StoryEditor

Mužom vyhovuje sériová monogamia

11.05.2004, 00:00

Spomínate si na Hugha Granta a jeho úlohu v komédii Štyri svadby a jeden pohreb? Za jeho fóbiou zo svadieb nemusí byť iba komediálne zveličovanie, ale charakterová črta typická pre väčšinu mužov. Tí sú viac než v jedinom manželstve na celý život spokojnejší v úlohe sériových monogamistov. Tento dočasný vzťah pritom vôbec nemusí byť celkom nezáväzný, stačí len, keď majú nádej, že nie je posledným štádiom ich života a po pár rokoch z neho budú môcť vycúvať. V súčasnej západnej spoločnosti je monogamia stanovená okrem iného aj zákonom, vzhľadom na vysokú rozvodovosť sociológovia však už dlhšie odporúčajú uvažovať pri západnom rodinnom modeli skôr o sériovej monogamii: jedinec môže za život vystriedať niekoľko manželských (nie je podmienkou) partnerov, akurát že ich nesmie mať súčasne, čoho sa tiež nie všetci pridržiavajú.
Ženy sú zvyčajne spokojné, keď si zoberú svoju prvú veľkú lásku, muži sa zase najlepšie cítia v sérii vzťahov nasledujúcich za sebou. Dokazuje to štúdia publikovaná v Journal of Epidemiology and Community Health urobená na viac než štyroch tisíckach britských obyvateľov, ktorá zistila, že hoci svadba vyhovuje ženám, na mužský emocionálny svet má neraz zlý vplyv. Muži podobne ako filmový (a podľa všetkého aj skutočný) Hugh Grant trpia fóbiou zo svadieb. Výskumy University of London sa zamerali na otázku, ako muži a ženy reagujú na rozpad vzťahov. Zistili, že ženy, ktoré si zoberú svoju prvú lásku, sú v najlepšej duševnej kondícii. Ženy, ktoré majú za sebou niekoľko vzťahov a rozchodov, boli na tom najhoršie, o niečo šťastnejšie boli slobodné ženy, ktoré sa nikdy nevydali alebo nikdy nežili s partnerom.
Najšťastnejší muži boli tí, ktorí mali za sebou minimálne dva vzťahy s odlišnými ženami pred tým, než vstúpili do ďalšieho. Ako ukázal výskum, muži, ktorí žili so svojou partnerkou bez toho aby sa zobrali, boli šťastnejší než muži, ktorí si svoju prvú lásku aj vzali za manželku. Zatiaľ čo mužom k ich spokojnosti po rozpade vzťahu najviac pomohlo, keď si našli novú partnerku, ženy sa so stratou vyrovnávali dlhšie po rozchode a o to ťažšie, čím viac rozchodov mali za sebou. Autorka štúdie doktorka Michaela Benzevalová považuje za zvláštne, že v najlepšej duševnej pohode boli muži, ktorí mali za sebou dve alebo viac partnerských zmien, zatiaľ čo u žien sa ich duševné zdravie s pribúdajúcimi rozchodmi zhoršovalo. "V najhoršom duševnom rozpoložení boli ženy, ktoré mali za sebou mnohonásobné rozchody."
Výskumníci chcú urobiť aj ďalšie štúdie zamerané na to, ako načasovanie vzťahov ovplyvňuje mužov a ženy. Ženskú potrebu vziať si prvú lásku podkopáva rastúci trend, keď klesá popularita svadieb a rastie popularita sériovej monogamie. Štatistické údaje z Veľkej Británie ukazujú, že svadobnosť v Anglicku a vo Walese padla na najnižšiu priečku od roku 1897. Za sto rokov sa výrazne posunul aj svadobný vek ženícha a nevesty, ktorí sa dnes berú až okolo tridsiatky. Na Slovensku je o niečo nižší, ale tiež sa stále zvyšuje.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:44