StoryEditor

Rútime sa do horúcich pekiel, ale zostaňme optimisti, tvrdí uznávaný slovenský spisovateľ

24.07.2016, 00:00

Chcete zmeniť svet? Hľaďte naň otvorenými očami. Uznávaný spisovateľ Albert Marenčin nastavuje novou knihou zrkadlo súčasnému Slovensku.

Dusia vás moderné pomery a bizarné hodnotové rebríčky, ktoré panujú pod Tatrami ostatných pár rokov? Verte, nie ste v tom sami. Podobne to vidia celé zástupy umelcov. Výtvarníci atakujú bezhlavý životný štýl i katastrofálny stav životného prostredia. Režiséri definujú strach a paranoju ako základné životné pocity dnešných ľudí. A dokonca už aj v opere sa častejšie kvíli nad bezbrehou chamtivosťou než nad dojímavým vraždením z čistej lásky. V mene literatúry volá po vykúpení surrealista Albert Marenčin.

V knihe Kacírske myšlienky a nevšedné príbehy, ktorá práve prichádza na pulty kníhkupectiev, sa zamýšľa nad apokalyptickým stavom slovenskej morálky a nad horúcimi peklami, do ktorých sa naša zbedačená spoločnosť neodvratne rúti. A to je Albert Marenčin v brandži považovaný za optimistu.

Stav beznádeje
Autor knihy je jedným z najvšestrannejších a najčinorodejších domácich umelcov. Bojoval v Slovenskom národnom povstaní, stal sa surrealistom, nakrútil filmy, napísal knihy a vytvoril desiatky výtvarných diel. Pár dní pred oslavou 94. narodenín pridáva do svojho bohatého portfólia aj súbor kritických spoločenských úvah. Kacírske myšlienky a nevšedné príbehy napísal na základe silných súkromných pohnútok. Väčšinou ich vyprovokovalo pobúrenie nad niektorým z desiatok absurdných javov v našej spoločnosti.

Vydavateľstvo Marenčin PT

Aký je podľa Alberta Marenčina kľúč k ich vyhodnoteniu i zmeneniu? Otvorenosť. Svoje túžby naplníme, životy i spoločnosť zmeníme, keď budeme otvorení.  Podľa autora potrebujeme "byť otvorení v otvorenej spoločnosti, otvorenými očami hľadieť na svet, vnímať ho otvorenou mysľou, bez ideologických predsudkov a názorových šablón, otvorene reagovať na jeho problémy“. Boľačky, ktoré spisovateľa najväčšmi trápia a ku ktorým sa potrebujeme postaviť so všetkou otvorenosťou, rátajú kultúrnu biedu, všeobecnú zadubenosť, lipnutie na tradíciách, ktoré už nemajú v treťom tisícročí dávno čo hľadať, zbabelosť, krátkozrakosť a zúfalý nedostatok profesionality na každom kroku. Nič nové na svete, poviete si. A budete mať pravdu. Nič, čo by na Slovensku niekedy rezonovalo hlasnejšie ako dnes, dodáte. A opäť sa nebudete mýliť. Skrátka, čo téma, to reakcia „mohli by sme si ruky podať“.

Kacírska vlna
Navzdory proklamovanej skepse až beznádeji však Marenčinovým úvahám nechýba nadhľad, humor, iskra, irónia a originalita, pretože, ako sám vraví, „nie som zvyknutý papagájovať cudzie názory, keď mám svoje vlastné“. Ako by sa na autentického surrealistu a účastníka SNP aj akosi patrilo, kniha je spomienkovo ladená. Autor vo väčšine kapitol porovnáva staré časy s tými dnešnými, pričom však neirituje nostalgickým ohliadaním sa za minulosťou ako za nejakou slnkom prežiarenou etapou s titulkom dočasný raj na zemi. Jeho paľba je výdatná, mapovanie nedostatkov spoločnosti vojensky dôsledné a nahliadanie decentne zábavné.

„Neviem ako, ale určite to vyjde narovnako, či spisovateľ, filmár i výtvarník Albert Marenčin to či ono víta alebo sa s tým mieni rozlúčiť. Viem aj prečo. Pretože jeho texty sa sebavedomo nesú na vlne humoru, na vlne smiechu, ktorý je poznaním," vysvetľuje Juraj Mojžiš, autorov blízky priateľ, kolega a šťastlivec, ktorému je kniha venovaná.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 16:54