Pohoda/Lucia Kotrhová
StoryEditor

Obľúbenci Michala Kaščáka na Pohode: Slovensko je náš druhý domov

11.07.2016, 00:00

Izraelská dvojica zo zoskupenia Lola Marsh – Gil Landau a Yael Shoshana Cohen pre HN vysvetľuje ako sa cítia na festivale Pohoda a aj to, prečo sa vo svojich piesňach nevenujú politickej situácii.

Na Slovensku nie ste prvý raz. Máte k našej krajine nejaký zvláštny vzťah?
Yael: Áno, určite je špeciálny. Sme tu už tretí raz za sebou.
Gil: Vlastne na Pohode sme po tretíkrát, no na Slovensku už piaty raz.
Yael: Michala (Kaščáka, pozn. red.) sme stretli asi pred dva a pol rokom, vtedy nám povedal o festivale, tak sme prišli. Tento festival je niečím mimoriadny. Celá táto krajina je pre nás výnimočná. Keď sme tu, cítime veľkú podporu a lásku, takže možnosť prísť na Pohodu znova bola pre nás veľmi vzrušujúca. Toto je akoby náš druhý domov. Keď sme cez víkend prišli, mali sme pocit, že to tu cedelé dobre poznáme.



Poznáte aj nejakých slovenských interpretov?
Gil: Poznáme Michalovu skupinu. Púšťal nám nejaké videá kapely.
Yael: Mne sa veľmi páči slovenská ľudová hudba. Je krásna.

Posledných pár rokov ste často na cestách kvôli koncertom. Je to pre vašu hudbu inšpirujúce alebo vás to skôr unavuje?
Gil: Pre mňa oboje. Niekedy sa jednoducho nedokážete sústrediť na písanie hudby, ale určite je inšpirujúce byť na nových miestach. Rovnako aj to, keď vidíte nejakú skvelú kapelu.
Yael: ... a stretnete úžasných ľudí. Cestovanie prináša inšpiráciu a energiu. Baví nás to.

Vaše piesne sú viac o láske a osobnom živote, no pochádzate z krajiny, v ktorej politická a spoločenská situácia nie je najjednoduchšia. Necítite nejakú potrebu prezentovať svoj postoj k tomuto vo vašej hudbe?
Gil: Myslím, že pre nás bola hudba vždy iba hudbou. Existujú úžasní umelci, ktorí sa venujú rôznym témam. No my vnímame hudbu ako melódie a atmosféru, ktorú prináša.
Yael: Niekedy mi melódia prináša konkrétnu spomienku, ktorú mám. Je to teda celé skôr osobné a viac o jednotlivých chvíľach, ktoré si chcem uchovať.
Gil: Minule som sa s kamarátom rozprával o filmoch. Dnes sa filmy veľmi snažia reflektovať realitu a ukazovať strašné a škaredé veci. No niekedy si chcete pozrieť film a ocitnúť sa niekde úplne inde, nepremýšľať o zlých veciach. A takáto by mala byť aj naša hudba.
Yael: Keď ľudia prídu na náš koncert, tak im chceme ponúknuť kúsok nášho vlastného sveta. Prídu, aby sa dostali dovnútra našej hudby, aby zabudli, kde sú.


Cítite sa ako festivaloví umelci?
Yael: Vystupovať v klube a vystupovať na festivale je odlišná skúsenosť. Na festivaloch je množstvo ľudí, veľa nových, ktorí nás vidia po prvý raz. No v klube je celý dav váš. Atmosféra je iná, možno trochu intímnejšia. Ale obe skúsenosti sú krásne.

Pozreli ste si na Pohode aj vy nejaké koncerty?
Gil: Tešil som sa na Jamesa Blaka a Flying Lotus. Boli tu skvelí Sigur Ros. Prodigy som videl asi pred štyrmi rokmi, no bude to skvelé.
Yael: Takže stretnúť nás mohli ľudia aj v dave pod pódiom a prísť si po objatie.

A aké bude vaše leto? Môžeme sa tešiť aj na nový album?
Gil: Budeme vystupovať na nejakých ďalších festivaloch v Rakúsku, Nemecku, vo Francúzsku. Je tam toho veľa, na čo sa tešíme.
Yael: Ja všade prichádzam s otvorenou mysľou, lebo nikdy neviete, aké to bude.
Gil: Počas leta pripravujeme aj materiál na nový album a mixujeme. Bude troška iný než to, čo hráme teraz.
Yael: Áno, pripravujeme piesne a dúfame, že vyjde čoskoro. A ak sa fanúšikom páčilo naše EP, tak album budú milovať.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:14