StoryEditor

Animovaný film z prostredia Afganistanu uvedú Vary. Filmárom v krajine hrozí nebezpečenstvo

19.08.2021, 18:00
Autor:
ČTKČTK
"Naši kolegovia, herci či filmári sú teraz so svojimi rodinami v ohrození života," hovorí režisérka filmu.

Koprodukčná česko-francúzsko-slovenská snímka mala v júni svetovú premiéru na festivale animovaných filmov v Annecy, kde získala Cenu poroty. Prví českí diváci ho uvidia v medzinárodnej jazykovej verzii v sekcii Zvláštní uvedení na festivale v Karlových Varoch.

Strach o život

Režisérkou a výtvarníčkou príbehu je Michaela Pavlátová a dej rozpráva o českom dievčati, ktoré odchádza z Prahy do exotického prostredia Kábulu. "Vo Varoch uvidia návštevníci verziu s hlasom afganských hercov v Afganistane. Už vtedy som sa aj na diaľku dostávala do stretu s ich realitou. Párkrát som bola prítomná on-line, keď napríklad povedali, že začínajú pracovať neskôr, pretože ráno je najviac bombových atentátov. Zatiaľ čo my sme tu stresovali z covidu, ktorý majú navyše tiež," hovorí režisérka Pavlátová.

Upútavku si pozrite vo videu:

"Naši kolegovia, herci či filmári, ktorí s nami na Moje slunce Mad spolupracovali, sú teraz so svojimi rodinami v ohrození života, ich krajina čelí humanitárnej katastrofe. Film budú teda premietať na festivale v okamihu, ktorý sme si nikto nechceli predstavovať ani v tom najčiernejšom scenári. Snáď bude jeho uvedenie aspoň malou symbolickou podporou pre všetkých, ktorí teraz zažívajú v Afganistane veľmi ťažké chvíle," doplnila.

Príbeh Herry

Majoritne český animovaný film rozpráva príbeh mladého dievčaťa Heleny alias Herry, ktorá opúšťa Prahu, aby sa v Kábule z lásky vydala za svojho spolužiaka Nazira, s ktorým sa zoznámila na univerzite v Prahe.

Zvyká si na nový životný štýl Nazirovej veľkej afganskej rodiny. Nie všetci však majú v tejto rodine tak veľké srdce ako Nazir a toľko zmyslu pre humor ako pokrokový dedko. Do jej života vstupuje citlivý chlapec menom Mad a s jeho pomocou začína Herra hľadať domov v cudzej krajine.

Film vznikol na motíve novely Frišta novinárky Petry Procházkovej. Pavlátovú kniha uchvátila nielen vďaka ironickým komentárom Európanky, ktorá sa ocitla v intimite moslimskej rodiny, kam by sa človek bežne nepozrel. Cez mnohé rozdiely našla mnoho dôverne známych vecí.

Na animácii sa podieľali aj koproducenti z Francúzska, animovalo sa v pražskom štúdiu Alka a na ostrove Reunion. Hlas hlavnej hrdinky patrí Zuzane Stivínovej, ktorá zvládla úlohu aj v medzinárodnej jazykovej verzii, kde strieda češtinu, angličtinu a daríjčinu.

Táto verzia ponúka v rámci "nahovorenia" jednotlivých postáv zahraničné obsadenie. V hlavnej mužskej úlohe Nazira zaznie na MFF Karlovy Vary hlas afganského herca menom Hadži Gul Asir, v českom jazyku ho stvárnil Hynek Čermák.

Michaela Pavlátová od roku 2015 vedie Katedru animácie na FAMU. Za dobu jej pôsobenia získalo mnoho študentov prestížne ocenenie vrátane študentského Oscara za bábkový film Dcera v roku 2019.

Pavlátová bola na Oscara nominovaná za animovanú grotesku Řeči, řeči, řeči (1991), o štyri roky neskôr získala Zlatého medveďa v Berlinale za krátku snímku Repete (1995) a odniesla si aj Zvláštne uznanie z festivalu v San Sebastiane za hraný celovečerný film Nevěrné hry (2003). V roku 2008 bodoval na festivale vo Varoch jej film Děti noci.

01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 04 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 05 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:52