácia hercov, o ktorých by ste si nemysleli, že môžu tak dobre spolu fungovať a že vás budú baviť. A viac ich ani netreba.

Radosť z príjemného stretnutia sa pomaly mení, rovnako ako atmosféra, z ktorej začínajú vyčnievať skryté vášne, nedôvera, podozrievanie či žiarlivosť... Swinton vo filme kvôli strate hlasu hovorí minimálne, no o to viac môže hrať gestami i obyčajnými myšlienkami, ktoré sa jej rinú z tváre. Povie veľa aj bez slov. Na druhej strane je mladá Johnson, ktorá ako svoj dorozumievací jazyk používa telo a zvodnosť. Neviete čo a prečo ju tak štve na jej „sokyni“, aký je jej vzťah s otcom, ktorého pozná len rok a čo by chcela, aby sa stalo s Paulom, na ktorého vrhá neustále zvodné pohľady. Dakota Johnson, o ktorej by ste neprávom hovorili len ako „o tej Anastasii z erotickému hitu“, dokazuje, že vie byť štipľavo zákerná, naivne milá a svojím neuveriteľne sladkým hlasom sexi a podmanivá. Oproti nim sú dvaja muži, u ktorých je vzťah sokov viac ako evidentný, aj keď než vyjde na povrch, chvíľu to trvá.

Vyvrcholenie
Situácia na málo známom ostrove plynie pomaly, do príbehu sa zapoja miestni aj imigranti, ktorí sa tam vylodili, ale vy len čakáte, kedy sa niečo stane. Nie preto, že by ste sa nudili a chceli už konečne nejaký dej, ale preto, že každý krok postáv, ich dialógy a malé zapieranie jeden do druhého naznačujú, že „vyvrcholenie“ sa blíži. A ono príde. Na chvíľu vás zarazí, necháva na pochybách a v strehu, že sa ešte niečo udeje, no v duchu podkožných zážitkov sa aj končí. Po filme, kde dej opíšete tromi vetami, zostanete sedieť dotknutý dlhšie, ako by ste čakali. (luc)

Hodnotenie HN: 3,5 z 5 hviezdičiek
Réžia: L. Guadagnino
Hrajú: T. Swinton, M. Schoenaerts, R. Fiennes, D. Johnson

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:46