StoryEditor

Druhý deň na Pohode: Hviezdny piatok zavŕšili Sigur Rós a Parov Stelar

08.07.2016, 13:00

Druhý deň 20. ročníka festivalu Pohoda pokračoval v duchu názvu festivalu. Návštevníkov zo stanov vytiahli horúce slnečné lúče už ráno. Posedávať na slnku a vychutnávať si atmosféru najväčšieho slovenského festivalu sa však dalo vďaka osviežujúcemu vetru. Druhý deň festivalu prebehol až do večera bez väčších komplikácií, program vo všetkých stanoch a na pódiách je od obeda už v plnom prúde. Krátko po desiatej sa na letisku na chvíľu aj rozpršalo.

Najväčšími hviedzami druhého dňa Pohody bola islandská kapela Sigur Rós a rakúsky Parov Stelar. Účastníci festivalu si však naplno užívajú aj koncerty na menších pódiách - množstvo fanúšikov stálo aj ďaleko okolo stanu Rádia_FM, v ktorom o pol desiatej vystúpila slovenská kapela Korben Dallas.  

Na hudbu Parov Stelar sa letisko rozhýbalo v piatok Pohoda/ Peter Drezik

Hodinu pre polnocou sa letisko rozhýbalo v rytme elektro swingu v podaní Marcusa Füredera stojaceho za projektom Parov Stelar kombinujúci žánrov jazz, house, electro a breakbeat."Dobrý večer Pohoda," zvítali sa s fanúšikmi hneď na úvod. Vzápätí prisľúbila viac ako hodinu dobrej zábavy, a to aj splnili. Návštevníci si zatancovali na niekoľko ich hitov vrátane skladby All night. Párty nálada pokračovala aj na pódiu Space Arény, v ktorej vystúpila ruská producentka, DJka a speváčka Nina Kraviz. Dnes už tradičnou súčasťou festivalu Pohoda je aj slovenská kapela Billy Barman, ktorá zaplnila priestor pod Orange stagom. Dve piesne s nimi odspieval aj raper Vec.

Schladenie z Islandu

Najväčšou hviezdou druhého dňa Pohody bola islandská kapela Sigur Rós, ktorá patrí medzi headlinerov aktuálneho ročníka. Na hlavnom pódiu vystúpili o ôsmej večer a odohrali 90-minútový koncert. Magický bol hneď začiatok koncertu pod zamračenou oblohou trenčianskeho letiska, keď kapela postupne vystupovala z hmly. Tajomnosť a chlad do horúceho letného Trenčína priniesol aj zaujímavý VJ-ing. Jedna z hlavných hviezd jubilejného ročníka Pohody vťahovala divákov do špecifickej atmosféry každou piesňou. Fanúšikom neprekážal ani krátky výpadok zvuku asi po 20 minútach koncertu. "Krásne vizualizácie, skvelá atmosféra, no chýba len tma. Ak by sa koncert začal o dve hodiny neskôr, užili by sme si ho ešte viac," povedala Miroslava z Banskej Bystrice, pre ktorú boli Islanďania jedným z hlavných lákadiel. Za nevšedný zážitok sa plné letisko kapele poďakovalo aj spôsobom typickým pre islandských futbalových fanúšikov - kričaním, ktoré striedalo rytmické tlieskanie. 

Pohoda/Tomáš Tkáčik

Jón Þór „Jónsi" Birgisson (gitara a spev), Georg Hólm (basgitara) and Ágúst Ævar Gunnarsson (bicie) založili skupinu Sigur Rós (pomenovanú podľa Jónsiho sestry) v roku 1994. O tri roky neskôr im vyšiel debut „Von" (Nádej). Pred druhým albumom sa ku kapele pripojil prvý muzikant so štandardným hudobným vzdelaním klávesák Kjartan Sveinsson. Výsledkom ich práce bol album „Ágætis byrjun“ (Dobrý začiatok). No a o tom, že to bol skutočne dobrý začiatok, svedčí medzinárodný úspech, ktorý album kapele priniesol.

Sigur Rós sa postupne prepracovali na headlinerov festivalov ako Latitude, Bestival, Lollapalooza, Bonnaroo či Iceland Airwaves. Magická atmosféra ich skladieb si nepodmanila len poslucháčov, ale aj mnohých filmárov. Len malý prehľad: Hoppípolla sa vyskytla vo filmoch Slumdog Millionaire, Planet Earth (BBC), Earth (Disney), skladbou Untitled 4 (resp. Njósnavélin - Nothing Song) podfarbil Cameron Crowe záverečnú scénu filmu Vanila sky, Andvari vo filme Remember Me.

Britom bolo teplo

Podvečer sa na hlavnom pódiu predstavila aj bristká indie-rocková kapela The Vaccines. Koncert odohrali o šeistej, keď postupne doznievali horúce slnečné lúče. "Je vám teplo? Aj nám," prihovoril sa publiku spevák Justin Hayward-Young. Kapela, na ktorú sa zabávalo najmä ženské publikum v prvých radoch, niekoľkokrát fanúšikom poďakovala. 

Pohoda/Peter Drežík

The Vaccines sa preslávili v roku 2010, keď nahrali na YouTube skladbu „If You Wanna“. Prominentný DJ Zane Lowe z BBC 1 ju vtedy označil za najhorúcejšiu skladbu na svete. O rok neskôr vydali prvý album What Did You Expect from the Vaccines?, ktorý sa stal najlepšie predávaným debutom roka 2011.  Druhý album Come of Age získal zlatú platňu a dotiahol to na prvé miesto v predajnosti albumov v UK. Pred rokom vydali tretí štúdiový album English Graffiti a o tri mesiace sa predstavia návštevníkom Pohody. Dôvody, prečo sa oplatí vidieť The Vaccines stručne zhrnul už po ich prvom koncerte Magazín Clash: „Prirovnania nie sú dôležité, sú jednoducho fantastickí, osviežujúci a vzrušujúci.“


Ošetrovali stovky ľudí

Návštevníkom sa nevyhli rôzne zdravotné komplikácie. Hlavný lekár Pohody Jaroslav Vidan potvrdil, že jednotlivé tímy zdravotníkov ošetrili v areáli festivalu už takmer 400 ľudí. "Asi do 16. hodiny sme ošetrili 388 ľudí. Príčinou boli väčšinou priame účinky slnka, nedostatočný príjem tekutín, ale tiež rôzne mechanické úrazy," uviedol Vidan. Ošetrovali napríklad aj štyri podvrtnutia kolena, štyri podvrtnuté členky a luxáciu ramena. Hlavný lekár festivalu zároveň návštevníkom radí, aby sa vyhýbalu extrémnym činnostiam v podnapitom stave, prijímali dostatok tekutín, chránili sa pred slnkom pokrývkami hlavy a opaľovacími krémami.

Nováčik na hlavnom pódiu, extrémizmus a pusa pre Borisa

O štvrtej poobede vystúpila na hlavnom pódiu vôbec prvý raz vo svojej kariére slovenská kapela Walter Schnitzelsson. Davy návštevníkov roztancovali aj napriek, ešte stále, veľmi teplému počasiu. 

Počas celého festivalu trvala aj akcia s názvom Kiss for Boris. Na sociálne siete denne pribúdajú fotografie bozkávajúcich sa ľudí pod minaretom s označením #kiss4boris. Ich cieľom je láskavou formou odpovedať na negatívne statusy lídra politickej strany Sme rodina Borisa Kollára ohľadom osadenia symbolického minaretu v areáli Pohody.

Popoludní praskal vo švíkoch stan týždenníka .týždeň, v ktorom témou jednej z diskusií  bol aj súčasný extrémizmus na Slovensku. O spôsoboch, ako sa so situáciou vysporiadať diskutoval bezpečnostný analytik Radovan Bránik, herec a občiansky aktivista Robo Roth a raditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. V diskusii zaznel aj Bránikov názor, že kotlebovci momentálne zažívajú rozkol. Podľa Bránika je dôvodom najmä to, že autentickí extrémisti a radikáli považujú Kotlebu za "neúmerne kompromisného a skorumpovaného." Priamym následkom tohto faktu je silnejúca podpora ďalšieho extremistického hnutia - Slovenského Hnutia Obrody.

Robo Roth zasa na margo boja proti extrémizmu uviedol, že silu niečo zmeniť má aj umenie: "Myslím, že sila a potenciál je v umení. Ak vyjdeme do ulíc, nebude sa to brať až tak vážne, ale inscenácie majú veľký dopad."

Navštevníci si počas druhého dňa festivalu užívajú slnečné lúče. Pohoda/Judith

Šéf Múzea Slovenského Národného Povstania Stanislav Mičev zas vysvetlil, že vďaka historickým okolnostiam by tu síce mala byť silná antifašistická základňa, no stále nesmieme zabúdať na to, že tu máme aj silnú ľudácku tradíciu. Podľa neho často zaznievajú aj argumenty starších Slovákov o tom, ako dobre sa mali za Slovenského štátu. Podľa neho si však títo ľudia neuvedomujú, koľko Slovákov padlo za nemecké záujmy na východnom fronte, ani to, že sa v tom čase na Slovensku nediali zmeny pre blaho Slovákov, ani to, že jedna tretina obyvateľov Slovenského štátu mala byť v prípade víťazstva Nemecka vyhladená. "Toto treba pripomenúť tým, ktorí sa hlásia k tejto ideológii," ukončil svoju argumentáciu Mičev, za čo si vyslúžil potlesk všetkých divákov.

Nosiči batožiny pomáhajú aj na Pohode

Dopoludnie návštevníci Pohody trávili v radoch na sprchy, presúvaním sa z jedného kúta letiska na druhý či výberom raňajok a kávy v gastro oddelení festivalu. Niektorí sa rozhodli doraziť na festival až dnes - tým s pohodlným presunom do stanového mestečka pomáha aj Nota Bene, OZ Proti prúdu a ich štyria voziči batožiny, ktorí na trojkolkách vozia stany, spacáky a ostatnú batožinu tam, kam to návštevníci potrebujú. "Včera sme vozili batožinu od druhej do ôsmej a bolo toho dosť, dnes sme tu do šiestej, a teraz batožinu vezieme prvý raz," vysvetlil jeden zo šoférov trojkolky, ktorý je inak Nota Bene nosičom batožiny na Hlavnej stanici v Bratislave o pol jedenástej dopoludnia. Okrem možnosti nechať si odviezť batožinu trojkolkou Nota Bene môžu návšetvníci na prepravu využiť aj vláčik, ktorý premáva z jedného konca areálu na druhý.

Pohoda/Gabriela Zigová

Počas dopoludnia si návštevníci na Pohode užívali program na menších pódiách a stanoch. Navštevované boli diskusie, čítačky literatúry, ale aj tanečné workshopy.

Osviežujúca Vltava

Program na hlavnom pódiu Urpiner Stage otvorila Janáčkova filharmónia z Ostravy skladbou Bedřicha Smetanu Vltava z cyklu Má Vlast, ktorá je najznámejším dielom z ich repertoára. Opisuje tok najdlhšej českej rieky od prameňov až po sútok s Labe. Vltava patrí k vrcholným dielam romantizmu a s Dvořákovou „Humoreskou“ aj medzi najinterpretovanejšie diela vážnej hudby na svete.  Klasickú hudbu z najväčšieho pódia festivalu si vychutnávali návštevníci posedávajúci na celej ploche pod hlavným pódiom. V strede sediaceho davu svojich počúvali aj návštevníci so vztýčenou českou vlajkou.  Búrlivý potlesk návštevníkov po odohraní skladby bol dôkazom, že aj klasická hudba má na multižánrovom festivale svoje miesto. 

Pohoda/Gabriela Zigová

Rozhlasový orchester, ktorý je predchodcom Janáčkovej filharmónie vznikol už na konci dvadsiatych rokov minulého storočia. S  telesom spolupracovali skladateľské a dirigentské osobnosti ako Stravinskij, Prokofjev či Hindemith i špičkoví muzikanti a speváci ako A. Navarra, J. Suk, J. Carreras či P. Domingo. Od roku 2014 je šéfom filharmónie špičkový nemecký dirigent Heiko Mathias Förster, ktorý viedol aj Mníchovský symfonický orchester či Novú filharmóniu Vestfálsko.

01 - Modified: 2016-07-08 06:07:04 - Feat.: 0 - Title: Pohoda sú naše Vianoce. Pozrite si, čo hovoria ľudia na najväčší hudobný festival 02 - Modified: 2016-07-08 10:08:23 - Feat.: 0 - Title: Pozrite sa, ako vyzeral prvý deň na festivale Pohoda
01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 04 - Modified: 2024-02-21 08:31:57 - Feat.: - Title: Baroková a cirkevná hudba od tých najlepších: Tradičný festival klasickej hudby štartuje už túto nedeľu 05 - Modified: 2023-12-12 11:48:21 - Feat.: - Title: Sziget 2024 zverejnil prvé hviezdne mená
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:40