archív filmu
StoryEditor

Recenzia: Film, ktorý dojal festivalové Košice. Dvakrát

24.06.2016, 00:00
Autor:
lucluc

„Prepáčte, vy ste naozaj Doňa Rosa z toho filmu a vy ten postihnutý chlapec?“ opýtal sa jeden z návštevníkov filmu Medzi morom a zemou na festivale Art Film Fest Košice, prišiel pred publikum a pobozkal jej ruku. Napriek tomu, že herečka Vicky Hernández a Manolo Cruz, ktorý stvárnil nielen hlavnú úlohu, ale bol aj scenáristom a producentom, boli pred filmom divákom predstavení, nemohol tomu veriť. Ich výkony boli naozaj výnimočné.

Z Kolumbie do Košíc
Dvaja tvorcovia z Kolumbie prišli do Košíc predstaviť svoj najnovší film, ktorý už bodoval na festivale Sundance i na medzinárodnom filmovom festivale v Seattle. Príbeh matky a syna, ktorý trpí svalovou dystrofiou mal byť pôvodne len krátky film, ale jedna z najlepších kolumbijských herečiek, 70-ročná Hernández, svojho oveľa mladšieho kolegu Manola Cruza presvedčila, aby z toho urobili celovečerný film. Hoci tesne pred nakrúcaním absolvovala, ako sama v Košiciach priznala, štyri operácie chrbta, už cúvnuť nemohla. Aj kvôli tomu, že Manolo Cruz niekoľko mesiacov chudol, aby dokázal úlohu postihnutého chlapca Alberta stvárniť. A keďže aj počas nakrúcania pracovali na dialógoch a emóciách filmu, ich vzťah prerástol do naozajstného vzťahu matky a syna. A to na filme veľmi cítiť.

Láska až … k moru
Matka a syn a nič len kolumbijské močiare. Otec im zomrel pri búrke na mori, a tak zostali sami. Chlapec bol však kvôli chorobe pripútaný na lôžko (a na prístroj) odmalička a dlhé roky to statočne zvládal. More je však blízko a jemu veľmi chýba. A trápi ho to. Takisto ako jeho láska k jeho priateľke z detstva Giselle, ktorá ho neustále navštevuje a snaží sa nájsť možnosti, ako mu zlepšiť život. Jej prítomnosť mu však časom viac ubližuje, pretože ako jeho matka bystro spozorovala: Alberto cíti, že je muž, nemôže s tým však nič robiť.

Snímka čisto a bez príkras ukazuje, že ľudia k životu nepotrebujú naozaj nič len lásku, že s ňou sa všetko prekoná. To má byť aj posolstvo filmu, s ktorým sa Manolo Cruz rozhodol prísť práve v čase, keď sa v Kolumbii nakrúcajú najmä filmy o vojne a konfliktoch. On chcel byť iný. Ukázať pravú Kolumbiu, chudobu a túžby obyčajných ľudí, ale cez iný príbeh.

Príbeh matky, ktorá obetovala celý život, aby svojmu synovi pomáhala prežiť. Ktorá ich živila z pár pesos získaných z predaja rýb, ktoré sama v močiari ulovila. A ktorá tušila, že synova túžba ísť k moru bude natoľko veľká, že ju bude musieť uskutočniť. Len treba nájsť spôsob, ako ho premiestniť bez prístroja...

Manolo Cruz pred filmom v Košiciach povedal: otvorte svoje srdcia. A keď tak pri pozeraní tohto filmu urobíte, veľmi sa vás dotkne. Tak ako ľudí na dvoch premietaniach v Košiciach.

Hodnotenie HN: 4,5 z 5
Réžia: Carlos del Castillo
Hrajú: V. Hernández, M. Cruz

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 04 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:32