StoryEditor

Len aby ste nezamrzli

15.10.2002, 00:00

Americký animovaný film Doba ľadová, v réžii Chrisa Wedgea (ocenený Oscarom za animovaný film Bunny), je dobrým dôkazom, že naozajstný rozprávkový príbeh sa dá spraviť kvalitne, vtipne, no najmä atraktívne a pútavo aj bez násilia, hrôzostrašných mimozemských kreatúr či novodobých plameňometov, laserových pištolí najrôznejšieho kalibru, ako aj rôznych akčných scén, ku ktorým sa, žiaľ, súčasní scenáristi kreslených filmov tak radi a tak často obracajú. Zároveň je to možno dôvod, prečo si ho najviac vychutnajú skôr mladšie deti ako ich odrastený sprievod.
Doba ľadová rozpráva príbeh spred dvadsaťtisíc rokov o jednej mrazivej epoche z iného, nám dnes tak vzdialeného sveta. Rozpráva napínavý a zábavný príbeh o vtedajších zvieracích obyvateľoch a našich hlavných hrdinoch, ktorými sú mamut, leňochod a tiger, nechýba ani prehistorický človek a ľudské mláďa. Samotársky mamut ho spolu s dotieravým leňochodom na svojej ceste nájdu a rozhodnú sa vrátiť späť rodičom. Ich dobrodružnú cestu sprevádza hromada starostí ako sa uživiť, kde sa schovať pred nepriazňou počasia či kde sa v mamutovom prípade schovať pred urozprávaným leňochodom. Ten je v putujúcej skupinke najčitateľnejšou postavou, jeho protipólom je neskutočne prefíkaný tiger s nejasnými zámermi, ktorý sa ku skupinke pridá a postaví sa na jej čelo.
Animovaný film Doba ľadová je jedným zo zábavnejších filmov v súčasnej ponuke. Na filmové plátno prináša nielen nápaditý (no miestami aj citeľne inšpirovaný konkurenciou) príbeh s množstvom vydarených dialógov, ale aj digitálnu animáciu na úrovni doby a postavy, ktoré evokujú pocit naozajstnej blízkosti a mäkkosti priam až plyšových, rozprávkových, avšak stále reálnych postáv. Neponúka takmer žiadne násilné scény, no i napriek tomu udržiava divákovu pozornosť a rozhodne nenudí. Z filmu je zrejmé i silné, avšak nie prvoplánovo podané posolstvo -- priateľstvo, súdržnosť, rodina a láska. Svoju krajšiu tvár (resp. hlas) tentoraz predviedol slovenský dabing, takže divácky úspech je viac-menej zaručený. V detských filmoch to tak napokon býva takmer vždy, za poslednú sezónu očakávania nenaplnil azda iba Mach a Šebestová.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:17