StoryEditor

Prvý deň na Pohode: Skvelá PJ Harvey aj polnočné prekvapenie od Kaščáka

07.07.2016, 17:00

„Pohodu sme zakladali dvaja, ja s Máriom Michnom. Obaja sme mali kapely a a chceli sme, aby do nášho mesta prišli kapely z celého Česka a Slovenska. Začal som teda v roku 1997 začať robiť niečo, čo som predtým nikdy nerobil a vôbec som netušil, že mi to zmení život,“ spomínal s nami tesne pred festivalom jeden z otcov nášho najväčšieho letného festivalu, Michal Kaščák. Príbeh, ktorý asi každý fanúšik pozná, pretože už odznel mnohokrát. Práve dnes má však táto naivná, no plná nadšenia, myšlienka, úplne inú príchuť. Na trenčianskom letisku sa začal 20. ročník festivalu. S darčekmi, aké si organizátori priali. S najlepším programom, aký mali a vypredaní už deň pred štartom. 

Cigánsky punk aj anglická hviezda

V prvý večer náladu festivalu rozprúdila cigánska punková kapela z New Yorku Gogol Bordello na čele so spevákom Eugenom Hützom, ktorý takmer celý koncert odspieval polonahý s fľašou vína v ruke. Na ich najväčší hit My Companjera skákali pod pódiom stovky fanúšikov. Americkú kapelu Gogol Bordello založil v roku 1999 ukrajinský imigrant Eugene Hütz. Postupne z nej vytvoril jednu z najfascinujúcejších koncertných skupín v USA. Ich energická show si podmanila aj návštevníkov Pohody už v roku 2006. Tí, ktorí ich koncert vtedy nestihli, môžu dnes. V ich textoch dominujú sociálne témy, odpor k ekonomickej globalizácii či život imigrantov, no na pódiu žiadne ťažké témy nečakajte. Ich vystúpenie na Pohode v roku 2006 zažil na vlastnej koži ešte ako návštevník aj produkčný manager Pohody Mišo Sládek. Ich koncert zhodnotil takto: „Bola to najbrutálnejšia tancovačka, akú som na Pohode zažil. Bolo to ako hodinový tréning s krutým trénerom cross-fitu...“

V prvý deň Pohody vystúpila aj americká kapela Gogol Bordello. Pohoda/ Gabriela Zigová

Najväčšou hviezdou prvého dňa festivalu bola anglická speváčka PJ Harvey. Počas takmer 90-minútového koncertu sa striedali rýchlejšie rytmy s pomalými a zazneli aj jej naznámejšie skladby ako The Wheel alebo Down by the water. PJ Harvey, teda britská speváčka Polly Jean Harvey, ktorá sa okrem mnohých hudobných cien môže pýšiť aj doktorátom z londýnskej univerzity, bola na programe o pol 11 večer. Aj organizátori priznali, že ide o veľký tromfo tohto ročníka. „3 albumy vo výbere Rolling Stone 500 najlepších albumov histórie, 8 nominácií na Brit Awards, 6 nominácií na ocenenia Grammy a ako jediný umelec v histórii – 2 víťazstvá za najlepší album roka Mercury Prize. Týmto zoznamom úspechov sa môže pochváliť speváčka, skladateľka, textárka a multiinštrumentalistka. Je nám cťou oznámiť, že Pohoda sa nachádza na jej zozname „tour dates“, takto pyšne oznamovala jej meno na play liste festivalu.

Anglická speváčka PJ Harvey bola hlavnou hviezdou prvého dňa Pohody. Pohoda/ Gabriela Zigová

Prekvapením prvej noci bolo aj DJ-ské vystúpenie hlavného organizátora Pohody Michala Kaščáka, ktorý po polnoci odohral svoj set pozostávajúci z toho najlepšieho, čo počas 20 rokov festivalu zaznelo.

Pohodu otvoril Lasica

Jubilejný 20. ročník festivalu Pohoda otvoril Michal Kaščák na hlavnom pódiu Urpiner Stage presne o šiestej večer. Účastníkov festivalu privítal s dúfaním, že tri dni festivalu prebehnú najlepšie, ako môžu. My sme urobili všetko pre to a teraz je festival vo vašich rukách," povedal Kaščák. Nič cennejšie ako atmosféru a to, čo robíte vy, nemáme," uzavrel privítanie pred úvodným koncertom Milana Lasicu a Bratislava Hot Serenaders organizátor.

Milan Lasica spolu so Serenaders Sisters v rámci úvodného koncertu Pohody 2016 Pohoda/ Gabriela Zigová

Na vystúpenie Milana Lasicu spolu s bratislavským orchestrom sa prišli zabaviť davy návštevníkov. "Som veľmi vďačný za toto pozvanie a blahoželám pánu Kaščákovi k 20. výročiu tohto úžasného podujatia," povedal Lasica. "Je to naozaj pozoruhodná akcia, už len trafiť sem autom je veľký kumšt," zavtipkoval si pred odspievaním svojej úvodnej piesne Ja som optimista. Účastníci sa zabavili napríklad na pieseň Prvé Rendez-vous zaspievanú spolu so Serenaders Sisters či, dnes už slovenský legendárny hit, Jaj Zuzka, Zuzička.

Milan Lasica otvoril Pohodu spolu s orchestrom Bratislava Hot Serenaders Pohoda/ Viki Kollerová

Bratislava Hot Serenaders na Pohode pokrstili aj ich nové CD Ja vodku rád pijem. Nájdete na ňom 18 piesní a jeden bonus, takmer vo všetkých rytmoch, aké sa v tých časoch na Slovensku hrávali. Od tanga a foxtrotu, až po valčík s čardáš foxom, čím orchester určite ulahodí každému naturelu poslucháča. Lasica so svojou už tradičnou kapelou nie je na Pohode žiadnym nováčikom, vystupoval tam už mnohokrát a vždy pred plným a nadšeným publikom, ktoré si spievalo spolu s ním. Toto je asi moja siedma Pohoda. Chodievam sem kvôli atmosfére, priateľom hudbe. Tento rok sa určite teším na islandskú kapelu Sigur Ros, ale PJ Harvey a kopec ďalších," povedala v prvý večer festivalu návštevníčka Martina z Liptovského Mikuláša.

Na úvod zápchy

Brány nášho najväčšieho festivalu sa otvorili klasicky o 14. hodine a začali prijímať prvých návštevníkov. Tých do Trenčína doviezli špeciálne vlak, ktorý vyrazil z Košíc a zastavil v 7 staniciach - v Kysaku, Spišskej Novej Vsi, Poprade – Tatrách, Liptovskom Mikuláši a Ružomberku. Z Bratislavy išiel, a pôjde tiež v nedeľu spať, bez zastavenia. Vo vlakoch nebolo možné využiť bežné cestovné lístky. Fungovala klasicky aj autobusová doprava a veľmi prospešná kyvadlová doprava, až do neskorých nočných hodín. Popoludní sa začali pred areálom tvoriť zápchy, na parkovisku sa čaká tiež veľmi dlho. 

Dĺžka setov koncertov sa z typických festivalových 60 mení na 75 až 90 minút pre skupiny hrajúce medzi 20.00 a 23.00. Inak sa zachovávava systém hodina – hodina (resp. večer 90:90), ktorý zabezpečuje možnosť vidieť viac hudby, ľahko sa v programe orientovať, a zároveň svojím nastavením zabraňuje presluchom medzi pódiami. Ak nechcete nič zmeškať, aktivujte si festivalovú aplikáciu.

_________________________________________

Novinky festivalu a zaujímavosti

Novinkou dvadsiateho ročníka nášho festivalu budú akustické verzie skladieb našich účinkujúcich. O prvé video sa postarali Funny Fellows, ktorí vítali aj ľudí na bránach. Novinka sa netýka len umelcov ale aj našich návštevníkov. Na terase nad Pohoda Shopom 2 môžete od dnes aj vy nahrať odkaz Pohode.



Bežeckí nadšenci si v priebehu festivalu môžu ísť zabehnúť v krásnom prostredí okolo rieky Váh. Bežecká, prechádzková alebo cyklistická trasa vedie po hrádzi pozdĺž rieky Váh, je obkolesená stromami a bude zreteľne označená bielo-modrou páskou s logom Pohoda. Bežecká trasa sa bude začínať pri vstupnej bráne pre návštevníkov a pokračovať smerom k Váhu viď mapka trasy. 

Ďalšou novinkou budú tribúny na sedenie, ktoré zlepšia komfort účastníkov pri Budiš stagei. Najvyššie položeným barom na letisku budú tentokrát dve ruské kolá. V chill out stane Budiš návštevníci nájdu ventilátory, osviežovače vzduchu a tienidlá. Budú si môcť vyskúšať balansovanie na lane (balančnej plošine) nad vodnou hladinou, ako aj základy DJingu.

Účastníkom najväčšieho slovenského hudobného festivalu Pohoda na trenčianskom letisku pomôžu po príchode s batožinami nosiči. Službu prináša projekt Nosiči Nota bene, ktorý prevádzkuje občianske združenie Proti prúdu. "Naši predajcovia Nota bene už druhý rok úspešne pomáhajú ľuďom s batožinou na bratislavskej Hlavnej stanici prekonať schody k nástupištiam. Teraz na Pohode pomôžu návštevníkom vykročiť na festival s ľahkosťou," uviedla Sandra Tordová z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota bene a stojí aj za nosičským projektom. O tašky, kufre, batohy, spacáky a stany sa postarajú nosiči a pridá sa k nim aj herec Juraj Kemka.

Orange „postaví“ na Pohode tento rok ešte jeden stage. Nie však pre hudobné hviezdy, ale pre všetkých návštevníkov, ktorí chcú pocítiť svetlá reflektorov a davy fanúšikov pod pódiom na vlastnej koži. S atrapami hudobných nástrojov sa môžete zahrať na rokové legendy, popové hviezdy či tvrdých metalistov. Chvíle slávy budú zvečnené fotografom a majú šancu dostať sa až za hranice tohto stageu či trenčianskeho letiska. Zábavné momenty tých najlepších z najlepších sa vďaka #OrangeNaPohode môžu taktiež objaviť na citylightoch po celom Slovensku.

Dobrá správa pre vegánov. Ďalšou novinkou v gastro servise je rozvoz raňajok priamo do stanových mestečiek, o ktoré sa postará spoločnosť vyrábajúca rastlinné produkty Lunter. V piatok a v sobotu ráno ponúkne Hyza návštevníkov pravým kuracím vývarom. Liptov príde s údeným pološtiepkom vytvoreným špeciálne na grilovanie. Ryba Košice poteší fanúšikov tradičnej čapovanej tresky, na ktorú ráno zvyknú stáť naozaj rady. Okrem toho bude servírovať retro rybacie špeciality – údeného úhora, halibúta, Red fish alebo lososa.

Pribudne aj ďalšia služba, ktorá obmedzí počet stratených vecí na festivale. Vráť ma! zabezpečuje pomocou označovača s dvojicou kódov (QR a alfanumerický) rýchly návrat vecí priamo k majiteľovi. Stačí, ak si záujemca aktivuje nálepku s unikátnym kódom na stránke vratma.sk/pohoda alebo počas festivalu Pohoda príde osobne do stanu Vráť ma!/Straty a nálezy. A kto sa bojí o svoje veci, môže využiť bezpečnostné skrinky Lock Inn. Táto nová služba umožní návštevníkom uschovať svoje cennosti počas festivalu. Každý záujemca dostane svoju vlastnú skrinku s kľúčom, pričom o jednu skrinku sa môžu podeliť dve osoby. Cena prenájmu skrinky na celý festival je 20 eur.

Nezabúda sa ani šport. Na festivale budú môcť návštevníci sledovať živý prenos dnešného semifinálového zápasu Majstrovstiev Európy vo Francúzsku, ale tiež účinkovanie Petra Sagana na Tour de France.

Na festivale vyrástol aj prvý minaret na Slovensku. Postavili ho víťazi Public Art Festival Contest a má byť symbolom otvorenej spoločnosti a autori chcú takto prezentovať solidaritu s ľuďmi, ktorých zasiahla utečenecká kríza.

Vôbec prvýkrát bude v našich končinách Red Bull Music Academy stage, ktorý je oslavou hudby, kultúry a talentov, ktoré ju zosobňujú. V pestrom zozname umelcov tohto pódia je aj basový virtuóz Thundercat, producent Koreless či speváčka Sevdaliza. Okrem skvelej hudby tu návštevníkov čakajú aj viaceré hudobné workshopy či prehliadka aktuálnych technológií, určených k hudobnej produkcii/DJingu.

Čo sa technológií týka, ZSE v noci osvetlí areál solárnymi lampami. Zastreší aj ďalší debatný stan, Živica powered by ZSE, v ktorom budú viaceré TEDx talky a ďalšie zaujímavé prednášky zamerané na osobnostný a spoločenský rozvoj i zelené riešenia. Tento stage bude vďaka vlastnej mobilnej solárnej elektrárni prvým energeticky autonómnym pódiom Pohody. Pribudne aj počet nabíjačkární, na mieste bude 200 prenosných nabíjačiek. Kvalitu mobilného 4G pokrytia zabezpečí tromi mobilnými základňovými stanicami. Bezplatnú Wi-Fi sieť umožnia prístupové body rozmiestnené v rámci celého areálu.

CELÝ PROGRAM NA FESTIVAL NÁJDETE TU.

Počasie počas festivalu:
Štvrtok 7.7.: Poobede mi malo byť slnečno a maximálne 24 stupňov, večer a v noci 10–18 stupňov Celzia.
Piatok 8.7.: Druhý festivalový deň by malo byť slnečno, miestami oblačno teplota vyjsť na 27 stupňov. Večer a v noci by malo byť teplo 15 – 20 stupňov, ale tiež spŕchnuť.
Sobota 9.7.: V sobotu by mala byť najvyššia denná teplota rovnaká ako v sobotu, spŕchnuť by malo skôr doobeda. Večer a v noci jasno, teploty 12 – 20 stupňov Celzia.

01 - Modified: 2024-04-21 07:00:00 - Feat.: - Title: Čaká ťa prvý deň v práci a máš z toho stres? Pomocou týchto rád od odborníkov ho zvládneš ľavou zadnou 02 - Modified: 2023-09-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Pocituješ stres pred prvým dňom školy? Máme pre teba 10 tipov, ako urobiť dobrý dojem už od prvého dňa 03 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 04 - Modified: 2023-07-05 12:43:32 - Feat.: - Title: Začína sa festival Pohoda, bude dlhší o jeden deň, areál sa otvorí už v stredu 05 - Modified: 2023-04-24 11:31:16 - Feat.: - Title: Zachrániť firmu v neistých časoch vám pomôže prezieravosť aj moderné online nástroje
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 20:49