StoryEditor

Zomrel režisér legendárneho filmového hitu Pretty woman

20.07.2016, 09:00
Autor:
TASRTASRspaspa

Americký režisér, scenárista, producent a príležitostný herec Garry Marshall zomrel v utorok vo veku 81 rokov. Informovala o tom stránka časopisu Variety s odvolaním sa na televíznu reláciu Access Hollywood.

Marshall, ktorého nedávno postihla mozgová mŕtvica a bol hospitalizovaný, zomrel na komplikácie po zápale pľúc. „Každý ho mal rád. Poradil, povzbudil aj pobavil, mal zlaté srdce a dušu nezbedníka,“ spomína Richard Gere, ktorý si zahral v jeho najslávnejšom filme Pretty woman a spolu s ním a ostatnými tvorcami minulý rok oslávili 25. výročie.




Marshall pochádzal z umelecky založenej rodiny - jeho matka sa narodila v Škótsku a bola učiteľkou tanca, otec, televízny producent, prišiel na svet v Taliansku a pôvodne sa volal Masciarelli, ale priezvisko si nechal zmeniť krátko pred Garryho narodením. Miloval basketbal, bál sa výšok, celý život strávil s jedinou ženou (herečka Barbara Marshall, pozn. red), ktorú si vzal v roku 1963 a s ktorou mal tri deti. Režisérom sa stal aj jeho syn Scott Marshall, herectvu a divadlu sa venuje aj jeho dcéra Kathleen.

Jeho hereckým maskotom bol Hector Elizondo, ktorého obsadzoval do všetkých svojich filmov, a mal svoj povestný album: pri natáčaní sa vždy vyfotil s každým členom štábu – od hviezd po asistentov.

Hlavne však Garry Marshall, ako zdôraznil súputník jeho televíznej éry Henry Winkler, bol "dokonalý profesionál, lojálny a priateľský". Prešiel školou sitcomov, ktorých scenáre písal od začiatku 60. rokov, a v roku 1970 uspel hneď prvý, ktorý sám režíroval, seriál o dvoch rozhádaných kamarátoch The Odd Couple. Potom priviedol na svet nemenej populárnu rodinnú ságu Happy Days, ktorá sa dočkala jedenástich sérií, a ešte niekoľko televíznych titulov, než roku 1984 vstúpila do kín jeho komédia s Mattom Dillonom v hlavnej úlohe s názvom Flamingo Kid. Aj naďalej žánru romantických komédií zostal verný, Goldie Hawn bavila v jeho snímke Cez palubu, Al Pacino zase dojímal svojimi pytačkami v úsmevnom príbehu Frankie a Johnny.

Reuters

Celkom sa spolupodieľal na výrobe 14 veľkých televíznych seriálov, ako vedúci výroby sa podieľal zhruba na 500 seriálových epizódach. Okrem televízie a filmu sa venoval aj klasickej divadelnej réžii, príležitostne režíroval aj operné diela. Má aj svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Avšak svoju mladšiu sestru Penny Marshall, takisto režisérku komédií ako napríklad Veľký, definitívne porazil hitom roku 1990, ktorým sa stala Pretty Woman. Príbeh milionára a prostitútky utŕžil celosvetovo skoro pol miliardy dolárov, Roberts mala nomináciu na Oscara a film na Zlatý glóbus.


Reuters

Film Pretty Woman bol Marshallovým veľkým úspechom. Úspech filmu už režisér nikdy neprekonal, hoci natočil ešte mnoho filomov ako napríklad Nevestu na úteku, dvojdielny Denník princeznej s Anne Hathaway, Na sv. Valentína (tvorcovia, viď vyššie) či Šťastný Nový rok. "V živote ide o viac než o šoubiznis," hovorieval tvorca, ktorého posledná snímka, komédia Deň matiek, je v našich kinách od mája.

 

01 - Modified: 2023-06-16 11:17:38 - Feat.: - Title: Vo vysokom veku sa im zachcelo plodiť potomkov. Títo herci sa dali na otcovstvo hlboko po 80-tke 02 - Modified: 2020-09-18 11:00:50 - Feat.: - Title: Od premiéry filmu Pretty Woman ubehlo už 30 rokov. Ako vyzerajú herci dnes? 03 - Modified: 2020-05-25 11:54:07 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa ikonickými bodkovanými šatami z filmu Pretty Woman a zažiarte 04 - Modified: 2019-05-31 13:26:00 - Feat.: - Title: Rebríček desiatich babských filmov, ktoré si zamilujete! 05 - Modified: 2018-09-17 09:08:12 - Feat.: - Title: Jeden z najznámejších hercov sveta sa stane v 69 rokoch otcom, dieťaťu požehnal dalajláma
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:52