StoryEditor

Recenzia novej Dánovej knihy: Kráľ Dominik je nahý. A zlý

03.07.2016, 00:00
Ak sa chcete dozvedieť, prečo bola Nežná revolúcia nežná, tak túto recenziu dočítajte dokonca. Ak ste však nekritický fanúšik Dominika Dána, radšej si v novinách nájdite niečo iné na čítanie. Je vysoko pravdepodobné, že vás tento článok nahnevá.
Zlý Dán
Ale pekne po poriadku. Dominik Dán je určite kráľom slovenskej detektívky. Svedčí o tom popularita jeho kníh i to, že vydal už 22 kníh, čo je na slovenské pomery úctyhodné číslo. Všetky knihy sledujú životy a vyšetrovanie oddelenia vrážd v Bratislave. Keďže Dán chrlí pravidelne dve knihy za rok, musí si za námetmi odskočiť aj do minulosti. Deje sa tak aj v jeho najnovšej knihe Nežná fatamorgána, ktorá sa odohráva počas Nežnej revolúcie.

Retro kniha je u autorov detektívok, ktorí píšu série, v podstate bežným krokom. Navyše Dán má plusový bod za výber obdobia. Nežná revolúcia z pohľadu príslušníkov Verejnej bezpečnosti je dobrý nápad. 
Tu však, žiaľ, plusové body pre Nežnú fatamorgánu končia. Nie je to totiž dobrá kniha. Vyzerá to tak, ako keby ju Dán začal písať pred desiatimi rokmi a vždy ju na chvíľu odložil, aby sa k nej po čase vrátil. Nasvedčuje tomu nesúrodý dej, keď zrazu zistíte, že prvá tretina knihy je vlastne úplne zbytočná. A to, žiaľ, bola tá najlepšia časť knihy, kde sa ešte autor pokúšal o budovanie atmosféry a nejakého deja.

Neschopní detektívi
Potom už ide všetko z kopca. Dánovi sa príbeh rozpadáva pod rukami. Najhoršie je, že neschopákov robí aj zo svojich detektívov. Tí po opakujúcich sa vraždách vedia, kde vrah pravidelne zabíja. Ak si myslíte, že budú číhať na mieste činu, mýlite sa? Najhoršou časťou Fatamorgány sú jednoznačne dialógy. Dán zrejme zmenil editora alebo mu už došli všetky vtipné a zaujímavé policajtské rečičky. Pri najnovších dialógoch oddelenia vrážd mal totiž autor tejto recenzie chuť detektívov Krauza a spol. pozabíjať. Utrpenie poctivého recenzenta však spočíva v tom, že musí knihu prečítať celú.

Slovart
Zachránená revolúcia
A teraz sľubované odhalenie. Dán sa pokúša opísať November 89 z pohľadu príslušníkov VB. Aj keď sa sem-tam objaví náznak zaujímavého pohľadu na dilemu pracovníkov režimu v revolučnej dobe, Dán túto tému nedokáže naplno využiť. Je to škoda, pretože ide o najsilnejšiu časť knihy. Vrchol však prichádza, keď hrdinovia z oddelenia vrážd zastavia „atentát“ na jednu z kľúčových postáv revolúcie. Tým zároveň pre Československo zachránia nežný charakter revolúcie. Zvrat, za ktorý by sa nemusel hanbiť žiadny majster konšpirácie.

Dán svojich čitateľov už 22-krát pozval na tú istú literárnu večeru. Problém však je, že varí z tých istých ingrediencií a zdá sa, že mu dochádzajú zásoby a niektoré potraviny už nie sú najčerstvejšie. Chcelo by to zmenu jedálnička a možno si dať na chvíľu pauzu, aby bol čas na prípravu nového menu. Aj Jo Nesbo si odskočil od detektíva Harryho Holea, keď sa už vyčerpali nápady. Agatha Christie si pre istotu detektívnych sérií vytvorila hneď niekoľko. Podobných príkladov by sa našlo viacero. Ale dá sa pokračovať aj v súčasnom stave. Fanúšikovská základňa je, zdá sa, silná a knihy sa úspešne predávajú. Napokon prečo by mal Dominik Dán počúvať rady od niekoho, kto napísal o 22 kníh menej ako on.

Dán sa stal obeťou svojho vlastného úspechu. Dve kvalitne a zaujímavo napísané knihy za rok nedokážu chrliť oveľa lepší spisovatelia. Prečo to aj na úkor kvality robí Dán, vie len on sám a jeho vydavateľ. Pri Nežnej fatamorgáne to však bola cesta do pekla. Je to totiž kniha verná svojmu menu. Keď ju prvýkrát zbadáte, je to prísľub niečoho pekného. Keď však prídete bližšie, zistíte, že to bol len zrakový klam a nájdete prázdno.

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:53