StoryEditor

Recenzia: Film, ktorý zmení pohľad na nesebeckú lásku

05.07.2016, 00:00
Autor:
lucluc

„Výnimočná kniha o tom, ako sa nám postihnutým môže krásne žiť,“ napísal jeden z čitateľov na diskusnom fóre pri knihe spisovateľky Jojo Moyesovej s názvom Predtým, ako som ťa spoznala. Kniha o mladej a pozitívnej dievčine, ktorá sa stará o postihnutého cynického mladíka na vozíčku, očarila naozaj mnohých, a preto sa film očakával s veľkým nadšením. A s tou istou emóciou sa dá aj prijať. Je v našich kinách, takže poplakať si môžete ísť v týchto horúčavách do klimatizovaných kín už aj vy.



Spisovateľka Jojo Moyesová sa inšpirovala mladým rugbyovým hráčom, ktorý po svojej autonehode zostal ochrnutý a presviedčal rodičov, aby ho vzali do Švajčiarska na asistovanú samovraždu. Jej kniha, fiktívna romanca, však tiež stojí za to. Keďže sa na filme vo veľkej miere podieľala, je možné to považovať aj za jej film. Hľadať v ňom však len príbeh o mladej a pozitívnej dievčine, ktorá sa stará o postihnutého mladíka na vozíčku, ako sa uvádza vyššie, by bolo zbabelé a povrchné. Jej príbeh totiž ponúka niečo viac, a na to treba prihliadať aj pri pozeraní filmu. Nenudí dlhými minútami o tom, čo bolo predtým, ako sa Louise a Will spoznali. Hneď doslova v prvých sekundách sme konfrontovaní s jeho nehodou. Divák na to v tej chvíli ešte ani nie je pripravený, príde to úplne znenazdajky, vlastne tak, ako to chcelo byť v tom príbehu povedané. Tak, ako to nečakal ani hlavný hrdina. Miloval svoj život, miloval svoju prácu, priateľku, veľmi chcel žiť. Ale osud to zariadil inak. Stal sa z neho cynický mladý muž, ktorý dva roky neopustil svoj dom.

Každý, kto dočíta alebo vo filme príde až do tohto momentu, samozrejme, nebude prekvapený, že do jeho života príde niekto, kto mu zmení život. Áno, v tomto je to klišé a príbeh prvoplánový a mnohom už aj opozeraný. Jeho bohatá rodina, žijúca v zámku, si najme dievča na rozveselenie. Ďalšie klišé. Ale to, ako vie niekto veľmi pozitívny, trocha bláznivo sa obliekajúci so svojimi snami, ale nie veľkými ambíciami zmeniť tomu druhému život, už klišé nie je. Vo filme, ani v živote. Jej snaha zmeniť mu pol roka, na ktorý bola najatá alebo celý život je veľká, nesebecká a úprimná. Ak idete pozerať tento film s tým, že viete, ako sa skončí, neochudobníte sa o konečný zážitok. Stále dúfate v zázrak, ako aj hlavná hrdinka.

Filmársky nenáročne natočené, ale s milými hereckými výkonmi – najmä hviezdy seriálu Hra o tróny Emilie Clark, ktorá hrá viac svojou tvárou ako slovami. A o to ide.

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:58